tiistai 31. heinäkuuta 2012

Yksityinen pysäköinninvalvonta

Vaasassakin yksityinen pysäköinninvalvonta jatkaa maksujen määräämistä lakihankkeista huolimatta. Epäselvä käytäntö hämmentää kansalaisia, niin paikallisia kuin turistejakin. Oikeusministeriön tuore lakiesitysluonnos etenee, päätöstenteko eduskunnassa on toivottavasti mahdollisimman pian eli heti alkusyksystä.

Yksityisten parkkivalvontayritysten toiveet ja intressit voi kyllä ymmärtää, mutta epäselvä juridinen tilanne on kaikille osapuolille harmillinen. Ylilyöntejä ei nyt kannattaisi tehdä. Ennemminkin toisinpäin, eli odottaa rauhassa tulevia lakipykäliä, ja pidättäytyä liian innokkaasta parkkisakkojen kirjoittelusta.

Toisin näyttää kuitenkin nyt käyneen. Vaasassa on perinteisesti totuttu nauttimaan ilmaisesta parkkioikeudesta arkisin klo 20.00 jälkeen, samoin lauantai-illasta maanantaiaamuun. Nyt on kuitenkin yksityinen parkkiyhtiö tehnyt sopimuksia eri taloyhtiöiden kanssa siitä, että heillä on oikeus sakottaa myös sunnuntaisin ja iltaisin. Myös yksityisen parkkisakon 50 € maksu on suurempi kuin mihin Vaasassa on totuttu.

Yksityisiä parkkisakkoja saaneille ihmisille, ja jopa niille, jotka ovat kuuliaisesti maksaneet 50 € maksun, on helsinkiläinen parkkisakkoyhtiö lähettänyt kovin pikaisesti korotettuja maksukehotuksia, ja tiukkasanaisia määräyksiä, että sakko kuuluu maksaa, ellei halua joutua oikeudellisen perinnän kohteeksi.

Tällainen ilmiö ei tunnu hyvältä. Eikä anna hyvää kuvaa kaupungistakaan.

Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry toivoo kaupunkimme pysäköinninvalvonnalta selkeitä ja reippaita toimia, joilla yksityiset parkkiyhtiöt saadaan heti luopumaan ilta- ja sunnuntai sakottamisesta, ja jatkossakin toimimaan oikeusministeriön lakiesityksen mukaisesti kunnallisten viranomaisten apuna ministeriön esittämällä tavalla.

Oikeusministeriön esitysluonnoksen mukaan yksityiset valvontayritykset eivät saisi enää määrätä suoraan maksuja autoilijoille. Ministeriön esityksen mukaan yritykset eivät myöskään saisi enää maksutuloja itselleen. Yritykset voisivat valvoa yksityisiä alueita poliisin tai kunnan pysäköinninvalvonnan apuna. Poliisi tai kunta päättäisi pysäköintivirhemaksujen määräämisestä yritysten tekemien esitysten perusteella. Valvontabisnes muuttuisi samalla luvanvaraiseksi.

Aimo Nyberg, puheenjohtaja Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...