perjantai 5. kesäkuuta 2020

Suosikkipuistoni Vaasassa

Tämä on lähin puistoni, ja kuntoratani, ja vielä lähimetsänikin (pienen pieni, mutta upea). Niin, ja merenrantamaisema myös. 

Totikiven ympäristöön Hietalahden Villan puistossa on viime vuosien aikana, ja vielä nyt alkukesänä 2020 tehty hienot käytävät viheriöiden keskelle, reitit meidän kaikkien rauhassa kulkea ja nauttia luonnon rauhasta, ympärillä olevan alueen, puiden, meren, kaiken kauneudesta.  Puistossa on myös uusia istutuksia, alueelta löytyy sopivasti penkkejä istuskeluun, pysähtymiseen tai pidemmäksikin aikaa.


Kuvat: AN, 5.6.2020. Totikivi Hietalahden Villan puistossa

Totikiveä on käytetty kesäjuhlien paikkana ainakin Villan valmistumisesta v. 1845 alkaen.

Tänä päivänä Hietalahden Villan puisto on yksi kaupungin puistoalueista, ja meidän jokaisen käytössä. mikä ettei vaikka pienen picnicin tai jopa totien kilistelyn merkeissä.Bragen museoalue aivan Hietalahden Villan puiston vieressä.

Museo on auki vasta juhannuksen jälkeen, 24.6. – 2.8.2020.

Katso Bragen museon kotisivuilta tarkemmat tiedot tulevista tapahtumista.

https://www.vasabrage.fi/sv/

 

Kuva AN, 1.7.2018 Tie Bragen museoalueelle


Kulttuurihistoriallinen arvio

”Minna Turusen inventointia lainaten: ”Ulkomuseon alueella on kulttuurihistoriallista arvoa mm. Vaasan Brage-yhdistyksen toiminnan ja sotavuosien tapahtumien kautta. Siirrettynäkin Harfin tilan rakennukset muodostavat rakennushistoriallisesti arvokkaan kokonaisuuden. Rakennuksissa on
hienoja yksityiskohtia mm. ovissa ja listoituksissa, sekä nurkkasalvosten koristelussa. Itse siirtotyö
on tehty huolellisesti ja siitä on olemassa runsaasti arkistoaineistoa, rakennukset on mm. valokuvattu Harfin tilalla ennen siirtoa. Kaikki tilan rakennukset on siirretty, jopa huussi, ja ne on pyritty sijoittelemaan alueelle alkuperäistä vastaaville paikoille. Osa päärakennuksen huoneista in sisustettu alkuperäisen mallin mukaan, mm. takkauuni ja suuri osa huonekaluista on siirretty rakennuksen mukana.” Linkki, josta voit lukea alueen kulttuuriympäristöselvityksen kokonaan. Alkuosa käsittelee hienosti Hietalahden Villan aluetta, ja Bragen osuus on vasta selvityksen lopussa.

HIETALAHDEN VILLA JA BRAGEN ALUE, Kulttuuriympäristöselvitys, Ruusa Viljanen Rossi, Pohjanmaan museo 2014.

https://docplayer.fi/47878628-Hietalahden-villa-ja-bragen-alue.htmlKuvat ja tekstin koonti: Aimo Nyberg


  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...