perjantai 24. helmikuuta 2017

Vaasan Jaakkoo, 24. helmikuuta 1983

Vaasan patsaat ja muistomerkit rojekti jatkuu! Helmikuun lopulla on vielä kaksi kohdetta. Tänään tämä.


Kuva: AN. 19.9.2015.

Vaasan Jaakkoo muistolaatta, jonka on tehnyt Lauri Hyppönen, oli alun perin osoitteessa Pitkäkatu 37. Sanomalehti Pohjalaisen seinällä J. O. Ikolan eli Vaasan Jaakkoon reliefi komeili 32 ja puoli vuotta. Jossain vaiheessa päätettiin tilata arkkitehti Heikki Aitoaholta suurempi 9-metrinen taideteos, samoille kulmille. Vaasan Jaakkoon elämäntyön kunniaksi pystytetty ”muuri” paljastettiin Pitkänkadun ja Hietasaarenkadun kulmauksessa 19.9. 2015 arvokkaassa juhlatilaisuudessa.


Kuva: AN, 19.9.2015.


KOHTAAMISIA patsaiden ja muistomerkkien kanssa – tapahtumien ketju 2017 – 2018  on Vaasan kantakaupungin asukasyhdistyksen hanke, jossa perehdytään paikallisiin eli Vaasan kaupungin julkisin muistomerkkeihin. Tavoitteena on koota ns. synttärikalenteri, ja etsiä kohteiden perustietojen lisäksi myös kaikkea muuta, myös koettuja kokemuksia, elämyksiä, anekdootteja ym. ylsityiskohtia näihin taideteoksiin liittyen.

Vaasan Jaakkoo muistomerkillä on siis kahdet ”synttärit”, jolloin voimme nostaa esille sekä muistamisen kohdetta, eli Vaasan Jaakkoa, että muistomerkkiä. Syyskuussa, tämän uuden muistomerkin vuosipäivänä, voisimme mainiosti vaikka kokoontua yhdessä muistelemaan päätoimittaja Ikolaa, tai vaikka lukemaan ääneen jonkun hänen kirjoittamista pakinoista!

Tutustutaan Suomen 100 v. juhlavuoden aikana kotikaupunkimme patsaisiin, veistoksiin, muistomerkkeihin ja muistolaattoihin. Kohteita on paljon, toistasataa, eli tekemistä riittää. Selvitellään Yhdessä – Tillsammans hengessä sekä tietoja kohteista, että miten eri ihmiset kokevat patsaiden ja muistomerkkien välittämää sanomaa. Yhtä ainoaa oikeaa tulkintaa ei ole, - jokaisen meidän omat ajatuksemme, tuntemuksemme ovat ainutlaatuisia ja arvokkaita.Kuvat: AN.

Vaasan Jaakkoosta lisää tietoa
http://vaasanjaakkoo.fi/

Seuraava kohde = Jääkäripatsas, 25.2.

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg
Rojekti X=:nin inspiraattori

https://www.facebook.com/rojektixon/

Yhteydenotot: aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...