torstai 13. maaliskuuta 2014

Pöly kk
Kuva: AN. Asiallinen pihojen ja jalkakäytävien puhdistus tehdään vesipesulla, eikä esim. lehtipuhaltimella.

Taas se alkaa, -pölykuukausi

Tai kenties jopa kaksi. Aikainen kevät ei ehkä kuitenkaan johda pikaiseen kesään. Pölyä sitova vihreä kasvillisuus saadaan tänäkin vuonna luultavimmin vasta toukokuun puolella. 

Siihen asti on siedettävä tätä pölyävää, harmaata kaupunkia. Tuulten ja liikenteen ilmaan nostattama hiekka, kaikenlainen irtopöly, nastarenkaisen asfaltista irrottamat pienhiukkaset jne. tuntuvat todella pahalta silmissä, kasvoilla, kurkussa. Tämä kaikki on taas totta, kuin kohtalon määräämä jokavuotinen rangaistus meille syntisille kaupunkilaisille.

Mikä avuksi? 

Yksityiset ihmiset, ja taloyhtiöt ovat jo kiitettävästi pihojaan ja katuosuuksiaan siistineet, velvoitteidensa mukaisesti, kuten ilman muuta kuuluukin. Ohjeet voi tarkistaa kaupungin sivuilta TÄÄLTÄ.

Kaupunki ei sen sijaan ole vielä aloittamassa operaatioitaan. Tapojensa mukaisesti kaupunki käynnistänee massiiviset ympärivuorokautiset puhdistustoimet vasta kun yöpakkaset ovat ohi. Ja siihen taitaa mennä vielä aikaa. Säätiedotukset lupaavat vielä kylmenevää, viikonlopulle jopa lumisateita!

Katujen pesut ja hiekan poisajot alkanevat taas keskustasta ja etenevät muutamassa viikossa kaupungin muihinkin alueisiin. Edellisinä vuosina kun olen asiasta, aikatauluista, kohteiden järjestyksestä kaupungilta tiedustellut, olen saanut käsityksen hyvin toimivasta, tehokkaasta ja vastuuntuntoisesta työnjohdosta ja etenkin osaavasta toimeenpanevasta työporukasta. Parhaansa he tekevät, se on varmaa.

Ymmärrän hyvin aloittamisenkin vasta yöpakkasten loppumisen jälkeen. Töitä kun tehdään läpi vuorokauden. Ei ole tarkoitus jäädyttää katuja vaarallisen liukkaiksi yöaikaan, ja näin aiheuttaa yllättäviä vaaratilanteita aamulla töihin lähtijöille. Suuruuden ja tehokkuuden logiikasta saadaan näin ollen ”maksaa” toimien aloituksen viipymisellä. Eli joudumme odottamaan harmittavan pitkään, ennen kuin kadut ovat taas kesäkunnossa.

Asukkailla ja meillä kansalaisilla on totta kai oikeus vaatia parannuksia asioihin. Ensinnäkin, tehdään itse voitavamme omilla pihoillamme, ja taloyhtiöissämme, ja toiseksi, ei anneta säästöjen tai muidenkaan laiminlyöntien heikentää kaupungin resursseja puhdistaa kadut nopeasti ja ammattitaidolla.

Mikä estäisi myöskään sitä, että ennen suurta puhdistusoperaatiota, lähetetäisiin pieniä puhdistusporukoita, harjoilla tai pienkoneilla, akuutteihin paikkoihin cityalueelle. Näinhän yksityiset liikekiinteistöt ja taloyhtiötkin toimivat. On nimittäin niin, että kaupungin omistamien rakennusten edustoilta hiekkaa ja pölyä pöllähtää ilmaan yhä uudestaan ja uudestaan, jokaisen keskustan läpiajavan rekan jälkeen. Ja näitä riittää, niitä menee edestakaisin Vaasanpuistikolla käsittämättömän paljon.

Katso linkki ilmanlaatu sivustolle.

Olen kirjoittanut samasta aiheesta tässä blogissa viime vuonna huhtikuun 11. ja 13.päivä, ja jo vuonna 2012 huhtikuun 14. päivä. Tänä vuonna ollaan siis viikkoja etuajassa.

Aimo Nyberg

1 kommentti:

  1. Hyvä kirjoitus. Tätä asiaa pitäis saada jotenkin vietyä eteenpäin, ja varsinkin sitä ideaa, että yksityitisillä pienkoneilla hoidettaisiin näitä keksustan ongelma-alueita. Vähän samaan tapaan kuin lumen auraaminen talvella, eihän kaupunki kolaa joka kohtaa silloinkaan. Mitenköhän tälle asialle voisi saada enemmän näkyvyyttä..?

    VastaaPoista

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...