keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Villa Sandviken, Hietalahden helmi

Jatkan vielä Hietalahti teemaa, tarkemmin sanoen Villa Sandviken /Hietalahden Villan vaiheiden pohdintaa.



Kuvat: AN, 1.7.2018, Villa Sandviken.

Olen tässä blogissa aikaisemmin kirjoittanut aiheesta useammankin jutun:

Esitellessäni rakennuksen seinässä olevaa Jacob Tegengrenin muistolaattaa http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/09/jacob-tegengren-30-syyskuuta-1953.html

Esitellessäni Totikiveä, eli puistoalueen muistomerkkikiveä
http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/05/totikivi-1-toukokuuta-1843.html

Kirjoitussarjassa: Samoilla paikoilla (Rolf Holmin kaleneterikuvien paikoilla) http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/02/samoilla-paikoilla-helmikuu.html


Tyytyväisenä totean tänään näin Näin se on. Kun kaupunki vihdoin monen vuosikymmenen jälkeen päätti myydä rakennuksen, ja onnistui myös löytämään tahon, joka kykeni kohteen kunnostamaan asianmukaisesti ravintoalaksi ym. toimivaksi tilaksi, voidaan nyt sanoa: Kyllä onnistuttiin! Hienoa.

Nyt täytyy vain toivoa, että asiakkaita riittää, ja tehty merkittävä satsaus on nykyiselle omistajalle kannattavaa toimintaa.

Alueella ja rakennuksella on pitkä upea historia. Rappio oli kuitenkin jo hyvin lähellä. Kaupungin omistuksessa varoja kunnossapitoon, eikä oikein ideaakaan eteenpäin menolle tuntunut löytyvän.

Jo 1990-luvun alussa myös vaasalaiset aktiivit yrittivät parhaansa saada elämää palamaan Hietalahden Villaan. Tavallisten kansalaisten tahtotila, into eivätkä ”taskurahatkaan” tuntuneet riittävän asioiden eteenpäin viemiseksi.

Onneksi kaupunki lopulta viisaiden päättäjien toimesta laittoi rakennuksen myyntiin, ja on sen jälkeen myös esimerkillisesti satsannut ulkoalueen kunnossapitoon, alueen historiallisen ilmeen ylläpitoon ja kehittämiseen.




Reprokuvaus: AN. Lehtileikeet 1990-luvun alusta. Arkistolähde: Alice Stolpes fotografier och urklipp

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg


Tähän loppuun vielä linkki Villa Sandvikenin nettisivuille
http://www.villasandviken.fi/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...