TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Tämä Vaasa-aiheinen kaupunkiblogi on avoin myös Sinun asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi tai ruotsiksi. Kaikki tekijäinoikeudet & vastuut kirjoittajilla ja kuvaajilla! Ota yhteyttä sivuston ylläpitoon/Aimo.

sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Hovioikeudenmetsä tutuksi

Olipa hieno kokonaisuus tänään 20.5. 2018 Vanhassa Vaasassa! Suurimmalle osalle meistä mukana olleista Hovioikeudenmetsä oli ennen kokematon elämys. Tähän pieneen metsään ei ole tullut lähdetyksi, ennen kuin nyt, kun sinne järjestettiin tutustumispäivä!

Hovioikeudenmetsään on keväällä 2018 perustettu noin 30 hehtaarin luonnonsuojelualue Vaasan kaupungin maille. Suojelupäätös liittyy Suomen juhlavuoden Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjaan.

Lue tästä: Yleistiedoksianto luonnonsuojelualueen perustamisesta Vaasaan

https://www.vaasa.fi/sites/default/files/atom/905_suomi100_yleistiedoksianto.pdf

Lisätietoa suojelupäätöksestä ja Hovioikeudenmetsän suojeluarvoista löytyy:

https://www.vaasa.fi/kuulutukset/yleistiedoksianto-luonnonsuojelualueen-perustamisesta-vaasaan-ely

Hovioikeudenmetsä oli yksi kymmenestä keväällä 2017 julkistetun "Vaasan ja Mustasaaren arvometsiä - 10 suojeluehdotusta luonnon ja ihmisten hyväksi" -suojeluesityksen kohteista.

Lisätietoja suojeluesityksestä ja Hovioikeudenmetsän luontoarvoista löytyy:

https://www.sll.fi/pohjanmaa/vaasa/Metsiensuojeluesitys

Kymmenestä v. 2017 ehdotetusta suojelukohteesta kolme on nyt toteutunut.

Tästä linkistä voit perehtyä vielä näihin kaikkiin (hyviä tutustumiskohteita ihan jokainen).

https://www.sll.fi/pohjanmaa/vaasa/VaasanjaMustasaarenarvometsi10suojeluehdotustaluonnonjaihmistenhyvksi.7.3.2017.pdfTänään juhlittiin Hovioikeudenmetsän suojelua

Kaksikieliseen tapahtumaan kuuluivat historiakävely, luontoseikkailu lapsille, opastettu retki Yxgärden puutarhaan, villiruokakahvila sekä tietoa Hovioikeudenmetsän luonnosta ja poluista. 

Tapahtuman järjestivät Vaasan ympäristöseura, Ostrobothnia Australis ja Luonto-Liitto Pohjanmaa yhteistyössä Kvarkens naturskolan, Vaasa-Mustasaari Oppaiden ja Variskan koulun oppilaiden kanssa.


Laitan tähän muutaman kuvan tämän aamupäivän kävelykierrokselta.

HISTORIAKÄVELY HOVIOIKEUDENMETSÄSSÄ / HISTORISK VANDRING I HOVRÄTTSSKOGEN (kesto noin 1,5 tuntia). Vasa-Korsholm Guider rf - Vaasa-Mustasaari Oppaat ry / Barbro Nedermo. Retki oli kaksikielinen.

Upeaa opastusta täydensi todella hyvin kierroksella mukana ollut Fritz Jakobsson, jonka ateljeeasunto on alueella.

Kuvat: Aimo Nyberg.

Aivan nykyisen Mustasaaren kirkon, alun perin siis arkkitehti Carl Fredrik Adelcrantzin piirtämän Hovioikeuden rakennuksen välittömässä läheisyydessä on uskomaton alue. Metsäalueen historia, monen vuosisadan ajalta, ja tapahtumat 1900-luvulla ovat jääneet liian vähälle huomiolle.

Historian lisäksi tällä metsällä on tänä päivänä ennen kaikkea aivan ainutlaatuinen luontoarvo. Erikoinen kasvillisuus, aikoinaan istutetut hyöty- ja koristekasvit, muualta tuodut puulajit ovat asiasta kiinnostuneille hyvin kiintoisa tutkimuskohde, ainutlaatuinen saareke rakennetun kaupunkimaiseman keskellä.

On todella arvokasta, että Hovioikeudenmetsä Vaasassa on nyt vuosikymmenten ponnistelujen jälkeen saatu suojelluksi.

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti