maanantai 6. joulukuuta 2021

Suomen lipun sininen

 

 

Nyt itsenäisyyspäivänä liput liehuvat pihoilla ja katujen varsilla joka puolella kaupunkiamme ja koko Suomessa. Talvinen sää korostaa hyvin sinivalkoista tunnelmaa niin maisemassa kuin meidän mielissämmekin.

Suomessa on virallisesti määrätty lippumme sininen sävy. Sinisiä värejä kun on melkoinen määrä. Miltä värisävy lipussa näyttää riippuu kuitenkin useasta seikasta: lippukankaan materiaaleista ja iästä, haalistumisesta jne. Myös se millaisena lipun sininen väri nähdään voi vaihdella paljonkin valaistuksen ja jopa ihan vaan vuodenajan mukaan. Ja silmämme näkevät värit yksilöllisesti. 

Siniristilippumme kyllä kelpaa meille, ainakin minulle, ihan omana itsenään, sellaisena kuin se on.

Ranskasta kuuluu sen sijaan kummia. Presidentti Macron on mennyt muuttamaan Ranskan lipun yhtä väriä eli sinistä aikaisempaa tummemmaksi.

Lainaus
Helsingin Sanomat 21.11.2021
Sunnuntai kolumni Annamari Sipilä

Macronit siniristilipulle

”Elitistinen patriootti ansaitsee lahjaksi villakankaisen kansallislipun, jossa ovat värikoodit kohdallaan, kirjoittaa pakinassaan Annamari Sipilä.”

”Ranskalaisia ei voi olla ihailematta. Presidentti Emmanuel Macron on mennyt vaivihkaa ja kansalta kyselemättä säätämään palatsinsa trikolorilipun sinistä aiempaa tummemmaksi. Kun media huomasi muutoksen yli vuoden viipeellä, oli selitys mitä loogisin: uusvanha tummempi sininen on aiempaa sävyä tyylikkäämpi.

Eikä tässä vielä kaikki. Samalla kävi ilmi, että Ranskan lippu – niin kuin me sen 1970-luvulta lähtien muistamme – ei olekaan väritykseltään se aito ja alkuperäinen Ranskan lippu, vaan entisen presidentin Valéry Giscard d’Estaing’n häpeämättömän muuntelun tulos. Giscard d’Estaing päätti aikoinaan soinnuttaa Ranskan kansallislipun sinisen värin EU:n tähtilipun siniseen.”

”Macron ei enää lippuharmoniaa palatsissaan katsele. Ranskan lipun sinisessä on palattu vallankumouksen ajan lähes mustanpuhuvaan laivastonsiniseen. Sen rinnalla EU-lipun heleämpi sininen on kuin lastenpukimosta.”

”Suomessakin olisi aika antaa siniristilipulle kunnon värihuuhtelu.

Kivijalassa ei ole sinänsä vikaa. Valtioneuvoston päätöksellä säädettiin jo vuonna 1993, että siniristilipun sininen on pms-värijärjestelmässä malliväriä 294C. Kun tutkii Pantonen värikarttaa, voi todeta, että asia on kunnossa: synkähkö sininen tuo mieleen sammalreunaiset metsälammet, marraskuiset aamut ja sinelmät iholla hiekoittamattomalla jalkakäytävällä tapahtuneen ilmalennon jälkeen. Suomenlipunsinisen rinnalla EU:n keskilännensininen näyttää tekopirteältä ja ruotsinlipunsininen hailakalta. Venäjänlipunsininen on heleydessään ironisen lähellä EU:n sinistä. Meillä Suomessa on kuin onkin oma erillissinisemme.

Kaupunkikorttelien kivijalkojen yllä liehuvat Suomen liput sen sijaan yltävät harvoin 294C:n syvyyteen. Halvoissa polyesterilipuissa rännänvalkoinen tarjoaa taustan vettyneelle maitopurkinsinisille. Ja sitten ihmetellään, kun itsenäisyyspäivänä ei päästä riehakkaaseen juhlatunnelmaan.

Jos elitistiselle patriootille haluaa antaa mieluisan itsenäisyyspäivä- tai joululahjan, saanen ehdottaa kotimaisesta sataprosenttisesta villakankaasta ommeltua 294C-siniristilippua. Näin jokainen voi tehdä suomalaiskansalliset macronit omalla lipputangollaan.”

Lainaus päättyy

 

Toisinkin voisi olla – Vaasan senaatti otti käyttöön v. 1918 punapohjaisen leijonalipun.

Katso, lue uusinta tämän blogin sivulta (joulukuulta 2018)

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2018/12/suomen-sata-ja-yksi-vuotta.html 


Lainaus Wikipediasta

Suomen lippu eli siniristilippu on yksi Suomen kansallissymboleista. Lipussa on valkoisella pohjalla merensininen risti. Kuvio pohjautuu pohjoismaiseen ristilippuun. Eduskunta hyväksyi siniristilipun Suomen valtiolipuksi 28. toukokuuta 1918, ja senaatti vahvisti lain seuraavana päivänä. Sitä ennen muun muassa lipun väreistä oli käyty keskustelua, osa kannatti sinivalkoista ja osa punakeltaista lippua. Senaatti oli ehdottanut vuoden alussa niin sanottua leijonalippua valtiolipuksi. Siniristilipun suunnittelivat lopulta Eero Snellman ja Bruno Tuukkanen. Lipusta on käyttötarkoitukseltaan kolme eri tyyppiä: kansallislippu eli tavallinen siniristilippu, suorakaiteinen valtiolippu ja kielekkeinen valtiolippu

Lue lisää aiheesta Wikipediasta

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_lippu

 

Kuva: Wikipedia. Vuoden 1918 tammikuusta toukokuuhun käytetty valtiolippu eli leijonalippu.

 

Kuva: Wikipedia.Vaasan senaatin helmikuussa 1918 vahvistama väliaikainen kauppalippu.

 

Vaasassa ja Vaasan seudulla on hienosti nähtävissä tämä lippujen värien historia talojen pihojen ja huviloiden isännänviireissä. Ruotsinkieliset ovat perinteisesti suosineet punakeltaista viiriä, ja suomenkieliset taas sinivalkoista.

 


Kuva: AN 6.11.2021. Vaasan kaupungin hallintotalo

 

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!
Aimo Nyberg

 

 

 

 

 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...