maanantai 27. elokuuta 2012

Ei pysynyt siistinä

Harmi, mutta totta se vaan on. Kesäkuun alussa asukasyhdistyksemme talkoilla maalaama kioskirakennus Kalarannassa on taas töhritty kirjaingraffiteilla.

Tämä ei tunnu kivalta, ei ainakaan meistä eläkeläisistä ja vähän nuoremmista talkoomaalareista, eikä varmaankaan Vaasan kaupungin Talotoimen hankkeeseen myötämielisesti suhtautuneiden virkamiesten ja työntekijöiden mielestä, - enkä usko myöskään tavallisten vaasalaisten innolla taputtavan käsiään tälle yölliselle graffitimaalarille tai maalariporukalle.

Graffitimaalauksen tehneeltä, tai koko porukalta, haluaisin mielelläni kysyä, vaikka ihan kasvokkain keskustellen, että tajusitteko te minkälaisesta kioskirakennuksesta tässä tapauksessa on kyse?

Kioskin maalaus, kunnostustalkoot saivat hyvin myönteisen, välittömän palautteen jo maalauspäivinä. Kahden päivän aikana ohikulkijoita pysähtyi juttelemaan, ja kertomaan omia kokemuksiaan vuosikymmenten takaa, - Pidä Saaristo siistinä -tapahtumista, ja miten mm. kioskin luona on jonotettu venepaikkoja, ja vielä aikaisemmin, miten kaupunkilaiset saivat ostaa tästä ”konttorista” halkoja, joita tuotiin Sundomin puolelta. Oli hyvin selvästi aistittavissa, että nyt ehostettava rakennus ansaitsee vielä jatkoaikaa, ja tällainen vapaaehtoistyö on aidosti oikeaa toimintaa oman asuinalueen viihtyvyyden ja elämänlaadun puolesta.

Tämä sinivalkoinen kioski on mielestäni säilyttämisen arvoinen, kohde on rakennushistoriallisesti arvokas, erittäin kaunis ja vanhemmalle vaasalaisväestölle monia muistoja herättävä. Kohteelle löytyy siis perusteltuja suojeluarvoja, mutta onko sitä mahdotonta pitää edes kohtuullisessa kunnossa nykyisellä paikallaan, varsinkin näin, ilman käyttötarkoitusta? Siinäpä kysymys. Kioskia on mahdotonta saada enää ns. kioskitoimintaan, nykyisiä vaatimuksia siinä ei mitenkään pystyttäisi toteuttamaan. Jonkinlaisena varastona tila voisi toimia, mutta silloinkin se on kovin helppo kohde kaikenlaiselle ilkivallalle. Entä pitäisikö harkita siirtoa muualle? Se voisi kenties pelastaa vielä itse rakennuksen, mutta olisi ehdottomasti tappio ko. alueelle.

Vaskiluodon sillan remontin valmistuessa ja alueen saadessa uutta ilmettä muutenkin tulevina aikoina, voi käydä niin, että kioskivanhus joutuu väistymään, ikään kuin ”poistumaan näyttämöltä”. Jos näin joskus vielä käy, se vaan on sitten niin. Se ei suinkaan olisi voitto ko. kioskin seinän töhertäjälle, - ei, enneminkin toisinpäin. Kadonneen rakennuskannan ja menneiden aikojen tyylien, osaamisen tietotaidon poistuessa silmiemme edestä, menetämme jotain korvaamatonta – katkaisemme henkiset siteemme sinne, mistä olemme tulleet. Näin minä asian näen ja koen.

Laitan tähän loppuun vielä ottamiani kuvia kesäkuun alusta, kun maalausurakkamme alkoi olla valmis.

 Kuvat: AN, 8.6.2012Tämä seinä ei enää näytä tältä. Asukasyhdistyksemme esittää toiveen, että Talotoimi huolehtii siitä, että jollain aikataululla kioskin seinään maalattu graffitimaalaus poistetaan, ja seinä maalataan taas siistiksi.


 

Kioskivanhuksen jotkut paikat ovat rikki, nekin voisi vielä korjata. Ammattitaitoa varmasti löytyy tämän päivän tekijöiltä.
Perustusten suoristaminen voi olla niin suuri juttu, että sen tekemiseen ei löydy haluja. Toki tätäkin voi toivoa.


 

Tämä kioskin sisäänkäynnin puoleisen seinän koriste osa löytyi roskien seasta kioskin sisältä. Maalasimme myös sen uudestaan, ja olisi hienoa, jos se saadaan takaisin oikealle paikalleen.


Keväällä kaupungin Talotoimen toimesta kunnostettiin kioskin sisäänkäynnin puolelle tukeva lauta tasanne. Se voisi palvella kioskin ottamista johonkin käyttöön. Kunpa vaan löytyisi joku yhdistys tai taho, joka voisi rakennusta hyödyntää. Kaupunki voisi näin saada myös vuokratuloja, joilla sitten voisi jatkaa kunnostustöitä.

Lähialueen asukkailta on tullut toiveita saada takaisin kioskin edessä aikaisemmin olleet portaat, sellaisella tasanteella olisi mukava istuskella ilta-auringon paisteessa…

Tätä kioskia on maalattu ja kunnostettu ennenkin yhdistysten toimesta. Mm. Pidä Saaristo Siistinä- yhdistyksen toimesta. Kunnostusväli on vaan ollut kovin pitkä. Toivottavasti kaupungin Talotoimi pystyy nyt ja jatkossa pitämään huolta / pitämään huolta yhdessä erilaisten yhdistysten ym. kanssa tästä ainutlaatuisesta kioskista.

VKA ry:n pj. Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...