keskiviikko 8. toukokuuta 2024

Rojekti X= hanke ja facebook

 

Mistä on kyse?

Rojekti X = hanke, - mikä se oikein on, ja kenen ylläpitämä?

Lyhyt vastaus on tällainen: Se on allekirjoitaneen "eläkeläisharrastus". Jäätyäni kuvisopen töistä kuusikymppisenä ansaitulle eläkkeelle 34 vuoden työuran jälkeen, ajattelin jatkaa omaehtoista valistustyötä tällaisella mielenkiintoisella ja loputtomasti mahdollisuuksia tarjoavalla teemalla.

Tänään (8.5.2024) olen päivittänyt kohteen: Reino Ignatius -reliefi

Blogissa

https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/10/reino-ignatius-pronssireliefi-27.html

Facebookissa

https://www.facebook.com/rojektixon/posts/pfbid02qHXDCr9R7Eys2chmbyXoec4NVKS5qp29sauUzFj9gNmBLh3CUeYfVMoCoFaj2nVGl 

Rojektin fb-sivut "kaipaavat" myös teidän kaikkien kommentteja, uusia ja vanhoja kuvia, tykkäyksiä...  Kiitos, jos innostut, ja alat jakaa kuvia, ajatuksiasi - meidän kaikkien iloksi!


-          Vaasan patsaiden, muistomerkkien ja muistolaattojen luettelointiin ja kohteiden esittelyyn keskittyvä sivusto löytyy täältä: https://rojektixon.blogspot.com
 

-          Tähän mennessä on esitelty yhteensä 167 kohdetta

-          Blogikirjoitukset on julkaistu tässä ylläpitämässäni vaasaennenjanyt -blogissa http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/ 

-          Blogia täydentää fb-sivusto https://www.facebook.com/rojektixon/ , josta löytyvät lähes kaikki kohteet

-          Jokainen kohde löytyy myös erikseen, eli kohteen oma suora facebook -linkki on ko. kohteen blogikirjoituksessa esittelytekstin lopussa (TÄÄLLÄ). 

-      Facebook-sivut mahdollistavat kohteeseen liittyvän keskustelun, kommentoinnin ja myös kaikenlaisen lisämateriaalin jakamiseen. Tähän "harrastukseen" toivon mahdollisimman monen innostuvan, tulevan mukaan!


 





 Kuvat: AN 8.5.2024

Entisen sokeritehtaan alueella on tänäkin päivänä nähtävänä upeita rakennuksia, puistojen kukkia. Reijo Ignatius -reliefi on kiveen kiinnitettynä osoitteessa Saaristokatu 1. 


Tämän vuoden 2024 uudet kohteet?

-          Onko uusista muistomerkki tai -laatta hankkeista kenelläkään jo tietoa? Entä patsashankkeista… Valmistetaan yhteistyöllä uusien kohteiden esittelyt edellisvuosien tapaan. Kerrotaan kohteen taustoista, esitellään itse teos sanoin ja kuvin, ja kerrotaan myös taiteilijasta ja hankkeen toteuttavasta, rahoittavasta tahosta.

Tähän tapaan (toistaiseksi viimeisin suurempi julkinen patsashanke Vaasassa on Reimari)

https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2022/12/reimari.html

 

Nykyisten patsaiden, muistomerkkien kunto

-          Ajan hammas puree jokaiseen materiaaliin, pronssiin, kiveen jne. Muistomerkit välittävät meille arvoja, aineettomia sisältöjä, muistoja jne. Teosten sisältö, viesti on vaarassa unohtua, ainakin ”haalistua, jos sen ulkoinen olemus rapistuu tai jopa vaurioituu.

-          Vaasan kaupungilla on suurin vastuu kaupunkimme julkisista taideteoksista. Myös ainakin maanpuolustusjärjestöillä on merkittävä rooli kaupunkimme hyvinkin merkittävien muistomerkkien perinteiden vaalimisessa.

-          Myös me tavalliset vaasalaiset voimme tehdä oman osuutemme arvostamalla aikaisempien sukupolvien aikaansaannoksia. Mm. perehtymällä oman asuinalueensa patsaisiin, muistolaattoihin ym. julkisiin taideteoksiin. Nykypäivänä ei ole mahdollista yhdistysten tai esim. urheiluseurojen toimesta lähteä pesemään vaikkapa Suomen Vapaudenpatsasta. Näin tehtiin muinoin, vuosikymmeniä sitten. Muistomerkkien huonosta kunnosta, tapahtuneista vaurioista jne. sen sijaan on aina suotavaa ilmoittaa kaupungille (viheralueyksikölle) tai vaikkapa jollekin poliittisista päättäjistämme. Hehän viime kädessä antavat resurssit tällaiseenkin rahankäyttöön kaupungissamme. 

 

Järjestetään patsastreffejä, keskusteluja jne.

-          Rojekti X= hankkeen kahdeksan vuotisen historian aikana, eli Suomen 100-v. juhlavuodesta lähtien olen vuosittain saanut esitellä/keskustella ihmisten kanssa pienimuotoisilla patsaskierroksilla kaikenlaisista asioista patsaisiin liittyen ja samalla paljosta muustakin. Käytän näistä tapaamisista patsaan luona tai kävelyistä patsaalta toiselle nimeä patsastreffit enkä yleisempää sanaa opastus. Myös viralliset auktorisoidut oppaat, kuten Vaasa-Mustasaarioppaat järjestävät opastettuja patsaskierroksia. Heitä käyn aina kuuntelemassa, kun uusia kohteita, reittejä esitellään.  Oppailla on erinomaiset tiedot paikallisesta historiasta, niin henkilöistä kuin tapahtumistakin eri aikoina. Ja hyvin usein myös yksityiskohtaista tietoa, upeita anekdootteja, joista ei ehkä ole muualta kuullut tai lukenut.

-          Patsastreffeillä, kuten esimerkiksi kierroksella Suomen Vapaudenpatsaan ympäri, haluan antaa virikkeitä jokaisen omalle ajattelulle,” tekemällä näkyväksi” yksityiskohtia, ja kertomalla siitä millaiseksi Vapaus- ja itsenäisyystaistelun muistomerkki haluttiin tehdä 1930-luvun Suomessa, ja myös kertomalla taustoja patsaan symboliikalle, allegorioille. Tarkoitukseni ei ole olla itse ”oikeassa” ja sanoa kuinka asiat ovat, vaan herättää jokaisen oma uteliaisuus kohdata tämä teos omiin kokemuksiinsa ja tuntemuksiinsa luottaen. 

 

Aimo Nyberg
Kuvataiteen opettaja, eläkkeellä

aimonyberg(at)gmail.com

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...