sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Huomio! Huomio! Kuulutuksia!

Viralliset kuulutuksetKun kunnissa ja kaupungeissa kuulutetaan virallisia kuulutuksia, niin tosiasiassa hyvin harva näitä kuulutuksia kuulee. Tai näkee, eli lukee lehdistä tai ilmoitustauluilta, tai edes vaivautuu etsimään niitä netistä. Valitettavasti.

Vaasassa ajankohtainen, pian päätettäväksi tuleva asia on, ilmeisesti säästösyistä tehty ehdotus, kuulutusten julkaisemisen lopettamisesta Pohjalaisessa, Vasabladetissa ym. ilmaisjakelulehdissä. Mihin päädytään, siitä kerrottaneen yllämainituissa lehdissä aivan lähi aikoina, - ja veikkaan, että tuskin kukaan nostaa asiasta meteliä!

Joissakin sarjakuvissa lähetti soittaa torvea, heiluttaa lippua, ja lukee kuuluvalla äänellä kuninkaan tiedotteet alamaisilleen. Nykypäivänä kansalaisille tiedottamista toivottavasti halutaan pitää tärkeänä, ja avointa, läpinäkyvää päätöksentekoa edelleen myös arvostetaan. Olennainen asia tässä on mielestäni se, että päätöksenteon vaiheeseen tulevista asioista puhutaan laajemminkin kuntalaisten, kaupunkilaisten keskuudessa, kuten ns. paikallisissa "toriparlamenteissa" ym. Yhteistyö ja vuorovaikutus mahdollisimman monen eri tahon kanssa on olennaisen tärkeää, ja mielestäni nykyajan demokratian tulee kehittyä tähän suuntaan.

Asukasyhdistyksillä on voimassaolevan kuntalain mukaan ainakin jonkinlainen rooli siinä, miten asukkaat saavat äänensä kuuluviin oman alueensa asioista päätettäessä. Parhaimmillaan tämä tapahtuu niin, että ihmisten kokemuksia ja toiveitakin kuunnellaan ja huomioidaan jo suunnittelun alkuvaiheista alkaen. Työnsä hyvin tekevillä virkamiehillä, samoin kuin asiaansa uskovilla päättäjillä tulee olla ”herkät korvat” ja halua yhteistyöhön.

Myös näin olen kuullut joskus sanottavan, ”ei asukkaiden tarvitsekaan asioihin puuttua, päättäjät ovat sitä varten” ja että ”kuulutukset ja kuulemiset ovat vain lain vaatimia muodollisuuksia, jotka toki pitää hoitaa, mutta mahdollisimman vähin äänin”.

Vaasalaisia asukasyhdistyksiä

Monilla vaasalaisista asukasyhdistyksistä on nettisivut, niistä saa jonkinlaisen kuvan toiminnan muodoista, sekä tietoja yhdistyksessä toimivista aktiiveista, eli alueensa asioita eteenpäin ajavista henkilöistä ja heidän yhteystiedoistaan. Katso: Asukasyhdistykset Vaasassa
Liittymisestä oman alueensa asukasyhdistykseen, jäsenmaksuista jne. kannattaa kysellä esim. puheenjohtajilta tai keltä tahansa muulta aktiivisesti yhdistyksissä mukana olevilta.

Vaasan kaupungin viralliset kaavoituksen kuulutukset löytyvät muutaman klikkauksen takaa. Ensin pitää mennä Vaasan kaupungin etusivulle Vaasan kaupunki
Jatka sieltä sitten → Julkiset palvelut → Kaavoitus ja rakentaminen → Kaavoitus → Kuulutuset (Julkisesti nähtävillä olevat kaavat yms.)

Vaasassa toimivilla asukasyhdistyksillä on oikeus olla jotain mieltä, ja perustella kantojaan kaikista oman toimialueen suunnitelmista, kaavamuutosehdotuksista jne. Asukasyhdistyksillä on siis tärkeä tehtävä, mahdollisuus antaa lausuntoja, muistutuksia, tehdä jopa valituksia. Pienimmillä alueilla asukasyhdistykset voivat hyvinkin edustaa asukkaidensa ajatuksia, mutta esim. kantakaupungissa tämä on jo vaikeampaa. Uusiakin keinoja tarvittaisiin, jotta useammat ihmiset saisivat kokea voivansa vaikuttaa omiin, lähialueensa asioihin. Asukkailla on kiistatta oman alueensa suhteen sellaista asiantuntemusta, jota ei pitäisi jättää huomioimatta.

Sopii kuitenkin kysyä, onko asukasyhdistyksillä ja niiden hallituksissa toimivilla henkilöillä mahdollisuuksia ja aikaa, osaamista ja päättäväisyyttä tehdä kaikenlaisia kannanottoja. Ja johtavatko tällaiset kirjelmät mihinkään, sitäkin moni miettii. Nykykäytäntö on sellainen, että asianosallisia kuullaan, ja mahdolliset muistutukset, mielipiteet kirjataan liitteiksi mukaan suunnitteluprosessin eri vaiheisiin. Poliittisilla päättäjillä on sen jälkeen usein edessään niin huimat määrät paperi/nettiaineistoja, että hekin kokevat olevansa voimattomia puuttumaan asioiden kulkuun, rattaat kun tuntuvat pyörivän suurempien voimien pyörittäminä.

Seuraa Sinäkin kaupungin kuulutuksia säännöllisesti!
Käy katsomassa nyt ajankohtaisia kaupungin kaavoituksen kuulutuksia.

Kuulutus 6.12.2012 Luonnos nähtävänä: Böle II
Luonnos nähtävänä: ONKILAHDEN PUISTO / METVIKSPARKEN Asemakaavanmuutos / Detaljplaneändring: Asukasyhdistyksistä lausunnonanto mahdollisuus on Palosaaren asukasyhdistys ry:llä ja Kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry:llä.

Kuulutus 25.11.2012 Keskustelutilaisuus: Liisanlehdon, Kuninkaankartanon ja Risön osayleiskaava sekä Risön asemakaava 29.11. klo 17
Tilaisuus on jo siis ollut. OHO! Olipas siinä lyhyt aika kuulutuksen ja itse keskustelutilaisuuden välillä!

Kuulutus 19.11.2012 Asemakaava vireille: Nummen koulu (Antaako joku asukasyhdistys lausuntoa, en tiedä?)
Ehdotus julkisesti nähtävillä: Klemettilä pohjoinen II. Tämä kuuluu meidän asukasyhdistyksellemme. Asukasyhdistyksemme on saanut lausuntopyynnön jo 20.11.2012, mutta hallituksemme ei ehdi enää kokoontua ennen lausuntoajan päättymistä (20.12.2012), eli virallinen lausuntomme jää tällä kertaa antamatta.

Aimo Nyberg, VKA ry:n puheenjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...