perjantai 29. kesäkuuta 2018

AURINKOKELLO, Hovioikeudenpuisto


Kuva: AN, 15.5.2017

Tästäkin on ”rojektiksi”

Ei kovin kiireellisellä aikataululla, mutta kuitenkin. Mielenkiintoinen kohde joka tapauksessa.

Minuun otti yhteyttä italialainen Aurinkokello kartastoa kokoava henkilö, Giuseppe Viara, ja pyysi saada laittaa kokoamalleen nettisivustolle kuvan Vaasan hovioikeuden rannassa olevasta aurinkokellosta. Hän oli sen löytänyt tästä ylläpitämästäni sivustosta

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/05/aurinkokello-saatiin-takaisin.html

Annoin tottakai luvan julkaista ko. kohteesta ottamani kuvat. Jakaminen on tätä päivää.

Sundialatlas, home

http://sundialatlas.net/atlas.php?cmbm=3

Vaasan aurinkokello

www.sundialatlas.net/atlas.php?sun=FI15


Nyt minua kiinnostaa perehtyä asiaan lisää

Onko kellään faktaa, tietoja tai kuvia tästä Hovioikeuden Aurinkokellosta, eli sen alkuperäisestä versiosta, ja siitä mihin se jossain vaiheessa katosi?

Entä tästä vuoden takaisesta uudesta versiosta? Kaupungin viheralueyksikön työnä se ilmeisesti tehtiin? Tehtiinkö silloin myös jonkinlaisia kuvia kellon viisarin (varjon) liikkeistä tolppaa ympäröivällä kehällä (kellonajat)?

Ajattelin nyt siis myös käynnistää tästä ”rojektin”, jossa kuvataan tätä kohdetta eli Vaasan hienoa aurinkokelloa ja sen varjoa maassa, eri vuodenaikoina, ainakin neljä kertaa: syys- ja kevätpäivän tasauspäivinä, ja myös talvipäivän seisauksen aikaan jouluna 2018, sekä juhannuksena 2019 eli kesäpäivän seisauksen aikaan. Eli juuri oikeina päivinä ja aina samaan aikaan klo 12.00.

Olisi todella mielenkiintoista tehdä näistä virtuaaliset kuvat, eli saada Hovioikeudenpuiston Aurinkokellolle tällä tavalla koottua ”viisarit”!

Jos jotain tällaista materiaalia jo on, kuulisin niistä mielellään.

Tämä nyt on tällaista eläkeläisen harrastusta. Haluan olla kiinnostunut omasta lähiympäristöstäni. Olisin kovin iloinen, jos saan muitakin mukaan tätä ideaa toteuttamaan. Kohdetta kannattaa kuvata toki pitkin matkaa, vuodenkierron kuluessa, erilasissa olosuhteissa, eri kellon aikaan, mutta ensimmäinen tärkeä pvm on siis 23.9.2018 syyspäivän tasauksen aikaan. Asiasta enemmän viimeistään silloin.

Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...