Asukasillan yleisötilaisuuden aloitimme kahvitarjoilulla, jonka jälkeen kuulimme korkeatasoista laulua ja musiikkia, Helena Bexar lauloi meille suomeksi, ruotsiksi ja vielä venäjäksikin, pianolla säesti ja soitti myös yksin ilman laulua, Marianne Slobodeniouk.
Tämä pienimuotoinen konsertti osoitti taas, ettei kokouksia kannata pitää vain puheiden pitoa varten, vaan kulttuuri on aivan oleellinen osa henkistä hyvinvointiamme, mahdollisesti jopa tärkein osa sielumme ravintoa!
Tämän jälkeen Matias Mäkynen kertoi meille varsin innostuneesti kuntademokratiasta ja asukkaiden vaikutusmahdollisuuksista. Kuulimme erittäin hyvin valmistellun, asiantuntevan nuoren vaasalaisvaikuttajan näkemyksiä monista tärkeistä ja juuri nyt ajankohtaisista kuntademokratian kysymyksistä, kuten kansalaisraadeista, Kainuun mallin kokemuksista asukkaiden ja toisaalta virkamiesten näkökulmasta, kuulimme myös alueellisista kaupunginosavaltuusto ideoista, ja yleisemminkin päätöksenteon mekanismeista niin ylemmillä kuin alemmillakin tasoilla.
Matias esitti myös arvailuja siitä, miksi nuoret eivät ole kovin aktiivisia tulemaan mukaan yhdistysten ja järjestöjen toimintaan. Syy voi olla mm. siinä, että nuoret kaipaavat enemmän projektiluonteisia, lyhytkestoisempia toimintamuotoja, kuin perinteistä ja kenties kaavamaiseksi koettua mukana oloa, jäsenenä toimimista jossain yhdistyksessä. Ilmiö on tuttu myös meidän asukasyhdistyksessäämme. Nuoria toivotaan ja tarvitaan mukaan!
Kaiken kaikkiaan iltamme oli hieno ja korkeatasoinen, keskusteluineen ja musiikkiesityksineen.
Kiitokset vierailijoillemme!
Keskustelut kuntademokratiasta, asukkaiden vaikutusmahdollisuuksista omiin asuinalueensa asioihin, ja erilaisista kuulemistavoista tulevat varmasti jatkumaan ihan lähiaikoina. Maamme hallitus, kuntaministeri Henna Virkkusen (kok) johdolla, tulee antamaan kesän kynnyksellä linjauksensa, jonkinlaiset reunaehdot, uuden kuntalain eteenpäin viemiselle. Tämä tulee pitämään sisällään ainakin seuraavia asioita: kuntien ja valtion tehtäväjaon, uuden kuntalain, kuntatalouden kehikon, valtionosuusjärjestelmän muutoksia, sosiaali- ja terveyshuollon toimintamalleja ja keinoja joilla lähidemokratiaa turvataan tulevaisuudessa nykyistä suuremmissa kunnissa.(Pohjalainen, pääkirjoitus 26.4.2012: Pitääkö kantti kuntaremontin vauhdissa)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti