maanantai 25. huhtikuuta 2022

Omalla paikallaan – jo 41 vuotta

 

 

Yrittäjäpatsas on ollut paikallaan jo yli neljä vuosikymmentä. Monet Vaasassa olevista muistolaatoista kertovat paljon pidemmästäkin historiasta. 

Vaasassakin meillä on myös muistolaattoja, joiden aihe on aivan tuntematon meille tämän päivän vaasalaisille.

Kun näet muistomerkin tai muistolaatan, sinulla on mahdollisuus oppia jotain uutta.

Eikä vain historiasta, vaan myös perinteiden jatkumisesta, siitä miten ja millaisilla teoksilla ja muistolaatoilla tärkeiksi koettuja asioita on haluttu tehdä näkyviksi meille tämän ajan ihmisille, tuleville sukupolville.

Julkiset taideteokset ovat totta, - ne eivät ole vaan nopeasti ohitettavaa turhuutta, pelkkää ilmaa - jopa niiden varjot ovat kaunista katsottavaa!

 


Kuva: AN 9.4. 2020

 

Rojekti X = hankkeen luetteloa sekä patsas- ja muistomerkkikohteiden esittelyjä on koottu ja päivitetty jo viisi vuotta!

https://rojektixon.blogspot.com/ 


 

Huhtikuun kohteet

Kuukausilistalla ovat nämä 4 kohdetta:

15.4. (1994) Kemiallinen koelaitos, Wolffintie 33, Palosaari

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2018/12/kemiallinen-koelaitos.html
 

21.4. (2018) Vaasan VPK 150-vuotta & Palokunnantalon muistolaatta, Kirkkopuistikko 34 

http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2018/04/vaasan-vpk-150-vuotta-palokunnan-talon.html

25.4. (1981) Yrittäjäpatsas, Toivo Kultti, Vaasanpuistikko 16

http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2017/04/yrittajapatsas-25-huhtikuuta-1981.html 

25.4. (2016) Vienan karjalaisten liitto- muistolaatta, Kauppapuistikko 31 

http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2017/04/vienan-karjalaisten-liitto-muistolaatta.html 


 

KEMIALLINEN KOELAITOS

Kovin vähän tietoja tästä muistolaatan kertomasta kohteesta on löytynyt. Toiminnan ajankohta oli lyhyt, vain 2 vuotta ja kyse oli myös puolustusvoimien laitoksesta, eli on ymmärrettävää, ettei siitä tietoaja aikoinaan haluttu julkisuuteen tuoda.  

Jos osaat kertoa kirja- tai muita lähteitä, joista faktatietoja voisin vielä yrittää etsiä, olen vinkistä kovasti kiitollinen.

Laatassa on teksti:

Perinnelaitoksemme Puolustusministeriön Kemiallinen koelaitos on toiminut tässä rakennuksessa 1939–1940.

(sotilasmerkki) 

15.04.1994 Puolustusvoimien Tutkimuskeskus 

 

VAASAN VPK 150 VUOTTA & PALOKUNTATALON MUISTOLAATTA

Tähän rakennukseen liittyy monenlaista historiaa. Onhan talolla ikääkin jo kunnioitettavat yli 150 vuotta. Tätä tarinaa on mahdotonta tiivistää näille kohde-esittelysivuille, mutta jos linkkejä löytyy tehtyihin historiikkeihin, lehtikirjoituksiin jne. niin näitä mielellään päivitän tänne mukaan.

 

YRITTÄJÄPATSAS


Tämä Toivo Kultin tekemä veistos viettää tänään huhtikuun 25. päivänä 41-vuotissynttäreitä! Niin se aika rientää. Aika on nyt toinen, trendit ja yrittäjien toimintamahdollisuudet ovat muuttuneet vuosikymmenten mukana. Pienyrittäjillä ja etenkin kivijalkaliikkeissä palveluja tarjoavilla yrittäjillä on ollut ja on edelleen kovin vaikeaa menestyä tai edes pystyä pitämään liikkeitään kannattavina. Aivan liian paljon tyhjiä liikehuoneistoja näkyy aivan Vaasan ydinkeskustassa. 

 


Kuva: AN, 2017

 

VIENAN KARJALAISTEN LIITTO -MUISTOLAATTA


Myös tämän muistolaatan paljastusjuhlasta on tänään 25.4. kulunut tasavuodet. On toki tärkeämpää muistaa ja kunnioittaa aihetta, jonka vuoksi laatta on kaikkien näkyville laitettu, mutta ei ole syytä väheksyä myöskään sitä hetkeä, jolloin aihe ikäänkuin kohotetaan uudelleen tietoisuuteen, eli tehdään näkyväksi laatan paljastustilaisuudessa. Tällaiset tilaisuudet ovat myös historiaa, tilaisuudet seremonoineen todistavat asian tärkeyttä, ja todistavat myös siitä, etteivät tärkeät asiat jää unholaan. Tämän ajan aktiivit, perinteen jatkajat välittävät tietoja ja tärkeitä muistoja eteenpäin. Tämä on hyvin arvokasta työtä. 

 

Aineiston keruuta on syytä edelleen jatkaa

Kaikkien Rojekti X = -hankkeen listalla olevien jo yli 160 kohteen osalta on tarpeen edelleen etsiä ja löytää faktatietoja, arkistodokumentteja, kuviakin mikäli se on mahdollista.

Myös kaikenlaiset muistot, tiedonsirpaleetkin on todella tärkeitä saada tallennettua. Näistä moni saa iloa ja ajattelemisen aihetta, niin meikäläisen ikäiset kuin nuoremmatkin sukupolvet. Tämä motivoi jatkamaan, - valmiiksihan tätä ei saa koskaan.

Yhteydenottoja toivoen, yhteistyöterveisin

Aimo Nyberg

Kotiseutuhistorian harrastaja, kaupunkikuvaaja
Kuvataiteen opettaja, eläkkeellä
aimonyberg(at)gmail.com

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...