torstai 28. tammikuuta 2016

Panu Kailaa kuuntelemaan!

Lainaus vaasalaisia.infon sivulta: 

By Tapio Parkkari, tammikuu 28, 2016, Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta

Perinnerakentamisen guru Panu Kaila luennoi Pohjanmaan museossa 

Arkkitehti Panu Kaila pitää vierailuluennon “Miten aikaa säilytetään?” Pohjanmaan museossa lauantaina 30.1.2016 klo. 14-15 (Museokatu 3, Vaasa) puurakentamiseen liittyvän Suomi puusta – löytöretki katoaviin maisemiin -näyttelyn yhteydessä. Luento on avoin yleisötilaisuus ja sisältyy museon pääsylipun hintaan.

Luennossaan Kaila pohtii, miten historiallisen rakennuksen arvo on sen materiaalissa ja miten rakentamiseen sekä restaurointiin liittyvät näkemykset ja arvostukset ovat muuttuneet. Kaila kertoo vapaasti rakennussuojelun historiasta, raunioista, jossa esimerkkinä mm. Vanhan Vaasan kirkonraunio, ulkomuseoista, aitoudesta ja restauroinnista.

Panu Kaila on rakennuskulttuurin ja konservoinnin asiantuntija, joka on tehnyt pitkän uran erityisesti puuarkkitehtuurin tutkijana ja sen säilyttämisen puolestapuhujana. Kailan tunnettuja teoksia ovat muun muassa “Talotohtori. Rakentajan pikkujättiläinen” ja “Talotohtorin värikirja: värin valinta ja perinteiset pigmentit”, jotka ovat myös myynnissä tilaisuudessa. Hän on saanut useita palkintoja kuten rakennustaiteen ja yhdyskuntasuunnittelun valtionpalkinnon, taiteen valtionpalkinnon ja tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnon.

Suomi puusta -näyttely kertoo perinteistä puurakennuskulttuuria nostalgiselta näkökulmalta Juhani Seppovaaran valokuvien kautta. Valokuvaaja ja vapaa kirjoittaja Juhani Seppovaara kierteli vuosina 1993–2000 ristiin rastiin Suomea tallentamassa kamerallaan katoavaa suomalaista maisemaa. Näyttelyn kuvissa esiintyvät kyläkaupat, kansakoulut ja mummonmökit ovat hiljalleen häviämässä suomalaisesta maisemasta. Autioituneet ja sortuneet rakennukset kielivät elämäntavan muutoksesta, joka johtaa perinteisen rakennuskannan katoamiseen.

Puunkäsittely ja puurakentaminen kuuluivat vielä viime vuosisadan alussa jokamiehen perustaitoihin. Nykyään tämä tietotaito on suureksi osaksi unohtunut ja synteettiset materiaalit, uudet muodot ja tavaran paljous vyöryneet maaseudulle. Lisääntyvä kiinnostus vanhojen rakennusten entisöimiseen ja uudenlaisen puuarkkitehtuurin kehittely enteilee kuitenkin puunkäsittelyn taitojen elpymistä. Pohjanmaan museossa näyttely herää henkiin myös museon kokoelmaesineiden, arkistokuvien ja luokseen kutsuvien puurakennelmien avulla.

Näyttely on esillä 23.10.2015–14.2.2016.

 ...

Vaasassa on aina ollut ja on edelleen hienoa puurakentamista

Toki paljon on purettukin, jonkun verran rakennuksia on myös siirretty uusiin paikkoihin. Hyviä esimerkkejä löytyy myös ammattitaitoisesta peruskorjauksista.

Kiistoiltakaan ei vuosien saatossa olla vältytty. Rakennusvalvonta tekee työtään monien intressien ristipaineessa. Rakennussuojelu ja maksimaalinen voitontavoittelu korjaus- ja uudisrakentamisessa ovat usein mahdotonta yhdistää.

Miten sovittaa vanha toimiva ratkaisu ja uudet määräykset yhteen? Tuntuu siltä, että järjenkäyttöä ei enää arvosteta eikä edes sallita.


18.9.2010. Mauri Prosin seurassa valtakunnan tason puurakentamisen asiantuntija Panu Kaila.

Tekstin koonti ja kuva: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...