perjantai 14. toukokuuta 2021

ÖJBERGETIN KIVIKAUTINEN ASUMUS

 

 

Tämä blogikirjoitus on osa Vaasan muinaismuistomerkit -kirjoitussarjaa (2/12). Blogijutuissa esitellään kuvin ja tekstikoosteina paikallisia kulttuurihistoriallisia kohteita.  

ÖjbergetIn kivikautinen asumus löytyy Sundomista Öjbergetin laen itäosassa olevalta luonnonsuojelualueelta, pirunpellon lounaiskulmasta. Hiihtolatureitin/ulkoilureitin varrella oleva siirtolohkare ja sen alla oleva hyvän suojan antanut kolo on Museoviraston tutkimusten mukaan oletettavasti ollut hylkeenpyynnin sesonkiasuinpaikka.

Lainaus sivustolta: Museoviraston Kulttuuriympäristön palveluikkuna

”Lohkareen suojasta on löydetty hiotun taltan tai kirveen teräkatkelma ja palanutta luuta, josta on saatu kivikauden lopulle asettuva radiohiiliajoitus (Hela-726 3495+/-50). Lohkareen viereisestä laajasta kivikosta on otettu mukulakiviä Vaasan kaupungin katuihin ja kivikko on muutenkin kovin pengottu. Rakenteelliset todisteet mahdollisesta jätinkirkosta tai yöpymissuojista ym. ovat kadonneet. Paikalla on mahdollisesti ollut hylkeenmetsästäjien pyyntitukikohta ajalla, jolloin mäen laki oli pieni saari. Luonti: 22.2.2006 Viimeisin muutos: 15.2.2021.”

 


 
 

 

 Melkoinen siirtolohkare! Nykyään sen päällä kasvaa jopa ”metsää” tai ainakin muutama puu.Vaasan seudun korkeimmalla paikalla oleva kivi on maankohoamisilmiön myötä noussut merestä vuorelle. Ensin vain juuri ja juuri vedenpinnalle, sitten noin viidessäsadassa vuodessa yksikseen pienelle luodolle, ja vähitellen tuhansien vuosien kuluessa laajenevalle saarelle. Korkeusero merenpinnasta on nykyään 46 m. Eikä Sundom ole nykyään enää edes saari.

 


 
 

Infotaulussa on sopivasti luettavaa, kolmella kielellä tietenkin. 

 


Vieraskirjakin löytyy Infotaulun laatikosta! Toukokuussa tuotu uusi tämän vuoden vieraskirja odottaa nimiä vaasalaisilta ja muiltakin!

 

Loppuun vielä kuvat ja tekstiä suojelualueen pirunpellosta


 


Pirunpellosta kerrotaan alueen infotaulussa näin:

”Tämä pirunpelto (muinaisranta) on syntynyt yli 4000 vuotta siten. Kun merenpinta oli tällä kohtaa aallot ja tyrskyt huuhtoivat hiekkaa ja soraa pois mannerjään kerrostamasta moreeniaineksesta. Jäljelle jäi ”kivimeri” jonka kivet ovat saaneet pyöreän muotonsa niiden hankautuessa aaltojen voimasta toisiaan vasten.

Nimitys pirunpelto kertoo entisaikojen ihmisten uskomuksista. Luultiin, että itse piru oli kerännyt kivet pelloksi, jota sitten viljeli.”

 

Parkkipaikalla (Markvägen)on alueen kartta, opastaulu ja myös tämä erinomainen hyvin selkeästi rantaviivan paikan informoiva vuosilukukivi.  Kiveenhakattuja ja maalattuja  vuosilukukiviä on useampikin, ku laskeutuu mäkeä alaspäin kohtio Söderfjärdeniä.

 

 


 

Aihetta sivuten suosittelen katsomaan myös tämän

Tässä linkissä on hyvin selkeä visuaalinen esitys maankohoamisesta 10 000 vuoden ajalta. Esitys alkaa siis ajalta, jolloin näillä seuduilla ei ollut muuta kuin aavaa merta. 

https://landupliftanimation.highcoastkvarken.org/?fbclid=IwAR0-bkH2fBEbGRnYCSTzp2x8BfgIYOwyrGQVJI5kczgpWswrlGPOP7jtiao 

 

Kuva AN

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki/muinaismuistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien valokuvien ottamisessa tai vanhojen kuvien löytämisessä. Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!
Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Öjbergetin kivikautinen asumus

TÄÄLLÄ

Tutustu ja seuraa, - saa myös mielellään tykätä tätä koko hankkeen sivustoa! 

https://www.facebook.com/rojektixon/


Teksti ja kuvat 13.5.2021: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope
aimonyberg(at)gmail.com

 

Tämän blogikirjoituksen lähteinä on käytetty

Museoviraston nettisivu:

www.kyppi.fi/palveluikkuna/mjreki/read/asp/r_kohde_list.aspx

 

Tätä blogikirjoitusta on päivitetty viimeksi 14.5.2021

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...