tiistai 12. kesäkuuta 2018

PRO PATRIA – muistolaatta/Vaasan Puuvilla Osakeyhtiö

Entisen Vaasan Puuvilla Osakeyhtiön konttoria vastapäätä olevan tehdasrakennuksen seinässä olevat Isänmaan Puolesta - För Fosterlandet muistolaatat.

Nykyisin rakennus on merkitty alueen karttaan F6.

Muistolaatoissa teksti Isänmaan Puolesta - För Fosterlandet, 1939 -1944 ja 18 sodassa kaatuneen nimet.

Lähin osoite: Puuvillakuja 6, Palosaari, Vaasa

Lainaus Wikipediasta

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vaasan_puuvilla

Vaasan Puuvilla Osakeyhtiö (nimi vuoteen 1928 Vaasan Puuvillatehdas Osakeyhtiö – Wasa Bomulls Manufaktur Aktiebolag) oli suomalainen vuosina 1857 – 1964 toiminut tekstiiliteollisuusyritys, jolla oli tuotantolaitokset Vaasan Palosaarella. Vaasan puuvillatehtaan perusti 1857 kauppaneuvos August Alexander Levón, joka oli perustamassa myös toista merkittävää vaasalaista teollisuusyritystä Vaasan höyrymylly Oy:tä. 

Yhtiön kehruutehdas valmistui 1859 ja kutomo 1868. Jo 1900-luvun alussa yhtiön palveluksessa oli yli 1 000 työntekijää. 1930-luvun alussa Vaasan Puuvillan osuus koko Suomen puuvillatuotannosta oli 12,5 prosenttia. Lamakausi pakotti suomalaiset puuvillatehtaat yhteistyöhön ja niinpä ne perustivat 1933 Tampereella yhteisen myyntiorganisaation nimeltä Puuvillatehtaitten Myyntikonttori Oy (PMK). Vuonna 1936 puuvillatehtaat sopivat myös tuotannon jakamisesta eri tehtaiden kesken ja Vaasan tehtaan kiintiöksi tuli 9,2 prosenttia. Vuonna 1950 yhtiön tehdaslaitoksiin kuuluivat puuvillakehräämö, ompelulankatehdas, kutomo, värjäämö ja viimeistelylaitos. Samana vuonna yhtiön myynti oli 490 miljoonaa markkaa ja 1950-luvulla työntekijöiden määrä oli suurimmillaan noin 1 300. Vaasan puuvillatehdas erikoistui 1950-luvulla ompelulangan tuottamiseen. 

Vaasan Puuvilla Oy fuusioitiin 1964 Finlayson-Forssa Oy:hyn. Finlayson, Tampella ja Porissa toiminut Porin Puuvilla Oy olivat jo 1941 hankkineet haltuunsa Vaasan Puuvillan osake-enemmistön. Fuusion jälkeen Vaasan tehtaiden osuus Finlaysonin tuotannosta oli noin 15 prosenttia. Vaasan kehräämö lopetettiin 1960-luvun lopulla ja kutomon toiminta päättyi 1980. 

Vaasan puuvillatehtaan tiloissa toimii nykyisin Vaasan yliopisto sekä useita pienyrityksiä. 

Lainaus päättyy
Entinen Puuvillatehtaan alue on tänä päivänä erinomaisen hyvä esimerkki siitä, miten entiset teollisuusrakennukset on mahdollista säilyttää osana uutta toimintaympäristöä. Vanhaa on pidetty arvossa, laitettu kuntoon, ja hoidetaan alueen ainutlaatuisia muistoja kunnioittaen.


Kuvat: AN, 11.6.2018.

Esimerkkinä tästä on mm. Puuvillatehtaan työläisasuntojen muuttaminen opiskelijoiden asunnoiksi.

Vaasan yliopistoa on monissa yhteyksissä kehuttu Suomen kauneimmalla paikalla olevaksi yliopistoksi. Alueella on iloa kulkea, vaikkei opiskelija olisikaan, katsella ympärilleen, nauttia menneen ajan muistoista, ja iloita tämän päivän saavutuksista. Vaikka kameran kanssa, ikuistamassa yksityiskohtia, hienoa merellistä miljöötä kaiken kaikkiaan.

Vaasassa on muitakin julkisilla paikoilla olevia PRO PATRIA muistolaattoja. Jos sinulla on näistä tietoja, toivon yhteydenottoa. Nämä tulee kaikki myös saada lisätyksi Vaasan julkiset patsaat, muistomerkit, muistolaatat – kokonaisuuteen. Tietojen ja kuvien keruu jatkuu tämän vuoden 2018 ajan. (Rojekti X= hanke).

Tämän kirjoituksen kuvat, tekstin koonti: Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...