lauantai 28. tammikuuta 2023

Tammisunnuntain juhla, Killan 42. vuosipäivä

 

Huomenna sunnuntaina 29.1. 2023 vietetään tammisunnuntaita. Vuoden 1918 tapahtumat tammikuun lopulla Laihian Hulmilla ja muuallakin täällä Vaasan seudulla ja Pohjanmaalla johtivat itsenäisyys- ja vapaustaistelujen alkamiseen.

Tammisunnuntain juhlan Vaasassa järjestää Österbottens Försvarsgille – Pohjanmaan Maanpuolustuskilta.

 

16.00 Seppeleenlasku Kasarmintorin Perinnemuurilla: maanpuolustusjärjestöjen lippulinna mukana

16.00 Kahvitarjoilu Kaupungintalon Peilisalissa

17.00 Tammisunnuntain juhla Kaupungintalon Juhlasalissa

 

Vaasan sotaveteraanimuseo on avoinna klo 14–16. Museoon on vapaa pääsy.

 

 Kuva: AN 27.1. 2023. Osa Kasarmintorin perinnemuuria


 

JOUKKO-OSASTOJEN PERINNEMUURI on kokonaisuus, jonka yksittäisten muistolaattojen välittämät ”otsikot”, nuo pronssiin valetut vuosiluvut, tunnukset, sotilasosastot, tapahtumapaikat jne. pitävät sisällään Suomen historian merkittävimpiä asioita. Itsenäisen Suomen olemassaolon saavuttamisen ja säilymisen kovimmat paikat, suurimmat uhraukset vaatineet historiamme tapahtumat.

Kun muistomerkkiä ryhtyy tutkimaan, avaamaan yksittäisiin laattoihin tallennettua tietoa, historiaa, kuvasymboleja ym. niin esiin nousee selkeästi Vaasan ainutlaatuinen asema koko Suomessa maanpuolustuksemme voimakkaana läntisenä tukipilarina kautta vuosisatojen.

Olen esitellyt Joukko-osastojen perinnemuuria ylläpitämälläni sivustolla (Rojekti X =hanke)

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/10/joukko-osastojen-perinnemuuri-23.html 

Joukko-osastojen perinnemuuri on vihitty käyttöön 23.10. 1976.
Sijainti: Kasarmintorilla / Korsholmanpuistikon reunalla
Osoite: Korsholmanpuistikko 7
Tekijä: Annikki Nurminen


Jos vuoden 1918 tapahtumat kiinnostavat, voisin suositella perehtymään myös tähän blogikirjoitukseeni, koontilistaan:

VUODEN 1918 TAPAHTUMIEN MUISTOMERKIT VAASASSA

Suomi julistautui itsenäiseksi 6.12. 1917, ja myös tunnustettiin itsenäiseksi valtioksi usean maan toimesta jo joulukuussa ja tammikuussa 1918.

Tapahtumat lähtivät kuitenkin vyörymään tavalla, joka johti tammikuussa 1918 sisällissotaan valkoisten ja punaisten välillä. Sodan alkuhetkinä pidetään tapahtumia Helsingissä (punakaartit) ja Vaasassa (valkoiset eli suojeluskunnat alkoivat riisua venäläistä sotaväkeä aseista Vaasassa, Laihialla ja Etelä-Pohjanmaalla 28. tammikuuta 1918 vastaisena yönä).

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2018/01/vuoden-1918-tapahtumien-muistomerkit.html 

 


Aimo Nyberg
Kotiseutuhistorian harrastaja
Kaupunkikuvaaja – ja blogin ylläpitäjä

aimonyberg(at)gmail.com 

 

 

Päivitys 29.1.2023

Muutama kuva Tammisunnuntain vietosta Vaasassa

 

 

Leijonalippu salossa Perinnemuurilla 29.1. 2023

 


Maanpuolustusjärjestöjen lippulinna oli mukana tilaisuudessa

 


 

Kaupungintalolla oli arvokas perinteinen Tammisunnuntain juhla. Juhlasali oli lähes täynnä, ja Peilisalissa nautitun kahvitarjoilun jälkeen pääsimme nauttimaan ohjelmasta, puheista, musiikista, nuorten kirjoituskilpailun annista (Emilia Pitkänen, Vaasan lyseon lukiosta luki aivan upean kirjoituksensa Rauhaa rakastava kansamme).  Lopuksi vielä Huomionosoitukset ja päätteeksi Maamme laulu.

 

Ohjelmassa kuultiin komeaa sotilasmusiikkia musiikkikomentajakapteeni Juha Ketolan johdolla

 


Juhlapuheen, joka oli myös ajankohtainen katsaus maamme maanpuolustuksen tärkeisiin kysymyksiin, piti puolustusministeri Mikko Savola

Kiitos tästä maanpuolustustahtoa kohottavasta hienosta juhlasta!

Aimo Nyberg

 

 

...

 

Jatkopäivitys edelliseen, 1.2.2023 / AN

IV (Ilkka Virtanen)

Tällaisessa juhlassa sinä olit mukana. Kuvat ovat Ramilta. Ajatukseni oli laittaa jotakin blogiisi kommenttina, mutta en onnistu liittämään kommentteihin kuvia. (kommentti ja vastaus ovat artikkelin lopussa, mutta kuvia sinne ei tosiaankaan pysty laittamaan/AN)

Eli kuvat tulevat tässä

 


 


 

Kuvat: Raimo Latvala 29.1.2023.

Vaasan kaupungintalolla Tammisunnuntain juhlan huomionosoitusten saajat: (vasemmalta oikealle)
Aimo Nyberg, some-työ, muistomerkkien esittelyt, Hannu Isomöttönen, Vaasan Kiltatalon isäntä, everstiluutnantti Pasi Heinua, Pohjanmaan aluetoimiston päällikkö, sotaveteraani Karl-Erik Källström.

 

Killan hallituksen syksyisellä päätöksellä ansioristi myönnettiin myös sotaveteraani Yrjö Savolalle, mutta Yrjö kuoli 8.12.2022 ja ansioristi luovutettiin postuumisti Yrjön leskelle ja pojalle Vaasan Sotaveteraanimuseossa 27.12.2022 järjestetyssä tilaisuudessa (merkki ehti mukaan Yrjön siunaustilaisuuteen 29.12.2022). Ansioristi myönnettiin myös Maanpuolustuskiltojen Liiton puheenjohtajalle Marko Patrakalle, ansioristi luovutetaan Patrakalle MPKL:n 60-vuotisjuhlien yhteydessä huhtikuussa.

2 kommenttia:

 1. Tammisunnuntain juhlan ohjelmassa oli Aimon mainitsemalla tavalla myös Pohjanmaan Maanpuolustuskillan Ansioristien jako ansioituneesta työstä killan päämäärien hyväksi. Keskeistä killan päämäärissä on isänmaallisuuden korostaminen sekä sotaveteraanien ja maanpuolustuksen perinnön vaaliminen. Killan työssä tätä edustavat mm. Sotaveteraanimuseon ylläpitäminen sekä muistomerkkien perustaminen ja niistä huolehtiminen.

  Aimo oli yksi ansioristin saajista. Hänellä on poikkeuksellisen suuret ansiot Vaasan muistomerkkien esittelyssä laajan verkossa olevan tietokannan ja tämän blogin avulla. Tätä arvokasta työtä hän on tehnyt myös yhteistyössä Pohjanmaan Maanpuolustuskillan kanssa.

  Kun olin osavastuussa Tammisunnuntain juhlan järjestelyistä, en voinut ottaa tilaisuudessa kuvia. Saan niitä kuitenkin lähipäivinä. Voin silloin esitellä mm. ansiomitalien saajat, Aimon ja kolme muuta juhlassa paikalla ollutta.

  Ilkka Virtanen

  VastaaPoista
 2. Olen otettu saamastani huomionosoituksesta. Kiitän Maanpuolustuskiltaa Ansioristin saamisesta ilolla ja suurella kunnioituksella. Koko Killan johtoa, ja erityisesti yhteistyöstä Ilkka Virtasen kanssa. Hänen avustuksellaan oma tekemiseni on saavuttanut merkittäviä tuloksia ja myös uusia haasteita jatkaa eteenpäin. Varsinkin Suomen Vapaudenpatsaaseen liittyvät kirjoitukset ja hankkeet jatkuvat entistä innokkaammin. Valokuvaaminen ja some-osaaminen ovat osa-alueita, jolla omaa maanpuolustustyötäni jatkan tässä muuttuvassa, epävarmassa maailmassa. Mukaan tarvitaan kaikkia, entistä enemmän myös uusia jäseniä, kuten varapj. Pekka Kurvinen Tammisunnuntain avaussanoissaan sanoi. Jatketaan vahvalla tahdolla yhdessä eteenpäin, isänmaamme parhaaksi.
  Aimo Nyberg

  VastaaPoista

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...