keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

MAANKOHOAMINENKuvat 1 ja 2.

Pieni pala historiaa. Nykyiseen Palosaaren Suntinrantaan eivät isot alukset enää pääse, sen verran ovat väylät mataloituneet. On kiehtovaa päästää mielikuvitus irti, ja kuvitella millaista elämä oli suurten purjelaivojen aikaan, vuosisatoja sitten.Kuvat 3, 4 ja 5.

Opastustaulu ja kuulat kivien päällä, - erittäin hyvä, hieno tapa havainnollistaa maankohoamisilmiötä.


Kuva 6.

Opastaulun teksti kertoo: Useita kymmeniä metriä rannasta oleva opastustaulu on paikalla, jossa maan ja meren raja oli 1500-luvulla. Kohta on nykyään noin 5 m merenpinnan yläpuolella.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi, ja lue lisää historiallista tietoa viiden vuosisadan ajalta kotikaupunkimme rannoilta.


Palosaari-Suntin alue, Vaasan Merimuseon piha ja rinteenä ylöspäin kohoava puisto, on erinomainen paikka ymmärtää maankohoamisilmiötä. Omilla silmillä voi mittailla maastoa, omin jaloin voi askelilla arvioida etäisyyksiä ja korkeuseroja.

Missä ja kuinka korkealla oli merenpinta 100 vuotta sitten? Entä 200, 300, 400 tai jopa 500 vuotta sitten?

Palosaaren Suntin rantaan, puiston ruohikolle on rinteeseen laitettu sekä opastaulu että kivien päälle isot kuulat osoittamaan missä maan ja meren raja on ollut Vaasassa viimeiset 500 vuotta.

Jääkauden aikaista maanpinnan painaumaa, jonka aiheutti valtaisan jäämassa, on verrattu ilmapalloon. Kun sitä painaa sormella, ja sitten päästää irti, niin ilmapallo palautuu ennalleen. Maapallon mittakaavassa tapahtuu nyt samoin, hitaasti mutta varmasti. Vuosisatojen kuluessa maa on Vaasan seudulla kohonnut lähemmäs metrin vuosisadassa. Tämän hetkinen arvio on noin 8 mm vuodessa.

Ilmiö on ainutlaatuinen, ja tästä syystä Vaasan edustalle Merenkurkun saaristoon ja Uumajan edustalle (Korkea Rannikko) saatiin perustaa UNESCO:n maailmanperintöluetteloon kuuluva kohde. Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luontokohde UNESCO:n maailmanperintöluettelossa ja muodostaa yhdessä Korkean Rannikon kanssa rajat ylittävän geologisen maailmanperintökohteen.

Lue kohteesta lisää ajankohtaista tietoa
http://www.merenkurkku.fi/koe-maailmanperinto/?start=1

Tutustu myös Vaasan merimuseoon
http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/86-vaasan-merimuseo
Kuva AN

HUOM! OBS!

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, vanhojen löytämisessä. Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Maankohoaminen

Suora linki kohteen fb-kommentointiin TÄÄLLÄ


Rojekti X = sivusto fb:ssa, tutustu, tykkää ja seuraa linkkiä
https://www.facebook.com/rojektixon/


Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...