Taalainmaan koivusta käytetään myös nimeä taalainkoivu. Sitä voidaan kutsua kansallispuumme rauduskoivun ruotsalaiseksi versioksi, sillä se löydettiin Taalainmaalta Ruotsista 1760-luvulla. Hidaskasvuinen ja riippaoksainen taalainmaan koivu on rauduskoivun liuskalehtinen muoto; sen lehdessä on viisi kärkeä. Puu saattaa kasvaa yli 20-metriseksi ja tavallista koivua leveämmäksi.”
Ei näytä ihan tavallisilta puunlehdiltä. Paitsi tuo kuvan alimmainen.
Samoja erikoisia lehtiä oli isot määrät myös maassa suihkulähteen vedessä.
Vielä oli vesi päällä. Kun yöpakkaset alkavat suljetaan suihkulähde taas tältä syksyltä.
Taalainmaan koivu kasvaa Uumajan ystävyyskaupunkipuistossa. Tämä koivu voisi hyvinkin olla istutettu tälle paikalle 34-vuotta sitten. Kenties se on jopa tuotu Uumajasta lahjaksi Vaasalle?
Joka tapauksessa mielenkiintoinen asia. Oli hienoa tehdä tällainen havainto ihan tutussa ympäristössä! Aina oppii uutta, kun pitää silmät auki ja mielen uteliaana.
Jos jollain on tästä enemmän tietoa, tai jopa vanhoja valokuvia taalainmaan koivun istuttamisesta, olisi kiva saada kuulla tästä enemmän.
Uumajan ystävyyskaupunkipuiston vesiallas ja kivi laattoineen.
Katso myös aikaisempi blogikirjoitus: Uumajan ystävyyskaupunkipuisto (3.6.1989)
https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2018/07/uumajan-ystavyyskaupunkipuisto.html
...
Eilen (24.9.2023) oli hieno sunnuntaipäivä ulkoilla. Vaimon kanssa päätimme tällä kertaa lähteä lähimetsässämme Hietalahden Villan puistoon ja Bragen ulkomuseon alueelle.
Syksy tekee tuloaan. Tyynessä ja edelleen lämpimässä säässä oli rentouttavaa katsella puiden lehtien putoamista maahan. Kuunnella ja tarkkailla lintujen elämä. Katsella vieläkin kukkivia kasvilajeja, ihastella pientä metsää, puita … ja saada olla hetki luonnon keskellä.
Kun vaimo sitten yllättäen kysyi, tunnistanko tuon erikoisen puunlehden, joita oli muutamia maassa tuttujen koivunlehtien seassa, oli minun tunnustettava – väärän arvauksen jälkeen, etten tätä nyt tiedä.
Biologian ja maantiedon lehtori sai taas valistaa kuviksen opea!
Ja minä päätin ottaa kännykällä kuvat, ja sain tästä hyvän aiheen tällaiselle luontoaiheiselle blogikirjoitukselle!
Jos joku teistä tietää muualla Vaasassa olevia taalainkoivuja tai muita erikoisia puulajeja, joista on jotain kerrottavaa, niin tehdään juttuja niistäkin.
Kuvat ja teksti Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti