torstai 14. tammikuuta 2016

Haista home

Onko ratkaisuja olemassa? 

Edellisen kirjoituksen, arkkitehti Jaakko Vainionpään omakohtaisten kokemusten muistuttamana, laitan tähän linkin koulumaailmaan. Home kysymykset ovat valitettavan tuttuja myös koulurakennuksissa, ympäri Suomea.

Haista home! (sivusto on osa suurempaa Kaikki kuvaa -elokuvaopetuksen tietopakettia) 
http://kaikkikuvaa.fi/avainsana/haista-home/

Lasten ja nuorten silmin totuus tulee hyvin esille!

Itse tehdyt videot ym. kuvaprojektit ovat oivallisia keinoja ajatella asioita. Ja jopa ottaa kantaa, tuoda mielipiteensä esille. Ratkaisujen löytymiseen, ongelmien korjaamiseen eivät koululaisten, opettajien, eikä kenenkään muunkaan julkisten tilojen käyttäjien kokemukset valitettavasti tunnu vaikuttavan.

Homeongelmia myös piilotellaan, välttämättömiä saneerauksia vähätellään, siirretään epämääräiseen tulevaisuuteen. On itsestään selvää, että näin kustannukset jopa moninkertaistuvat, samoin inhimilliset kärsimyksetkin.

Miksi tässä tilanteessa ollaan? Suomi tunnetaan maailmalla upeasta arkkitehtuurista, ja laadukkaasta rakentamisesta. Osaamisista on neljän vuodenajan vaativissa olosuhteissa.

Raha, tai oikeammin sen puute, onko se ainoa syy siihen, että korjausrakentamisessa ”hommat seisoo”?

Ehkä kyse on myös siitä, että vastuunkanto on kateissa. Ilmeisesti mahdollisuudet ja kyvyt ottaa vastuuta tässä ja nyt puuttuvat nykyisiltä päättäjiltämme ja myös virkamiehiltä. Byrokratiaa osataan kyllä pyörittää pitkään, mutta päättäväiset toimet arjen hyvinvoinnin puolesta loistavat poissaolollaan.


Uudisrakentaminen

Suomessa osataan rakentaa kaikkina vuodenaikoina. Laadukkaasti ja yleensä ilman ongelmia. Myös valvonta pelaa, eli virheitä rakennusvaiheessa tehdään jopa yllättävän vähän. Tällainen kuva minulle on syntynyt, toivottavasti olen oikeassa?

Viime vuosikymmeninä tehtyjä kerrostaloja ym. kohteita ei kylläkään ole tarkoitettukaan kestämään ikuisesti, ei aina edes kovin montaa vuosikymmentä. Vahinkojen syntyä nopeuttaa tietenkin kaikenlainen huolimaton tilojen käyttö, ja huoltotöiden laiminlyönnit. Järjenkäyttö tuntuu unohtuvan liian usein.


Vaasan keskussairaalan uudisrakennustyömaa, 6.12.2015. Kuvituskuva.

Kohde ei liity ylläolevaan tekstiin, eikä tällä rakennustyömaalla ole edellä mainittuja ongelmia.

Vanhan synnytyssairaalan jääminen piiloon, uudisrakennusten taakse on monen mielestä kaupunkikuvallinen tappio, johon jollain aikataululla on vaasalaisten vaan totuttava. Kaikki rakentaminen muuttaa aina entisiä maisemia. Tässä tapauksessa sanoisin: valitettavasti.


Teksti ja kuva: Aimo Nyberg, kuvataiteen lehtori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...