Öjbergetin luontopolkujen reittien varteen toteutetut INFO-taulut ja niitä erinomaisen hyvin täydentävät Vaasan kaupungin sivuilta löytyvät kartat ja selostukset takaavat tällä alueella ulkoileville miellyttävän, kokonaisvaltaisen elämyksen.
Kävelyä, sauvakävelyä, juoksua harrastaville ja miksei myös ihan vaan luonnosta nauttiville alue on ehdottomasti yksi parhaista Vaasan seudulla. ”Vuorella” kun ollaan, niin korkeuserojakin löytyy vaativimmillekin kuntoilijoille.
Tämä kannattaa Vaasan kaupungin sivuilta katsoa
https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/aktiviteetit-ja-luonto/
ja myös suora linkki Öjbergetin luontopolku /opaskartta (pdf-tiedosto)
http://www.sundom.fi/getfile.php?fid=93
Laitan tähän kuvia vain yhdestä ”pysäkistä”,
kohteesta numero 6. HIIDENKIRNU
Katso myös edellinen tämän blogin kirjoitukseni, jossa on kuvia ja perustiedot kohteista
9 ja 10. PIRUNPELTO ja KIVIKAUTINEN ASUMUS
Kuvat: AN 15.5.2021
Hiidenkirnut eivät ole yleensäkään kooltaan kovin suuria ja syviä. Toki näitäkin on ja myös Suomessa. Tämä Öjbergetin hiidenkirnu on keskikokoa, näin voisi sanoa. Paikan erottaminen koskemattomasta metsästä olisi vaikeaa ilman opastaulua.
Kannattaa silmäillä myös hiidenkirnun lähellä olevia muitakin pienempiä kivien kuoppia. Ympäröivän kivikon pyöreiksi hioutuneet muodot kertovat alueemme maankohoamisilmiöön liittyvistä hyvin pitkien ajanjaksojen aiheuttamista muutoksista.
Lainaus alussa mainitusta linkistä (ko. esite on myynnissä kaupungin infossa)
6. Hiidenkirnu ja rantasyvennykset
Nämä pehmeästi hiotut kalliot ja kallion syvennykset ovat luultavasti syntyneet
soran ja kivien pyöriessä jääkautisen jääjoen/kosken kuohuissa, ja
muinaisrannan tyrskyt ovat myöhemmin hioneet niitä lisää.
Viimeisen jääkauden aikana, luultavasti sulamisvaiheessa yli 10000 vuotta sitten, jäänalainen vesivirta tai koski on saanut suuret kivet pyörimään paikoillaan.
Hiljalleen kivet kuluttivat kallioon syviä kuoppia, joita kutsutaan hiidenkirnuiksi. Vesi tai jää on jossain vaiheessa työntänyt yhden tämän kirnun seinistä pois. Pyöreät "jauhinkivet" ovat myös huuhtoutuneet pois seinän avautuessa.
Matts Andersén löysi tämän Öjbergetin hiidenkirnun vuonna 1984. Tyypillinen hiidenkirnu on melkein sylinterin muotoinen, ja sen pohja on pyöreä ja tasaiseksi hioutunut.
Hiidenkirnun koko voi vaihdella pienistä painanteista isoihin useita metrejä leveisiin ja yli kymmenen metriä syviin kuoppiin. Entisaikaan luultiin, että hiidet ovat sorvanneet kirnut kallioon ruoan valmistamista varten.
Toinen mahdollisuus on, että kyseessä on rantakirnu ja rantaeroosion synnyttämät syvennykset. Ne olisivat syntyneet, kun meren tyrskyissä n. 4 000 vuotta sitten. Siihen aikaan ei ollut suojaavaa saaristoa, ja aallokko saattoi olla hyvin voimakas. Kivet ovat toimineet ”hionta-aineena” samalla tavalla kuin hiidenkirnun muodostuksessa.
Mutta siinä tapauksessa pitäisi koko rinteen tällä korkeudella osoittaa samoja piirteitä. Koska ainoastaan rajoitettu alue on hioutunut, on hyvin todennäköistä, että muodot ovat syntyneet jäätikköjoessa ja ovat mahdollisesti hioutuneet lisää merenpinnan ollessa tällä tasolla.
Lainaus päättyy
Kolme kuvaa Ilkka Virtaselta
Ensimmäisessä kuvassa Vaasan yliopiston talousmatematiikan professori
(emer.) Askolan hiidenkirnun reunalla.
Tästä matkailukohteeksi tehdystä hiidenkirnualueesta löytyy tietoa sekä netistä
että paikanpäältä.
Alueen hiidenkirnu kohteet on rakennettu turistiystävällisiksi. Kokonaisuudesta
huolehtivat alan ammattilaiset.
Aiheesta kiinnostuneille hieno matkakohde vaikkapa jo tulevaksi kesäksi!
Kuva: UV 2019
Kaksi seuraavaa kuvaa ovat Öjbergetin hiidenkirnulta. Kuvat vuosilta 2004 ja 2014.
Tämän hiidenkirnun viereen pääsee, sitä voi kuvata ja katsella. Hiidenkirnua pidetään lähes luonnontilassa. Toisin sanoen kenenkään paikalla vierailevan ei tule siihen ”koskea”. Jos ja kun kirnua ajoittain huolletaan ja siistitään, tämän työn suorittavat kohdekokonaisuutta ylläpitävän tahon osaavat ammattilaiset.
On hienoa, että itse hiidenkirnu on esillä, löydettävissä ja omin silmin todennettavissa. Tätäkin tärkeämpää on ainakin allekirjoittaneen mielestäni se, että kohteesta on löydettävissä tietoja ja kuvatauluja sekä lähellä olevista infotauluista että netistä. Öjbergetin hiidenkirnut, pirunpeltojen kiviröykkiöt, siirtokivilohkareen alta löytyneet todisteet kivikautisesta hylkeenpyytäjien asumuksesta, maankohoamisilmiö kaiken kaikkiaan kertovat meille tämän päivän utelijoille kulkijoille hyvin kiinnostavaa paikallishistoriaa.
Kuva: IV 2004
Kuva: IV 2014 (alkuperäistä kuvaa on rajattu)
Öjberget on jo nyt ja kehittyy edelleen tasokkaana ympärivuotisena vapaa-ajan ja matkailun vetonaulana Vaasan seudulla.
Vaasan kaupunki on mukana vahvasti kehittämässä tätäkin aluetta. Unohtaa ei sovi myöskään vapaaehtoisten suurta joukkoa, jotka ovat jo vuosikymmeniä olleet mukana kaikenlaisessa tekemisessä.
Kotiseututyötä on Sundomissa osattu aina arvostaa. Ja tämä kyllä näkyy! Tästä työstä meidän kaikkien vaasalaisten on syytä antaa kiitokset, ja osoittaa arvostusta toimijoille.
…
Blogijutun teksti: Aimo Nyberg
Kuvat: Aimo Nyberg, Ulla Virtanen, Ilkka Virtanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti