tiistai 27. heinäkuuta 2021

Tekikö Vaasan valtuusto historiaa 26.7.2021?

 

 

Vaasan kaupungin sivuilla 27.7.2021

https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/vaasa-saa-musiikkitalon-ja-uuden-maamerkin-kaupunginvaltuustolta-vahva-tuki-wasa-stationin-toteutumisen-puolesta/


Wasa Station kokonaisuuteen kuuluvan Musiikkitalon lainantakauksesta saatiin päätös tehtyä Vaasan valtuuston ylimääräisessä viimeisessä kokouksessa. Tosin vielä sekin on mahdollista, että koko takausta ei edes tarvita, jos lainaa ei tulla koskaan ottamaan. Koko korttelin kokoisen hankkeen toteutuminen ei siis edelleenkään ole täysin varmaa. Lopulliset päätökset ovat luonnollisesti liiketaloudellisia, eikä YIT:n tarvitse niitä perustella julkisesti meille tavallisille kansalaisille.
 
Nyt väistyvän valtuuston viimeisen kokouksen suuren enemmistön mielipide oli selvä: hanke tulee saada maaliin, toteutettua esitettyjen suunnitelmien mukaisena. 

 

 

Kuva: AN. Ajelulla Vaasan entisen linja-autoaseman maisemissa 28.2.2016. Tähän kortteliin on jo vuosikausia suunniteltu korttelin kokoista kauppakeskusta, urheiluhalleja, musiikkitaloa, asuntoja, hotellia, uutta torialuetta jne.

 

Joko nyt etenee?

Tänään 26.7.2021 Vaasan valtuusto päätti myöntää ylimääräisessä kokouksessaan Wasa Stationin yhdeksi osaksi suunnitellulle musiikkitalolle 52 miljoonan lainantakauksen. Päätös tarkoittaa uuden kiinteistöyhtiön perustamista, jolle lainantakaus siis myönnetään.

Päätöksenteko väistyvän valtuuston toimesta jäi aivan viime metreille. Uudet kesän alussa valitut valtuutetut saavat mandaattinsa elokuun 1. päivänä (valtuutetut ovat pitkälle samoja henkilöitä kuin nyt päättyvällä valtuustokaudella).

Maanantaina kokoontui ensin kaupungin hallitus, jossa Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry esitti lainantakauksen hyväksymistä hallitukselle, joka esitti valtuustolle lainantakauksen hyväksymistä.

Wasa Station hanke on kokonaisuudessaan valtava projekti. Vaasan kaupungin osuus on tärkeä, merkittävä osa 200 miljoonan euron hankkeessa. Tämä julkisuudessa mainittu kokonaiskustannus arvio on jo useiden vuosien takaa. Todelliset kustannukset tämän suuruusluokan rakentamisessa voivat olla paljonkin suuremmat. Ts. myös kaupungin osuus, lainantakaus voi vaatia tarkennuksia nyt aloittavan uuden valtuustokauden aikana.

Vaikka soraääniä on kuulunutkin pitkin matkaa, suuri osa poliittisista päättäjistä, johtavista virkamiehistä, sekä hankkeessa mukana olevat tahot, yritykset sekä asuntojen ostajat, ovat kannattaneet hankkeen aloittamista, eli ajoivat voimallisesti tarvittavien päätösten tekoa.

Millaisesta hankkeesta on kyse?

Korttelin kokoisesta rakentamisprojektista löytyy mainiot nettisivut, joista voi katsella suunnittelijoiden tekemiä havainnekuvia siitä miltä lopputuloksen on tarkoitus näyttää. Näillä tiedoilla, teknisillä ratkaisuilla, kohteen kokonaisilmeellä ja yksityiskohtaisillakin ratkaisuilla Wasa Station hanketta nyt mainostetaan ja myydään, - niin päättäjille kuin mukaan lähteville yrityksille ja asuntoja itselleen tai sijoituskohteiksi hankkiville ihmisille.  

Katso linkki Vaasan kaupungin sivuille (mm. YIT:n video!)

https://www.vaasa.fi/tietoa-vaasasta-ja-seudusta/kehittyva-ja-kansainvalinen-vaasa/wasa-station/ 


YIT:n sivusto

https://www.yit.fi/wasastation

 

Havainnekuvat/toteutus

Jos ja kun hanke toteutetaan jollain aikataululla, on mielestäni tämä pidettävä mielessä.

On selvää, että osa nyt esillä olevista suunnitelmista vielä muuttuu. Syitä saattaa löytyä moniakin. Tämä kuuluu lähes poikkeuksetta pienempäänkin rakentamiseen, ja erittäin todennäköisesti tämän suuruusluokan projektiin.

Tuleva valtuusto, ja varmaankin vielä neljän vuoden päästäkin valittavat valtuutetut joutuvat ottamaan kantaa mahdollisiin muutostarpeisiin.

Nostan nyt esille yhden kysymyksen. Toteutuksen on pysyttävä siinä mitä luvataan. Kokonaisuuden arkkitehtoninen ilme tuskin merkittävästi muuttuu, mutta kuten tiedämme muualta, silmin havaittavia muutoksia voi yllättäen ilmetä. Esim. Helsingin Kalasatamassa, suunnitelmien ja havainnekuvien kauniit valkoiset korkeat rakennukset näyttävätkin nyt valmistuttuaan kovin harmailta. Tästä havainnekuvien ja toteutuksen ristiriidasta on tänä keväänä käyty vilkasta keskustelua. Arkkitehdit, kaupunkisuunnittelijat, alueiden asukkaat ovat tuoneet mielipiteitään esille, ja toivoneet tuleviin kohteisiin parempaa lopputulosta.

Haluan luottaa, että Vaasassa ollaan laadun ja maineen suhteen hyvinkin tarkkoina. Luvattuja uuden teknologian ratkaisuja tehdään nimenomaan siksi, että Vaasaa voidaan jatkossakin pitää johtotähtenä, ja innovaatioiden esittelypaikkana, ja tälle kaikelle osataan myös luoda toimivia ja korkeatasoisia, esteettisesti nautittavia rakennettuja ympäristöjä. Niin sisätiloissa, kortteliin kuuluvilla ulkoalueilla, kuin myös siinä miten tämä uusi Vaasan keskusalue saadaan toimimaan rata-alueen yli tai ali matkakeskuksen kanssa, ja laajemminkin Vaasan nykyisen cityalueen kanssa. Tässä on onnistuttava – vaasalaisella osaamisella ja asenteella.

 

Aimo Nyberg

Kaupunkibloggaaja ja -kuvaaja
aimonyberg{at)gmail.com

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...