sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Yleiskaavamerkinnät ja –määräykset


Kuva: Asko Halme

Vaasan valtuuston 13.12.2011 hyväksymä kokonaisyleiskaava löytyy netistä  täältä

Jos sinulle on epäselvää, mitä oikeusvaikutteinen yleiskaava merkitsee, ja mitä sen merkinnät tarkoittavat, niin tutustu Ympäristöministeriön oppaaseen  Yleiskaavamerkinnät ja -määräykset

Valitusaika menossa!

30 päivän valitusaika on menossa. Valitus tulee tehdä Vaasan hallinto-oikeuteen asianmukaisin liittein 19.1.2012 mennessä.

Asukasyhdistyksemme hallitus kokoontuu 10.1.2012 arvioimaan tilannetta. Esiin nousee selkeästi kaksi, ehkä kolme kipukohtaa, jotka on syytä pohtia kaikilta kanteilta perin pohjin.

Ensimmäisenä mainitsen yhdistyksemme pitkäaikaisen kannan (viimeksi keskusteltu syyskokouksessamme) Vaskiluodon metsäalueen puolustamisesta ja leirintäalueen säilymisestä nykyisellä alueellaan. Myös valtuuston hyväksymään kokonaisyleiskaavaan merkityt Vaskiluodon kärjestä, nykyisen leirintäalueen kohdalta tehdyt silta- tai muu yhteysmerkinnät Mansikkasaareen ja Hästgrundin saareen ovat hämmentäneet monia, erityisesti veneilijöitä.

Toisena vakavana ongelmana Kantakaupungin asukasyhdistyksen kannalta nousee kysymys keskikaupungin arvokkaiden rakennussuojelulailla ja kaavalla suojeltujen rakennusten kohtelu sellaisessa tilanteessa, että oikeusvaikutteiseksi tulee hyvin suurpiirteinen, koko kaupunkia koskeva kokonaisyleiskaava. Keskustassa on voimassa valtuuston hyväksymä, ministeriön vahvistama osayleiskaava, jonka oikeusvaikutus päättyy näillä näkymin hyvin pian. Ellei siis valituksen kautta tilannetta muuteta, kokonaisyleiskaavaan voidaan tältä osin tehdä tarvittava muutos.

Keskikaupungin läpi ajava liikenne on jo tänä päivänä ongelma. Erityisesti kuljetusliikenne Vaskiluotoon ja sieltä takaisin päin tuleva sataman ja rekkaterminaalien paluuliikenne pitää tulevaisuudessa pystyä ohjaamaan Vaasan Satamatielle, Vaasan kehätielle. Tästä on suunnitelmat saatu kokonaisyleiskaavaan, mikä on erinomainen asia. Vaskiluodon siltaremontin ja siihen kuuluvien liikennejärjestelyjen myötä on myös toivoa pienistä parannuksista ainakin Vaasanpuistikon alkupään kohdalla.

Valtuuston joulukuussa hyväksymässä yleiskaavassa on Vaskiluotoon, Myrgrungiin, Sundomiin suunnitteilla uusia asuinalueita, ne tulevat merkittävästi lisäämään liikennettä yleensäkin Vaasan keskustassa, mutta myös läpiajoliikennettä vaihtoehtoisten ajoreittien puuttuessa. On kuitenkin muistettava, että tiet ja kadut ovat kaikkien käytössä olevia yleisiä liikenneväyliä, ja ko. osuus myös EU-tasolla korkean statuksen omaava tieyhteys Ruotsin kautta koko Eurooppaan. Sataman ja laivayhteyksien säilymiselle ja kehittymiselle pitää antaa kaikki mahdollinen tuki.


Ilmakuvat Vaasasta: Asko Halme

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...