torstai 10. kesäkuuta 2021

Äänestääkö vai ei?

 

 


 

Miksi äänestän?

Pieni pohdinta siitä, miksi käytän äänioikeutta ja täytän kansalaisvelvollisuuteni äänestämällä vaaleissa.

En muista, että olisin koskaan jättänyt menemättä vaaliuurnille missään vaaleissa. Äänestää olen saanut 1970-luvulta asti. Niin kuntavaleissa kuin valtakunnallisissa sekä EU-vaaleissa olen aina onnistunut löytämään minulle sopivan ehdokkaan.

Tällä kertaa kävin ennakkoäänestämässä, mikä on minulle ollut poikkeuksellista. Minulla on ollut tapana mennä äänestyskoppiin vasta viimeisen tunnin aikana, ja kävellä sitten kotiin TV:n ääreen. Tähän käytökseeni on parikin syytä: olen halunnut seurata vaalien mainonta, ehdokkaiden toimintaa ihan viime metreille asti. Ja toiseksi, tulos tulee tällä tavalla lähes välittömästi, tosin oman ehdokkaan läpimenoa saa aina ”jännittää” lopullisten tulosten selviämiseen asti.

Drive-in äänestysmahdollisuus oli nyt uutuus ennakkoäänestyksessä. Se houkutteli, mutta jäi kokematta. Lähinnä siksi, että paikka oli niin lähellä, että kävellen pääsi helpommin, ja myös siksi, että vaimon kanssa meno drive-in äänestykseen olisi vaatinut toisen poistumista autosta itse äänestyksen ajaksi.

Ehdokkaana en ole vaaleissa koskaan ollut. En siksi, etten arvostaisi politiikkaa, ja poliitikkojen työtä. Nostan todella hattua kaikille, jotka ovat ehdokkaina nyt näissäkin sunnuntain kuntavaaleissa. Te olette oikeasti demokratiamme ritareita kaikki, naiset miehet, nuoret vanhat, ihan jokainen. Olkaa ylpeitä itsestänne, ansaitsette kiitoksemme. Niin ehdokkaat, jotka jäävät tällä kertaa valitsematta kuin hekin, jotka ottavat vastaan valtuustopaikan ja luottamustoimia kunnallisessa päätöksentekojärjestelmässämme.

Olen käyttänyt äänioikeutta jo kuudella vuosikymmenellä, 70-luvulta 20-luvulle, ja aina on lopulta löytynyt se paras henkilö, jonka toivon pääsevän läpi, ja pystyvän hoitamaan hyvin niin paikallisia kuin isompien ympyröiden asioita. Yhdessä muiden kanssa. Se on onnistuneen politiikan tekemisen edellytys. Politiikkaa on yhdessä onnistumista, ei sooloilua.

Miksi koen äänestämisen olevan minulle tärkeää?

En halua olla välinpitämätön, uskon ja toivon meidän kykenevän pitämään huolta paikallisesta ja globaalimmastakin maailmastamme.

Ja myös siksi, että edustuksellinen demokratiamme on tällä hetkellä paras ja toimiva järjestelmä, parempaa ei löydy katsoo sitten minnepäin maailmaa tahansa.

Kun olen ääneni taas antanut, katson omalta osaltani olevani mukana yhteiskunnassamme, yhtenä sen kansalaisena, ja oikeuteni olla aktiivinen toimija ja mielipiteiden esittäjä isoissa ja pienissä kysymyksissä on voimassa taas seuraavat neljä vuotta!

Toivotaan hyvää vaalipäivää, ja vilkasta uurnilla käyntiä!

Aimo Nyberg
Vapaa, sitoutumaton kaupunkikuvaaja ja -blokkaaja
Sivuston Vaasa ennen ja nyt ylläpitäjä

Kuvalainaus netistä

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...