keskiviikko 28. heinäkuuta 2021

Vaasan keskustan läpiajoliikenne jatkaa kasvuaan

 

 

On se vaan harmi, ettei Vaasan Satamatie ole jo käytössä. Eikä kait vielä edes ”paperilla”.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksessa on meneillään ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA-menettely) liittyen Johnson Mattheyn Akkumateriaalitehtaan tuloon Vaasaan.

Lainaus ELY:n kuulutuksesta

”Arviointiohjelmaa koskeva kuulutus on nähtävillä 16.6. – 16.8.2021 Vaasan kaupungin ja Mustasaaren kunnan verkkosivuilla osoitteissa www.vaasa.fi ja www.mustasaari.fi. Arviointiohjelma ja kuulutus ovat nähtävillä Vaasan kaupungin kansalaisinfossa (Kirjastonkatu 13, 65100 Vaasa) ja Musta-
saaren virastotalolla (Keskustie 4, 65610 Mustasaari). Arviointiohjelma ja kuulutus julkaistaan myös
verkkosivuilla www.ymparisto.fi/vaasanakkumateriaalitehdasYVA 16.6.2021 alkaen.”

”Tehdas on suunniteltu rakennettavaksi Laajametsän alueelle Vaasan lentoaseman itäpuolella sijaitsevalle tontille, noin 8 kilometriä Vaasan keskustasta.
Tehtaalla tullaan valmistamaan tuotteita käytettäväksi uuden sukupolven sähköajoneuvojen akkuihin. Suunniteltu tuotantokapasiteetti on 30 000 tonnia vuodessa. Teollisuustontti kuitenkin mahdollistaa tuotannon laajentamisen jopa 120 000 tonnia vuodessa asti. Tuotannon prosessivaiheet käyttävät raaka-aineinaan kemikaaleja, joista osa on luokiteltu vaarallisiksi kemikaaleiksi.”

 

Vaikka ei itse tehdashanketta kritisoisikaan, on tämä Vaasan infran ikuisuusongelma taas sanottava ääneen, ja huoli myös mielipiteenä ELY:lle lähetettävä. (Mielipiteissä ja lausunnoissa pyydetään viittaamaan diaarinumeroon EPOELY/1929/2021)

Tämä huoli on otettava vakavasti:

Ko. tehdashankkeen raaka-aineiden ja myös valmistuotteiden kuljetuksiin liittyy merkittävää haittaa Vaasan keskustan asukkaille. Kyse on kaupunkimme infraan liittyvästä ”ikuisuusongelmasta”.

Vaasan sataman ja uuden akkumateriaalitehtaan väliset kuljetukset joudutaan toistaiseksi ja mahdollisesti hyvinkin pitkään ajamaan Vaasan keskustan läpi. Läpiajoliikenne Vaasanpuistikolla ym. keskustan väylillä on jo nyt ajoittain pahoin ruuhkautunut, ja vaikeudet vain kasvavat, kun Wärtsilän uusi Vaskiluotoon valmistuva tehdasalue otetaan piakkoin käyttöön.

On syytä edellyttää, että yllä olevan huomioimista, ja kiirehtiä valtion ja paikallisten tahojen toimia Vaasan Satamatien rakentamiseksi.

 

Kuvituskuva: AN

Blogikirjoituksen teksti: Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...