lauantai 30. tammikuuta 2016

Upeita pikkusiivekkäitä

IBIS http://www.galleryibis.com/fi/
tarjoaa Vaasan Taidehallin takahuoneen seinillä mahtavan luontoelämyksen lintujen ystäville.

Eero Murtomäki tunnetaan tinkimättömästä asenteestaan tehdä pitkiä projekteja, kuten laadukkaita lintukirjoja. Näitä häneltä on syntynyt useita vuosikymmenten aikana.

Nyt IBIKSESSÄ esillä olevat näyttelykuvat löytyvät myös uusimpaan kirjaan painettuina. Erinomainen asia on saada nähdä näitä kuvia myös valokuvagallerian seinillä!

Valokuvat vanhan metsän pikkusiivekkäistä ovat nyt esillä hienosti ryhmiteltyinä, ja tavalla joka luo tunnelman, että kuvaaja itsekin on kuin itsestään selvä osa kyseistä metsää, maisemaa. Tässä ilmeisesti piileekin totuus, ja laadun salaisuus, Eeron upeiden kuvien takana.

Tälläkin kertaa voi sanoa, että lopputulos on ainutkertaista. Eero kuuluu ehdottomasti maamme lintukuvaajien eliittiin. Tässä näyttelyssä katsojalle voi tulla vääränlainen kuva lintukuvauksen helppoudesta. Esillä olevat kuvat ovat nimittäin uskomattoman hienoja, niissä esim. auringonvalo osuu juuri sopivasti ja oikeaan kohtaan, jotta kohteiden värit ja yksityiskohdat tulevat esiin. Kuvat eivät ole liian tiukasti rajattuja vain lintuihin, vaan niistä saa erinomaisen selvyyden myös lajin valitsemasta elinympäristöstä.

Yleinen lintukuvaajien käyttämä keino kuvata näitä vauhdikkaita, aika pieniäkin siivekkäitä niin, että tausta häivytetään epämääräiseksi, on paljon helpompi tapa kuin tämä Eero Murtomäen valitsema kokonaisvaltainen tapa tarkentaa ja rajata kuviaan. En oikein edes uskalla arvailla, kuinka monta kuvaa Eero on joutunut ja halunnut ottaa, että on saanut itseään tyydyttävät mestariteokset kokoon.

Aikaansaatu tulos on jälleen erinomainen. Näyttelyä voin suositella täydestä sydämestä!

Aimo Nyberg, lintuharrastaja

IBIS
Vaasan Taidehallin takahuone
Senaatinkatu 1, 65100 Vaasa

Näyttely avoinna: 30.1. - 20.3.2016.

Eero Murtomäki: Vanhan metsän pikkusiivekkäitä
Pohjanmaan rannikkoseudulla havumetsien pinta-alaa ovat aina rajoittaneet meren matalavetiset sisäselät ja lahdet, jotka maan kohotessa vähitellen kuivuvat. Vesijätöistä on sitten muokattu avaria viljavainioita.

Nyt primaarimetsistä on jäljellä vain uudistukselta säästyneitä rippeitä. Komeat kuusikot ja vuosisatojen kuluessa moreeneille varttuneet petäjiköt, jotka hamassa nuoruudessani muodostivat metsän mielikuvan ja antoivat unohtumattomia merkityselämyksiä, ovat typistyneet kaistaleiksi, joiden läpi kulkee muutamassa minuutissa. Monimuotoisuuden menettäneistä talousmetsistä on eläimistöä joutunut lähtemään kaupunkeihin ja niitä ympäröiville asutus- ja virkistysalueille.

Rannikon vanhan metsän jäänteetkin häviävät. Niistä, jotka vielä lähivuosina olivat elossa, ovat peräisin näyttelyyni valitut kuvat. Lajinsa pienimpien siivekkäiden lisäksi on mukana luonnontilaisen metsän tyypillisiä lintuja.

Hippiäistä en onnistunut valokuvaamaan. Hienon pesän tuhosi poikasvaiheessa närhi tai orava.

Eero Murtomäki

Teksti ko. tapahtuman FB-sivulta https://www.facebook.com/events/975284985875937/ 



Ylläolevat kuvat: Aimo Nyberg, 30.1.2016, IBIKSEN näyttely - Eero Murtomäki: Vanhan metsän pikkusiivekkäitä. (Närhikuva rajattu)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...