Tämä taas jakoon! Terveisiä kotiseutuliitosta!
Asukasyhdistyksemme on Suomen kotiseutuliiton jäsen.
Lainaus yhdistyksellemme tulleesta s-postista.
Kotiseutuposti on kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön ajankohtaislehti, jonka sähköinen versio on vapaasti luettavissa netissä. Toivomme että jaatte linkkiä eteenpäin jäsenillenne ja yhteistyökumppaneillenne.
Kotiseutuposti 1/2019 on ilmestynyt
Lue maksutta netissä:
www.kotiseutuposti.fi
tai suoraan Issuusta
https://issuu.com/kotiseutuliitto/docs/kotiseutuposti_1_2019
Kotiseutupostin 1/2019 teemana on kulttuuri liikuttaa, kotiseuturakkaus, yhteenkuuluvuus. Ja Kotiseutuliitto 70 vuotta.
Kotiseuturakkaudesta
Paljon puhutaan ja kirjoitetaan siitä, että on tärkeää välittää omasta kotiseudustaan, lähiympäristöstä. Laajemminkin, kotimaastamme, ja mikseipä myös tästä kotiplaneetastamme.
Rakkauteen, kotiseuturakkauteenkin, kuuluu välittäminen, ja vastuunkanto. Huolehtiminen ei vain itsestään, omasta elämästään, vaan ennen kaikkea myös muista. Lähimmäistemme auttamisesta omien voimavarojen mukaan.
Elämäntilanteet vaihtelevat suuresti ihan jokaisella, mikään ei ole koskaan ennalta varmaa. On selvää, että tasan meidän ihmisten ilot ja surut eivät mene. Siksi onkin mielestäni hyvin tärkeää itse kunkin yrittää tunnistaa sellaiset hetket, ajanjaksot omassa ja läheisten elämässä, jolloin on mahdollista olla auttajana, antavana osapuolena. Oma vuoro olla avunsaajana tulee jokaiselle jossain vaiheessa, tai on voinut olla jo elämän alkutaipaleellakin.
Rakkautta, kotiseuturakkauttakin, voi osoittaa tietenkin monella tavoin. Ja tätä tehdään Vaasassakin sadoissa erilaisissa vapaaehtoistyön muodoissa, seuroissa, yhdistyksissä, harrastustoiminnassa jne.
Asukasyhdistystoiminta on parhaimmillaan, kun toiminta-alue on pieni. Silloin voidaan toimia konkreettisten, oman korttelin ja lähialueen asioiden eteen. Oman yhdistyksemme, Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry:n ”pelikenttä” on suurehko, Vaskiluodosta (virkistysalueet) keskustaan, Vöyrinkaupungille ja Klemettilään asti. Kannanottoja kaavoituskysymyksiin toki on hienosti saatu tehtyä, asioihin perehdytty yksi kerrallaan, ja yhteyksiä pidetään virkamiehiin, vähemmän poliittisiin päättäjiin.
Suuri ongelmanamme on ollut aidon ja laajan kansalais/asukaslähtöisen vuorovaikutuksen puuttuminen lähes kokonaan (onneksi Vaasan kaupunki on tässä kehittynyt hyvin).
Ratkaisujen etsiminen ja löytäminen tavallisten ihmisten kuulluksi tulemiseen, vaikutusmahdollisuuksien parantaminen, ei ole vain oman yhdistyksemme päänsärky. Samoja ongelmia tuntuu olevan lähes poikkeuksetta kaikessa yhdistystoiminnassa.
Eli loppukysymykseni kuuluukin: miten saadaan vaasalaisia mukaan keskustelemaan yhteistä asioista, ja tekemään omaa kotiseuturakkauttaan näkyviksi teoiksi, - meidän kaikkien iloksi ja hyödyksi?
Aimo Nyberg
VKA ry:n hallituksen jäsen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti