keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Kuivaksi meneeKuva: M-L. K, 25.7.2018. Hietalahden Villan puistoon vuosi sitten istutettu hevoskastanja.

Saa nähdä, miten tämän Suomi 100 juhlavuoden puun käy? Maasto on nyt todella kuivaa. Taistelu vedestä on luonnossa täällä Vaasassakin nyt kamppailua elossa pysymisestä. Istutetut puut ovat tässä kisassa aika heikoilla.

Vaasaan istutettiin viime vuonna yhteensä 100 jalopuuta eri puolille kaupunkia. Miten mahtavat muut 99 puuta pärjäillä?

Jos siis näet sinivalkoisten keppien välissä kuivumassa olevan tai kenties jossain hyvässä kasvussa olevan istutetun juhlavuoden jalopuun, toivoisin sinulta siitä kuvia, kännykkäkuvan tai millaisen vaan.

Jos mahdollista, auta kuivuudesta kärsivää puuntainta, kastelemalla sitä. Yllä olevalle hevoskastanjalle olen tänään omatoimisesti vienyt ensiapuna pari kanisteria vettä. Tämä nimenomainen puu on istutettu Hietalahden Villan puistoon, lähelle merenrantaa, asukasyhdistyksemme esittämän toiveen mukaisesti. Sen soisi kasvavan ja varttuvan komeaksi hevoskastanjaksi, kukoistavan tulevat vuosikymmenet.

Luonnonolosuhteet ovat ensisijaisia, eikä meidän ihmisten toimet lopultakaan voi niitä ohjailla. Ihmisten teos ja toimet kyllä vaikuttavat luontoon, mutta isännäksi meistä ei ole. Luonnon armoilla olemme me ihmiset, kuten kaikki muukin elollinen tällä planeetalla.

Istutuksia voidaan aina uusia, jos jokin menee pieleen. Tiettyä peräänantamattomuutta osoittaisi sekin, että jos nyt viime vuonna istutettuja Suomen 100 v. juhlavuoden taimia kuolee poikkeukselliseen kuivuuteen, niin puut korvattaisiin uusilla vastaavilla. Tai jos järkeväksi nähdään, valitaan hieman toinen paikka, ja kenties toinen jalopuulajike.

Toivotaan, että Vaasassakin saadaan nauttia hevoskastanjoista, Hietalahden Villan puistossa ja muuallakin.

Aimo Nyberg

aimonyberg(at)gmail.com


JÄLKIKIRJOITUS 5.8.2018

Puolitoista viikkoa edellisen jälkeen. Hevoskastanja osoittaa sitkeytensä! Saadut sateet ja kannettu vesi, akuutti kasteluapu on todennäköisesti auttanut, pelastanut tämän Suomi 100 v. juhlavuoden kunniaksi istutetun puuntaimen. Tässä pienessä puussa on nyt kesän toiset lehdet, keväänvihreät pienet tuoreet lehdet! Ensimäiset kuivuivat ja putosivat maahan heinäkuun lopun poikkeuksellisessa helteessä.
Kuva: AN, 5.8.2018.Hietalahden Villan puistossa, merenrannassa kasvava hevoskastanja teki ihmeen, eli päätti kestää kuivuuden, ja aloittaa kesän alusta.

Aimo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...