lauantai 28. heinäkuuta 2018

Verikuu ei näkynyt Vaasassa

Kuunpimennystä  odottaneet joutuivat eilen pettymään. Näin kävi ilmeisesti lähes koko Suomessa. Ohuet pilvet taivaanrannalla pystyivät peittämään punaisenruskean kuun näkymisen kuunpimennyksen täydellisessä vaiheessa. Vasta kun auringon valo jälleen osui kuun reunaan, ja siis maan varjo alkoi väistyä kuun pinnalta, kuu tuli näkyviin, ensin utuisena ja lopulta ihan omana itsenään, heinäkuisen aamuyön täyskuuna.

Seuraavan kerran täydellinen kuunpimennys on laskettu näkyvän Suomessa 21.1.2019.

Lue faktaa, kertaa taustaa mikä on kuunpimennys Ursan sivuilta

https://www.ursa.fi/blogi/zeniitti/2018/07/02/kuunpimennys-27-28-7-2018/

Lainaus

Matti Helin: Kesäyön kuunpimennys 27-28.7.2018 -Vuosisadan toiseksi pisin 

Heinäkuun lopussa etenkin eteläinen Suomi saa nauttia hienosta loppukesän kuunpimennyksestä. Kuu on pimennyksen tapahtuessa lähellä ratansa kaukaisinta pistettä. Lisäksi Kuu kulkee lähes keskeltä Maan varjokartiota. Näistä johtuen pimennys kestää pitkään. Täydellisen vaiheen kesto on huikea tunti ja 43 minuuttia. Kokonaisuudessaan pimennys kestää 6 tuntia ja 14 minuuttia. 

Parhaimmillaan pimennys näkyy etelässä. Kuu nousee Helsingin korkeudella kello 21:52 ja syvimmän vaiheen aikana se on kuuden asteen korkeudella. Oulun korkeudella pimennys näkyy selvästi huonommin. Kuu nousee lähellä pimennyksen syvintä vaihetta, eikä täydellisen vaiheen aikana nouse paria astetta ylemmäs horisontista. Mitä pohjoisemmaksi mennään (jatkuu)

Lainaus päättyy
Kuvat: AN, 27.7.2018. Auringonlaskun aikaan näytti vielä lupaavalta. Aurinko meni mailleen tyynessä ja upeassa säässä. Kuva Vaskiluodosta.
Täydellistä kuunpimennystä ei Vaasassa tällä kertaa pystytty kuvaamaan.Vasta kun auringonsäteet taas saavuttivat kuun pinnan, väistyivät ohuet mutta peittävät pilvet kuun edestä, ja kuubongarit pääsivät ikuistamaan ilmiötä. Kuukuvat kuvattu Vaasan keskustassa.

Kuvat ja tekstin koonti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...