torstai 20. maaliskuuta 2014

Tänään klo 18.57
Kuva: AN. Kolme kuukautta niin on taas juhannus!

Sivustolta suomenluonto.fi voi lukea upean tietopaketin KEVÄTPÄIVÄNTASAUKSESTA.

Lainaus artikkelista Etelä antaa pohjoiselle valon valtikan – kevätpäiväntasaus kello 18.57 

”Maapallon pohjoispuoli pääsee tästä illasta lähtien valon määrässä etelää voitolle. Tarkalleen tuo hetki on kello 18.57. Silloin Maa on saapunut kiertoradallaan kohtaan, jossa Aurinko paistaa aivan sivusta, molemmille navoille yhtä aikaa. Päivä ja yö ovat nyt suunnilleen samanpituisia koko maapallolla. Tämän jälkeen etelänapa jää vaille aurinkoa ja pohjoisnavalla alkaa puolen vuoden pituinen päiväjakso.

Myös meillä Suomessa pohjoiset paikkakunnat voittavat tästä lähtien etelän päivän pituudessa. Yö lyhenee maaliskuussa nopeasti ja valon määrän lisääntyminen näkyy joka päivä. Esimerkiksi Oulussa päivän pituus on pidentynyt yli kaksi tuntia maaliskuun alusta. Pohjoisessa mennään kohti yöttömiä öitä, joiden alkuun on alle Utsjoella kaksi kuukautta.”

On hienoa, että meillä täällä Pohjolassa on neljä upeaa vuodenaikaa. Sää on aihe, josta puhutaan ihmisten kesken paljon, - sillä pääsee jutun alkuun muistakin asioista.

Onko nyt koettu takatalvi erityisen poikkeuksellista? Enpä usko.

Entä tasapainottaako luonto poikkeuksellisen lämpimän alkuvuoden kylmällä kesällä? Toivottavasti ei.

Itse en kovin tarkasti luonnon rytmejä seuraa, enkä merkitse asioita muistiin, mutta ainakin yksi asia meni havaintojeni mukaan taas kuten ennenkin. Mustavarikset saapuivat Vaasaan ennen maaliskuun puoltaväliä. Toivottavasti eivät joudu liian koville näillä keleillä.

Aimo Nyberg


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...