maanantai 18. kesäkuuta 2018

TOTEEMIPAALUT

Nämä kaksi toteemipaalua saatiin Onkilahden toimintapuistoon kesällä 2011.

Kaupungin viheralueyksikön työntekijät ovat tehneet nämä puuveistokset, talviaikaan, kun ulkotöitä on vähemmän. Talven 2010-2011 aikana tehtiin toteemipaaluja yhteensä 5 kpl, pääveistäjänä toimi puutarhuri Arto Finnilä.

Toteemeista kaksi on sijoitettu Onkilahden puistoon ja kolme lähiliikunta alueen projektin yhteydessä Fasaaninpolun teemaleikkialueelle. Puutavara on otettu kaupungin metsästä. (Lähde: vastaava puutarhuri K-E Grandell)

Osoite: Järvikadun ja Pitkänlahdenkadun risteyksessä oleva Onkilahden toimintapuisto. Leikkialueella pienen kukkulan korkeimmalla kohdalla.
Kuvat: AN,  14.6.2018. Nämä puiset veistokset ovat edelleen, kesällä 2018, kohtuullisen hyvässä kunnossa. Vuodesta 2011 ne ovat paikallaan seisseet, toisaalta ylväinä kuten toteemien kuuluukin, mutta samalla toimintaan kutsuvina, ikään kuin leikkipuiston ”ohjaajina”, jotka osallistuvat innolla ympärillä pyörivien lasten leikkeihin!


Kuva: AN, elokuu 2011. Tässä toteemipaalut ennen harmaantumistaan.


Kuva: AN, 22.3.2016. Taustalla näkyvät entisen puuvillatehtaan, nykyisen yrityskeskuksen ja Yliopistoalueen savupiiput. Kuvassa näkyy vasemmalla myös Illuusio, maisemapylväs ja sininen sähköpylväs (Vaasan Sähkö).


Mikä on toteemipaalu?

Näin vastaa Wikipedia:

”Toteemipaalu on Pohjois-Amerikan luoteisrannikon intiaanien perinteinen monumentti. Se toimii suvun tai klaanin vaakunana, ja heimot kunnioittavat sen kautta omaa historiaansa tai heille tärkeitä asioita tai tapahtumia. Toteemipaaluun on tyypillisesti veistetty ihmis- ja eläinhahmoja. Toteemipaalut veistetään yleensä yhdestä puusta, useimmiten jättituijasta, ja ne ovat usein lähes 20 metriä korkeita.” 


Onkilahden toimintapuisto

Millainen tämä puistoalue on? Millaiseksi se on kehittynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana? Kannattaa käydä katsomassa, ellei ole paikalla käynyt.

Puiston rakentaminen on kestänyt kaiken kaikkiaan jo vuosikymmeniä. Alku taisi olla jo joskus 1980-luvulla, kun Onkilahtea ruopattiin ja rantoja täytettiin ja maisemoitiin vähitellen puistoksi. Istutetut puut ovat edelleen vielä nuoria, osa kasvamassa jo kohti täyttä mittaansa. Valaisimet, tolpat, nämä toteemipaalut, monet laitteet ja pelipaikat muodostavat kävelyreittien varsille viihtyisän vapaa-ajan viettoalueen monenlaisille aktiviteeteille.

Kohde on nykyään yksi suosituimmista lasten leikkipuistoista Vaasassa. Virikettä löytyy omatoimiseen tekemiseen, ja siellä pidetään myös erilaisia puistojumppia ym. ryhmille tarkoitettuja tapaamisia.

Puiston leikkialueen yleisilmettä hallitsee ”purjelaiva”. Se on erinomainen kiipeily ym. leikkipaikka, ja mikä hienoita, laivalla ym. laitteilla tuodaan hyvin esiin, annetaan vinkkejä Vaasan historiasta. Mielikuva merellisestä Vaasasta, purjelaivojen aikakaudesta on esillä erinomaisen upeasti tällä lasten leikkialueelle!

Puiston suunnittelijoille, toteuttajille ja Vaasan kaupungille on syytä antaa tästäkin puistosta suuret kiitokset.


Vaasan puistot Wikipediaan

Aihekokonaisuuden kirjoittaminen aloitettiin syksyllä 2017, kun Suomen Wikipedian puheenjohtaja Heikki Kastemaa vieraili Vaasassa, ja piti koulutustapahtuman Vaasan patsaisiin ja muistolaattoihin liittyen. Puistojen kuvaamista, tietojenkeruuta on syytä jatkaa, ja asiat tallentaa Wikipediaan. Tällä hetkellä artikkeli on tynkä.

Linkki Wikipediaan: Luettelo Vaasan puistoista. Artikkeli on tynkä. (kirjoittajia, kuvaajia tarvitaan mukaan)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Vaasan_puistoista
Kuva: AN

HUOM!

Hyvät ystävät! Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, vanhojen löytämisessä. Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!

Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Toteemipaalut netissä osoitteessa https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope
aimonyberg(at)gmail.comEi kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...