sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Kiitoksen paikka


Kaikki kuvat: AN.

Upea, arvokas, korkeatasoinen kansanjuhla Meteoriihellä!

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja vihki käyttöön lauantaina 29.6.2013 Söderfjärdenin meteoriittikraatterilla ainutlaatuisen aurinkokuntamallin. Telluksellamme on tämänhetkisten arvioiden mukaan 184 meteoriitin törmäyksestä syntynyttä kraatteria. Yksi niistä on 20 minuutin ajomatkan päässä Vaasan keskustasta. Missään muualla ei vielä ole esillä vastaavaa opastaulujen, sekä mittakaavassa (1: 2 miljardia) olevien Auringon ja aurinkokuntamme planeettojen muodostamaa aurinkokuntamallia. Loisketien varteen on siis koottu ainutlaatuinen opintie, jota kulkemalla noin 2,3 km kilometrin matkan, selviää faktatiedot sekä perusteet universumimme äärettömyydestä.

Meteoriihi on ollut käytössä vasta 5 -vuotta

Hämmästyttävän paljon on sen aikana tapahtunut ja saatu aikaan. Kiitokset kuuluvat kahden yhdistyksen eli Sundomin kyläyhdistyksen ja tähtitieteellisen yhdistyksen Vaasan Andromedan hallituksille ja aktiivisille jäsenille. Uskoa ideoihin ja tahtoa asioiden eteenpäin viemiseen on tarvittu ennennäkemättömän paljon. Kun hyvään yhteistyöhön myös muiden tahojen kanssa päästiin heti alussa, niin muutamassa vuodessa on tälle keskelle peltoa olevalle tasangolle rakennettu upea observatorio. Pääasiassa siis talkootyöllä.






Mallissa oma aurinkomme on 70 -senttinen halkaisijaltaan ja nostettu pylvään päähän. Eteenpäin käveltäessä ensimmäisenä vastaan tulee Merkurius. Sitten Venus. Alkupisteestä eli auringosta 75 metrin päässä Loisketien reunassa löytyy maapallo, joka on 6,4 -millinen Tellus maapallomme. Siitä 19 sentin päässä on pieni pallo, joka esittää kuuta, joka on kaukaisin paikka missä ihminen on koskaan käynyt.

Seuraavina tulevat Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus ja viimeisenä Neptunus. Aurinkokuntamalli kuvaa siis vain oman aurinkokuntamme kokoa. Kun ”jaksaa” kävellä Loisketietä noin 2,3 kilometrin päähän, niin saavuttaa kaukaisimman aurinkokuntamme planeetan eli Neptunuksen. Takaisin parkkipaikalle Meteoriihen pihalle pitää myös jaksaa kävellä. Loisketiellä on pysäköintikielto, eli tämän avaruusmatkailun toivotaan tapahtuvan apostolinkyydillä, eikä siis autoilla.

Älypuhelinsovelluksella voi matkata valon nopeudella

Sundomin kyläyhdistyksellä ja Vaasan Andromedalla on suunnitelmia kehittää aluetta jatkossakin. Yksi kehityskohteista on tietoliikenneyhteyksien parantaminen. Jo nyt alueelle on kehitetty tableteilla ja älypuhelimilla toimiva sovellus, jonka avulla voi liikkua Söderfjärdenin kraatterissa ja saada lisätietoja aurinkokunnasta.
Katso lisää: http://www.meteoria.fi/app/

Kiitoksen paikka

Sundomin kyläyhdistyksen Meteoriihi-jaoston puheenjohtaja Matts Andersén porukoineen,Vaasan Anromedan puheenjohtaja Kaj Höglund, varapuheenjohtaja Hans Linden kymmenine talkoolaisineen, heidän tekemä työ, kymmenet ja sadat työtunnit ovat erinomainen osoitus siitä, mitä asiaansa uskovat vapaaehtoiset voivat parhaimmillaan saada aikaan. Nyt on ehdottomasti kiitosten ja onnittelujen aika! Voitte olla ylpeitä aikaansaanoksestanne!

Toivotaan, että vaasalaiset, samoin kuin muutkin suomalaiset ja kauempaakin tulevat, löytävät tämän hienon alueen vierailukohteekseen, eikä vain kesäaikaan, vaan myös kylminä kuulakkaina talvi-iltoina.

Söderfjärdenin peltoalue ja Meteoriihen aivan välittömässä läheisyydessä oleva lintutorni on ollut jo vuosia monien lintuharrastajien tiedossa. Torniin voi nousta koska tahansa, se on auki aina.

Meteoriiheen pääsee sisälle vain aukioloaikoina. Aukioloajoista ja opastuksista saat lisätietoja:

Sundomin kyläyhdistys
Vaasan Andromeda

Lisää kuvia: Katso tämän sivun alalaidasta Diasarja Meteoriihen 5-vuotisjuhlat 29.6.2013


Kaikki jutun kuvat ja kuvanmuokkaukset: AN.

Tämän päivän lapset ja nuoret ovat kiinnostuneita tähtitaivaan ilmiöistä. Valitettavasti tähtitiede saa nykyään kovin vähän huomiota koulujen opetusohjelmissa. Asia olisi suuremmankin messun arvoinen, mutta kirjoitan siitä sitten joskus toiste.

Aimo Nyberg, asian harrastaja, Vaasan Andromeda ry:n jäsen

torstai 20. kesäkuuta 2013

Tässä on Pentti!

The Ambassador of Energy

Home page: http://ambassadorofenergy.wordpress.com/

Tämän nuoren miehen tekemisiä kannattaa nyt alkaa seurata, - hänen matkassaan pääsemme tulevina kuukausina - maailmanympärimatkalle! Siis somessa, uskoakseni lähes realiajassa ja vieläpä ilmaiseksi!

Sosiaalinen media on tätä aikaa, sen ainutlaatuisia hyviä puolia ovat mm. viestinnän nopeus, tietynlainen rento spontaanisuus, ja jopa mahdollisuus vuorovaikutteisuuteen.

Henkilökohtaisesti en vielä ole toistaiseksi ottanut Twitteriä käyttöön, nyt taidan sen tehdä!

Toivotaan, että Pentti Itkonen onnistuu tuomaan Vaasaa ja vaasalaista energiaklusteria hienolla tavalla esille ja kaikkien tietoon – niin Suomessa kuin maailmallakin.

Nyt kuitenkin vietetään ensin perinteinen Juhannus – ilman nykyaikaisia viestimiä!

HYVÄÄ JUHANNUSTA KAIKILLE!




Kuva: AN. Pastellimaalaus, tietokonemuokkaus. Aurinkotuuli, aaltoenergiaa!


Suunnitelmia on tehty




Kuvat: AN. 13.6.2013 Vaasan kruununmakasiini ulkoapäin, ja rannan puoleinen leikkipuisto

Kyselin Vaasan kaupunkisuunnittelusta Marketta Kujalalta mitä suunnitelmia on tehty Kruununmakasiinin mahdollisesta uudelleen käyttöönotosta ja avaamisesta yleisölle.

Marketta Kujala vastasi näin:

Kruununmakasiinin käyttöä on viimeksi ideoitu kaupunginrannan yleissuunnitelman (A-konsultit) yhteydessä v. 2010 mm. seuraavasti:

”Vuonna 1868 viljavarastoksi rakennettu Setterbergin suunnittelema Kruununmakasiini seisoo tyhjillään. Rakennuksen meren puolella sijaitsee leikkipuisto, joka on ahkerassa käytössä (Rantakadun päiväkoti). Tässä työssä on tutkittu Kruununmakasiinille vaihtoehtoisia käyttötarkoituksia, jotka elävöittäisivät koko Lehmuspuistoa.

Kruununmakasiinille on ehdotettu suunnitelmassa kaksi eri vaihtoehtoa. Ensimmäisen vaihtoehdon konseptina on esimerkiksi ekologia- ja energia-alan yritysten esittely- ja näyttelykeskus, toisessa pääkäyttö taas olla puistotoimintoihin kiinteästi liittyvä kahvila-ravintola oheistoimintoineen.

Ensimmäisessä mallissa rakennuksen rakenteisiin tehdään mahdollisimman kevyet muutokset, toinen edellyttää enemmän aukotuksia rakennuksen julkisivupintaan. Kruununmakasiinin kanssa samalle tontille on sijoitettu paviljonkimainen huoltorakennus, johon voidaan rakentaa Kruununmakasiinin uutta käyttötarkoitusta tukevia aputiloja.”

Suunnitelmaan sisältyi kahdet, vaihtoehtoiset luonnospiirustukset rakennuksesta.

Rannan yleissuunnitelma oli suunnittelujaoston käsittelyssä, muistaakseni päätösesitys oli huomioonottaminen alueen kaavaa laadittaessa.

Se työ ei ole vielä edennyt. Mistä saisimme todellisen sysäyksen rakennuksen käyttöönottoon? Tilapäisten käyttöjen kautta rakennukset usein löytävät pysyvämpääkin käyttöä. Sellaista ei toistaiseksi ole ilmaantunut.

Kruununmakasiini on mahtava, upea rakennus, joka jo pelkällä massiivisella olemassaolollaan antaa jonkinlaista turvallisuuden ja juhlan tuntua kulkijalle. Aivan kuin siihen joskus pantu energia säteilisi takaisin!!

Marketta Kujala

Kiitos Marketta pikaisesta ja perusteellisesta, tilannetta selventävästä vastauksestasi!
On siis toivoa jollain aikataululla saada Vaasan kruununmakasiini uuteen käyttöön, niin turisteille kuin vaasalaisillekin avoimeksi, toimivaksi tilaksi. Vaasan taloustilanne huomioiden on mitä ilmeisemmin varauduttava kuitenkin vuosien työhön, toimiin on syytä kuitenkin panna heti vauhtia!

Aimo Nyberg
Arkkitehtuurista ja kaupunkikuvasta kiinnostunut kuvataiteen lehtori

lauantai 15. kesäkuuta 2013

Nyt ulos luontoon!

Sunnuntaina 16.6. vietetään jälleen luonnonkukkapäivää!

Lähiluontoa ja kukkia löytyy Vaasasta kaupungistakin, kotipihoilta, rannoilta, virkistysalueilta jne. Eli ei muuta kuin säänmukaiset varusteet päälle ja ulos luontoon!

Luonnosta ja kukista voi nauttia monin tavoin. Ulkona olo, raikas ilma, tuoksut, värit, luonnon kasvun elinvoiman hämmästeleminen ja nopeuden ihmetteleminen – antaa jokaiselle omalla tavallaan voimia ja hyvää oloa.

Joillekin kasvien ja kukkien tarkempi opiskelu saattaa olla tärkeää ja mielekästä puuhaa. Jopa lajien määrittely, ja myös ”kasvien kerääminen” esim. valokuvaamalla on taas muodissa. Minun ikäpolveni muistaa hyvin sen kun oppikoulussa keräsimme kesälomilla kasveja. Muistaakseni kolmessa vuodessa piti kerätä yhteensä 80 eri lajia, prässättynä, ja hienosti paperille teipattuna. Niissä piti olla myös liimattuina suomenkieliset ja latinankieliset nimet. Ne piti myös opetella ja tenttiä.

Kyllä jotain oppia on jäänyt muistiinkin. Nyt on ihan kiva jatkaa, kerrata ja opiskella lisääkin!


Kuva: AN. Onko tämä kasvi myrkyllinen? Tai kenties jopa lääkekasvi? Kristiinankaupunki 8.6.2013.


Kuva: AN. Kyläkellukkaa (Géum urbanum) voi erehdyksessä luulla aivan joksikin muuksi kasviksi. Määrittelyssä on oltava erityisen tarkka, erityisesti, jos kasveja otetaan hyötykäyttöön. Kristiinankaupunki, 8.6.2013.

Jos et sunnuntaina, luonnonkukkien päivänä, jostain syystä lähde ulos luontoon ihailemaan kasveja ja kukkia (sadettakin kun voi silloin tulla), niin netissä on hyviä sivustoja tutkittavaksi, opiskeltavaksi.

http://www.helsinki.fi/pinkka/

Pinkka on eliöiden ja elinympäristöjen tunnistusta tukeva verkko-oppimisympäristö. Pinkan nimi viittaa nipuiksi koottuihin kuiviin kasvinäytteisiin, joihin perehtymällä kasveista kiinnostuneet ovat perinteisesti opiskelleet lajintuntemusta.

http://www.luontoportti.com/suomi/fi/

Hieno sivusto, jossa voi oppia tunnistamaan lajeja (kasvit, linnut, perhoset, kalat, sienet) Sivustolle voi myös tallentaa omia havaintojaan.

http://www.suomenluonto.fi/

Suomen Luonto –lehden nettisivustolta löytyy todella paljon mielenkiintoista tietoa ja erittäin hienoja kuvia.

http://www.arctic-flavours.fi/fi/etusivu/

Näiltä sivuilta saa hyviä vinkkejä luonnossa liikkumiseen ja myös luonnon hyötykäyttöön.

perjantai 14. kesäkuuta 2013

Tiilenpäitä lukemaan


Kuva: AN. 13.6.2013. Tiiliin kaiverrettuja vartiomiesten merkintöjä löytyy eri vuosikymmeniltä.

Vanhat tiilet kertovat paljon, ainakin niille, jotka vaivautuvat kuuntelemaan, ja ottamaan selvää asioista.

Vaasan Kruununmakasiinin tiilistä sain kuulla mielenkiintoisia asioita Rauno Grönbackalta. Olimme Pohjalaisen toimittajan Jarkko Kankaan ja kuvaajan Eetu Sillanpään kanssa rakennuksessa sisällä alkuviikosta 11.6.2013.

Rauno Grönbacka: ” Tiilet oli tarkoitettu alkuaan Vargögaddenin Gåsbergetin majakkaa varten. Tiilet, 260 000 kpl tilattiin Vaasasta rkm Carl Danielssonin tiilitehtaalta. Koska majakan rakentaminen viivästyi, päätettiin tiilistä 147 000 kpl käyttää kruununmakasiinin rakentamiseen ja 100 000 kpl Marjaniemen majakalla, jonne tiilet laivattiin Wolffin laiturilta. Tähän tarvittiin kymmenen kuljetuskertaa. Myös Gåsbergetille ehdittiin jo kuljettaa jonkin verran rakennustarvikkeita, joka selittää miksi osa tiilistä puuttuu.”

Lähteet: 1)Seppo Laurellin kirja: Suomen Majakat, 2)asiakirja Vaasan Maakunta-arkistosta, jossa mainitaan Marjaniemen majakalle tiilien kuljettaneiden nimet. 3) Finlands Almänna Tidning-lehdessä ollut ilmoitus makasiinin rakennusurakkahuutokaupasta.

Miltä nämä yli 130-vuotiaat tiilet näyttävät tänään, miten ne ovat kestäneet jo yli vuosisadan ajan niin vaasalaisten kuin muidenkin, erityisesti varusmiesten kovan kohtelun.

Katso diasarja tämän blogisivun alalaidasta: Kruununmakasiini ulkopäin 13.6.2013.

Museovirastolla on myös mielenkiintoiset TIILI-sivut , joista saa laajempaa näkemystä asiaan koko valtakunnan tasolla.

Tiilen historiaa Suomessa –sivusto on syntynyt tiilikokoelman järjestämisen ja luetteloinnin yhteydessä. Fragmenttiaineiston taustaksi on koottu perustietoa tiilen käytön historiasta, tiilen valmistuksesta ja tiilirakenteista. Sivuilla on myös yleispiirteinen esitys tiilirakennusten arkkitehtuurista keskiajalta 1900-luvulle saakka.

Museoviraston sivuja kannattaa tutkia laajemminkin. Esim. RESTAUROINTI – sivuja.

Restauroinnilla tarkoitetaan rakennetun ympäristön, rakennuksen tai sen osan kulttuurihistoriallisen arvon säilyttävää korjaamista. Restaurointi voi rakennusten ohella kohdistua myös laajempiin kokonaisuuksiin, kuten kulttuurimaisemiin tai puutarhoihin. Restauroinnissa voidaan käyttää konservoivia, rekonstruoivia ja / tai entistäviä toimenpiteitä.

Mitä tarkoittaa rakennussuojelu ja rakennusperinnön vaaliminen?

Käytännön rakennussuojelu, rakennusperinnön vaaliminen, on muutakin kuin lainsäädäntöä ja hallintoa. Se on rakennusperinteen tutkimusta ja tunnetuksi tekemistä, restauroinnin ja korjausperinteen osaamista, taloudellista tukea, kehittämishankkeita ja ennen kaikkea rakennusten jatkuvaa oikeaa hoitoa.

Suojellut rakennukset Suomessa, määritykset ja kohdejoukon kuvaus -muistio avattavissa tässä osoitteessa

Erityislaeilla suojellut rakennukset ilmenevät Museoviraston rekisteristä 

Mielestäni Vaasan Kruununmakasiini ansaitsee arvoisensa kohtelun. On hienoa, että rakennus edelleen kiehtoo vaasalaisia. Jos hyvin käy, niin oikeilla toimenpiteillä kohde saadaan myös ns. hyötykäyttöön.

Toivotaan, että asian eteenpäin viemiseen nyt tartutaan päättäväisesti.

Aimo Nyberg Kuvataiteen lehtori, VKA ry:n pj.

torstai 13. kesäkuuta 2013

Muutosta huonompaan

Vaasalaisia.infon ylläpitäjä ja kaupunkiaktiivi Tapio Parkkari on käynyt muutama vuosi sitten sisällä Vaasan Kruununmakasiinissa,  elokuussa vuonna 2010.

Kuvista päätellen sisällä oli silloin vielä suhteellisen siistiä. Alkuviikosta, kun itse pääsin paikanpäälle tiloja tutkimaan, ja mahdollista uutta käyttöä ideoimaan Pohjalaisen toimittajan ja kuvaajan kanssa, olosuhteet näyttivät aika karmeilta. Kulkeminen varsinkin portaissa yläkertaan, ja varsinkin ylimmän kerroksen lattia kattoikkunoiden alla pani ajattelemaan jopa salmonellavaaraa.

Sanomalehti Pohjalaisen toimittaja Jarkko Kankaan juttu ja kuvaaja Eetu Sillanpään kuvia Kruununmakasiinista julkaistaan tulevana sunnuntaina.

Katso Tapio Parkkarin video kolmen vuoden takaa:


Onko Sinulla ideoita, mitä toimintaa Vaasan Kruununmakasiinissa voisi olla? Vai unohdetaanko kohde taas seuraaviksi vuosikymmeniksi?

Tarjoa mielipidettäsi paikallisiin lehtiin, tai kirjoita Parkkarin sivustolle keskustelupalstoille,  tai voit myös kommentoida tätä blogikirjoitusta alla olevaan kommettiosaan!

keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Sisälle Kruununmakasiiniin

Pääsin tällä viikolla tiistaina Pohjalaisen toimittaja Jarkko Kankaan kutsumana tutustumaan Ruununmakasiiniin, sen nykytilaan myös sisätilojen osalta. (Kirjoissa paikasta käytetään sekä nimeä Kruununmakasiini että Ruununmakasiini)

Sisälle pääsy tähän rakennuksen on sen verran harvinaista herkkua, että päätin ottaa kameran mukaan.

Mukana kierroksella olivat ovet avannut kaupungin vahtimestari, Pohjalaisesta kuvaaja ja toimittaja, sekä Rauno Grönbacka ja allekirjoittanut.

Historianharrastajaksi itseään tituleeraava Rauno Grönbacka on ollut mukana mm. Rantakatu -kirjan tekstejä tekemässä, ja tehnyt siihen mm. artikkelin tästä ruununmakasiinista.


Kuva: AN. Sisällä Vaasan Kruununmakasiinissa 11.6.2013. Rauno Grönbacka, Jarkko Kangas ja Eetu Sillanpää.

Rakennuksesta on saatavilla ihan hyvin kirjallista tietoa, niin kirjoista kuin myös netistä. Omakohtaisia kokemuksia rakennuksen vaiheista sen sijaan on ollut esillä kovin vähän. Aikaisemmin olen lukenut lehdistä ainakin armeijanmiesten Olavi Wetterstrandin ja Hannu Luukkosen kirjoituksia. Peku Haapalinna on myös kirjoittanut ansiokkaaksi monista vaasalaisista kohteista, kuten tästä.

Näissä vuosien varrella lukemissani jutuissa on aina myös mietitty, mihin käyttöön rakennus jatkossa sopisi. Itse olin 1990-luvulla mukana paikallisten kuvataideopettajien kysellessä kaupungilta mahdollisuutta saada laittaa jonnekin esille oppilastöiden näyttelyjä. Tällöin kysyimme myös tämän tyhjillään olevan makasiinirakennuksen saamista näyttelykäyttöön. Johonkin tämäkin asia silloin kariutui. En muista perusteltiinko sitä silloin mitenkään.




Kuva: AN. Osa huoneista oli pimeitä, ja niitä tutkittiin taskulampun valossa.


Kuva: AN. Rakennuksen nykyiset valtiaat. Yleisilme sisällä oli se, että pulut ovat vallanneet käytävät ja komeat hirsirakenteet. Eli sisällä oli todella epäsiistiä.


Kuva: AN. Seinillä ja erillisissä varastohuoneissa on tallella vielä monenlaista kirjanpitoa varuskunta-ajoilta. Varhaisemmasta viljamakasiini ajoista ei todisteita enää näy. Alkuperäisestä käyttötarkoituksesta kertovat kuitenkin hyvin säilyneet rakenteelliset yksityiskohdat, ja mahdollisesti myös monin paikoin seinissä olevat hirsiin tehdyt merkinnät.

Salaperäinen kohde

Emme löytäneet tiloista armeijan räjähteitä, aseita, eikä muutakaan varustetta. Niitä täällä Vaasan läänin sotilaspiirin varastorakennuksessa kyllä aikanaan oli, ja säilytettiin huolella vartijoiden kiertäessä rakennusta. Huhuja kaikenlaisesta on aikojen saatossa kuultu; tämä johtunee siitä, että sinne ei sisälle päästetty. Monet kohteesta jotain tietävät osaavat heti kertoa sen, että tiilisen ulkokuoren sisäpuolella on 80 - 100 cm leveä tyhjätila, ja varsinainen viljamakasiini on tämän sisäpuolella, valtavan vahvoista hirsistä entisaikojen ammattitaidolla rakennettu kolmikerroksinen varasto keskikäytävineen ja varastohuoneineen. Viljojen ja varuskunnankin varusteiden säilytykseen tila on ehdottomasti ollut tosi hyvä.

Historiaa

Rauno Grönbackan mukaan historiandokumenteissa on todisteita sille, että tämä viljamakasiini olisi saatu käyttöön vasta 1.7.1870. Silloin on ollut Virallisessa lehdessä (Allmänna Tidning) ilmoitus huutokaupasta Nikolainkaupungissa, joka koski tämän rakennuksen käyttöönottoa. Toiminnassa tämä viljamakasiini alkoi olla oletettavasti vuonna 1872. Joissain kirjoissa mainitaan tämän Setterbergin suunnitteleman erittäin kauniin viljamakasiinin valmistuneen jo 1868. Juuri tätä ennen olleet nälkävuodet taloudellisine seurauksineen ilmeisesti myöhästyttivät hankkeen toteutusta, ja vuosi 1868 on ollut tutkijoiden löydettävissä rakennuspiirustuksista.

1920-luvulta alkaen, aina 1990-luvun alkuvuosiin asti, rakennus oli armeijan käytössä, eli isäntänä oli Vaasan läänin sotilaspiiri. Tämän ajan juuri nykyiset vaasalaiset muistavat parhaiten, vaikkei silloin sisälle päästettykään.

Sen jälkeen tilat ovat olleet tyhjillään. Tänä päivänä osa makasiinin huonetiloista ja kopperoista on varastotiloina, lähinnä kaupungin omien toimialojen vuokraamina.

Mihin käyttöön tilat sopisivat?

Kysymykseen ei ole saatu vastausta menneinä vuosina. Ja vaikeaa ratkaisun keksiminen on nytkin. Omistajalla eli nykyään Vaasan kaupungilla on vastuu tilojen kunnossapitämisestä.Tilanne näyttää nyt osittain huolestuttavalta. Hygieniataso on päässyt heikkenemään sisällä lentelevien pulujen takia. Tämä ongelma, eli pulujen sisälle pääseminen, ja siis sen estäminen jatkossa,  pitää aivan ensimmäiseksi ratkaista.

Kaupungilla ei mitä ilmeisemmin ole itsellään nyt intressiä ja rahaakaan ryhtyä laajamittaiseen siivoukseen ja kunnostukseen. Tarvittaisiin kenties apua joltain valtakunnalliselta rakennussuojelun toimijalta, kuten Museovirastolta. Mutta aloitteen tulisi lähteä täältä, Vaasasta. Tällainen hanke vie parhaimmillaankin vuosikausia.

Jonkun tahon Vaasan kaupungissa pitäisi mielestäni tällaiseen nyt ryhtyä. En itse asiassa edes tiedä, mikä taho rakennusta tällä hetkellä hallinnoi. Enkä edes sitä, mitä kenties on jo suunnitelmissa. Jos Vaasan kaupunki aikoo omin voimin ryhtyä rakennusta hyödyntämään, muuhun kuin vuokraamalla varastotilaa, niin yleisön pääsy sisälle voi tyssätä jo terveysviranomaisten vaatimuksiin.

Hienoa olisi saada olosuhteet sisällä sellaiseksi, että vaasalaiset voisivat kurkistaa sisälle, ts. alakerrassa olisi joitakin tiloja, esim. kesäaikoina valokuvanäyttelyjä. Tilat sopisivat siistittyinä myös mm. lasten ja nuorten työpajoille, joissa pienryhmissä voitaisiin tehdä kaikenlaista luovaa toimintaa. Tällöin tilassa tulisi toki olla nykyistä turvallisemmat sähköjohdot (kangaspäällysteiset vanhat johdot uusittava), kenties vesipisteitä, ja sosiaalitilat, wc, tavarahissi… Näiden saamiseksi asiaa on selvitettävä perinpohjin museoviranomaisten kanssa., rakennuksen korkean tason suojelumääräykset kun eivät koske vain ulkopintaa, vaan myös sisätiloja.

Mitä pitää tehdä

Ehdotan, että tällä kertaa selvitys työ oikeasti käynnistetään, ja se tehdään jonkun vastuulla. Tavoitteeksi otetaan Vaasan kruununmakasin kunnostamisen saaminen valtakunnalliseksi hankkeeksi. Tämän myötä rakennuksen ainakin osittainen avaaminen yleisölle lähivuosien aikana voisi olla mahdollista. Jotta tämä onnistuu, olisi hyvä olla selvillä myös sellaisia vaasalaisia toimijoita, yhdistyksiä ja yrittäjiä, jotka voivat tuoda uudenlaista sisältöä näihin arvokkaisiin puitteisiin.



Kuva: AN. Tämän tapaisia tiloja on käytössä monin paikoin eri puolilla Suomea. Kunnostettuina tiloja on käytössä myös korkealuokkaisina konsertti- ym. kulttuuritiloina. Kruununmakasiinin yläkerta 11.6.2013.

Aimo Nyberg, arkkitehtuurista ja kaupunkikuvasta kiinnostunut kuvataiteen lehtori

Lisää kuvia tämän sivun alaosassa, katso diasarja Sisällä Kruununmakasiinissa 11.6.2013.

maanantai 10. kesäkuuta 2013

Luonnonkasveja lautaselle


Kuva: AN. Lounas Lippe Äystön luonnonkasveista lautaselle ja lääkkeiksi -kurssilla 9.6.2013

Vaimollani, tyttärelläni ja minulla oli suuri ilo olla mukana viikonlopulla Kristiinankaupungin lähellä pidetyssä Luonnonkukkia lautaselle ja lääkkeiksi –kurssilla. Tarjolla oli paljon uutta tietoa luonnonkasvien käytöstä, makujen maistelua suoraan niityltä, ja monenmoista oppia luonnosta löytyvien ainesten valmistamiseksi herkullisiksi aterioiksi.

Käytössämme oli sähkötön mökki, eli keittiö kaasuhellalla ja kaasukäyttöisessä jääkaapissa oli myös jonkun verran kaupasta ostettua kermaviiliä jne. Porkkanaa, paprikaa, sipulia, löytyi myös, samoin kuivattuja suppilovahveroita, joita käytettiin tähän pääateriaan.

Entä mitä luonnonkasveja tuli syötyä? Kevyesti keitetyt porkkanat pyöräytetiin hunajassa ja koivunlehtisilpussa. Salaatissa ruukkusalaatin ja kurkun lisäksi mm. siankärsämön hentoja lehtiä, maitohorsman pieniä lehtiä, voikukan lehtiä ja kukkia, sekä kuusenkerkkiä. Valkoiset kukat ovat lehtotähtimön kukkia, hentoine varsineen ja lehtineen.

Salaatin kanssa yrttinen kermaviilikastike, jossa suolaheinää, mustapippuria ja sitruunan mehua. Riisin kanssa sienipoimulehtikastike. Kuivatut suppilovahverot liotettiin, ja kastike valmistettiin perinteisesti freesaamalla sipulit ja poimulehtisilppu oliiviöljyssä.

Kotona leivotun (Lippe) sämpylän päälle sai herkullista käenkaalivoita.

Mukaan kurssilta saimme erinomaisen reseptivihon. Eli kokeiltavaa riittänee nyt koko kesäksi! Voin vilpittömästi suositella kurssia kaikille ruuanlaitosta, ja lähiruuasta sekä ruuan alkuperästä kiinnostuneille hyvän ruuan ystäville!

Ottakaa suoraan yhteyttä kurssin järjestäjään Lippe Äystöön. http://www.kultainenkehakukka.fi/



Kuva: AN. Nälkä lähti näillä herkuilla, - eikä tullut ähkyoloa!

Kuva: AN. Luonnonkasvireseptejä voi kokeilla jokainen itsekin. Kunhan käyttää vain sellaisia kasveja, jotka varmasti tuntee. On muistettava, että Suomen luonnossakin on useita myrkyllisiä kasveja!

Lumoudu luonnonkukista!


Kuva: AN. 9.6.2013. Lehtotähtimön kukkia, keltainen kurjenmiekka, aho-orvokki, voikukan siemeniä.

Tänä kesänä kukat ovat kasvaneet ja kukkineet ennätysvauhdilla. Juhannukseen asti ei kannata odottaa, jos aikoo kulkea ulkona ja nauttia kukkivien niittyjen, tuoksuvien lehtojen, mieltä ja kehoa voimistavista aistielämyksistä.

Sunnuntaina 16.6. vietetään taas luonnonkukkien päivää.

Retkiä luontoon järjestetään kaikkialla Suomessa erilaisten yhdistysten toimesta. Toki voit itsekin koota oman porukkasi, tai vaikkapa vain itseksesi lähteä omalle seikkailullesi kasvien ja kukkien pariin.

Myös Vaasasta on mahdollista lähteä tulevana sunnuntaina mukaan bussiretkelle Raippaluotoon, Svedjehamniin, jossa on monenlaista ohjelmaa 11 – 16. Perillä on mahdollisuus myös ruokailla.
Lähtö kaupungintalolta klo 10.00.
Bussiretki maksaa 10 euroa, ja edellyttää ennakkoon ilmoittautumista.

Katso lisää www.kvarken.fi

Vilda blommornas dag 16.6

Vilda Blommornas dag har traditionellt firats i Finland varje år i juni månad och sammanlagt ordnas 96 guidade växtturer runt om i landet. För invånare i Vasa med omnejd ordnas Vilda Blommornas dag söndagen den 16 juni kl. 11.00-16.00 i Svedjehamn och Bodback, Björköby.

En guidad tur från Svedjehamn till Bodback startar kl. 11.00 som tar ungefär en timme och går längs den lättframkomliga naturstigen Bodvattnet Runt. Under vandringen berättar guiderna om de vilda växterna längs naturstigen, deras historia och vad de har använts till. I Bodback står workshops, förevisning och försäljning av bruksföremål, mat, kosmetik och huskurer, och garvning med vilda växter m.m. på schemat.

Björkö fornminnesförening säljer lunchsoppa gjort av vilda växter, samt kaffe med dopp. Evenemanget gästas även av Alexandra de Paoli som håller örtvandringar på Bodback under dagen och en kurs på kvällen. Till kursen kan man anmäla sig på förhand på e-post adressen bjorkomuseum(at)hembygd.fi.

Forststyrelsen finns på plats i världsarvstältet där vi bjuder på världsarvsdrycken Högt möter lågt, samt informerar om världsarvet Höga kusten/Kvarkens skärgård.

Busstransport med Ingves resor ordnas från stadshuset i Vasa till Svedjehamn med avgång kl. 10.00 (retur till Vasa kl. 14.30 från Bodback).
Bussresans pris är 10 euro för vuxna och 2 euro för barn under 12 år.
Anmälningar till bussen tas emot på kvarken(at)metsa.fi eller på telefonnummer 050 346 6200.
För de som anländer med bil finns parkeringsplatsen i Svedjehamn tillgänglig. Vi rekommenderar att ni tar med er kontanter för mat och eventuella inköp.
Arr. Forststyrelsen, Björkö fornminnesförening och Terranova naturcentrum.



Kuva: AN. 9.6.2013. Sadetta ja aurinkoa, molempia sopivasti! Sellainen on kesä parhaimmillaan.

torstai 6. kesäkuuta 2013

Kiinnostaako Sinua taide?

Tässä joitakin mahdollisia vaihtoehtoja näin alkukesästä.

Tasan vuosi sitten asukasyhdistyksemme talkoilla ulkoapäin kunnostama Kalarannan kioski on saanut suojiinsa uutta toimintaa! Hienoa.

Ex-läänintaiteilijamme, kuvataiteilija Marja Kolu kunnosti sisätilat, ja pitää nyt siellä portrettikioskia! Halukkaita malleja on riittänyt, eikä vain olemattoman hinnan ansiosta. Tempaus on ainutlaatuinen ja perinteikkäässä, upeassa paikassa.

Pohjanmaan liitto ja Vaasan kaupunki sponsoroi tempausta, jolla hienolla tavalla voidaan tuoda perinteistä kuvataidetta ihmisten keskelle. Itsestään saa taiteilijan tekemän ilmaisen lyijykynäpiirroksen, hiilipiirroksen tai jopa akvarellimaalauksen. Aikaa tähän menee kymmenestä minuutista vajaaseen puoleen tuntiin tekotavasta riippuen.

Kävin tänään paikanpäällä katselemassa tilannetta, mutta jonoa oli niin paljon, ettei ollut toivoakaan päästä malliksi. Ei muuta kuin huomenna tai ensi viikolla uudestaan.

Portrettikioski on avoinna 5.-7.6. ja 11.-14.6. klo 12 – 15.15.


Kuva: AN. 6.6.2013 Kalarannan portrettikioski

Vaasa Picnic torstaisin

Taidetarjontaa Vaasasta löytyy nyt näin alku kesästä yllin kyllin. Kävin tänään myös Kasarmialueella Vaasa Picnic-tapahtumassa. Torstaisin siellä järjestetään lounasaikaan monenlaista ohjelmaa. Ruokailu ja kahvi ym. virvokkeita on ostettavissa edulliseen hintaan. Mukaan puutarhaan voi toki ottaa omatkin piknic-eväät.

Paikkana on siis entisen upseerikerhon tilat, ja sen upea puistomainen sisäpiha. Talossa toimii nykyään kahvila Purppura. Tänään kauniissa kesäsäässä esiintyjiä oli kuuntelemassa ihan kohtuullinen määrä väkeä. Tarjontaa oli monipuolista. Tällä kertaa sain kuunnella ja nauttia mm. Mirjam Silvénin runonlausunnasta, Taneli Saaren ja Tommi Tuomalan kitaransoitosta.


TIMELINE –nykytaidetta

Tikanojan Taidekodin pihakappelissa tapahtuu myös jotain ennennäkemätöntä. Kuvataiteilija Tiina Lehtimäki valmistaa siellä melkoisen suurta kuvaa, annetun aikataulun mukaisesti ja yleisön silmien alla. Kävin tänään myös täällä tätä ihmettä seuraamassa. Olin hiljaa kuten muutkin samaan aikaan paikalla taiteilijan työtä seuraamaan tulleet silmäparit. Tiina työskenteli vahvasti, intensiivisesti ja kuin meitä muita ei olisi tilassa ollutkaan.

Jossain vaiheessa Tiinalta kyllä pitää kysyä, miltä tällainen prosessi taiteilijasta tuntuu? Viimeistään siis kun teos on valmis Taiteiden Yönä 8.8.

Tätä on siis nykytaide – johon oleellisesti kuuluu, jopa samanaikaisesti, jonkinlainen syntyvä suhde taideteosta vastaanottavien tahojen kanssa. Erittäin mielenkiintoista, kannattaa seurata!

Tiina Lehtimäen aikataulutetut maalauskerrat ovat tästä eteenpäin torstaisin 13.6, 27.6 ja 4.7 klo 11 – 13 ja keskiviikkoisin 12.6, 26.6 ja 3.7 klo 11 – 13.


Lainaa taidetta ilmaiseksi

Muista kuitenkin lainata ja ostaa muulloinkin, muuten eivät taiteentekijät elä! Näin se vaan on.


Vaasan Taiteilijaseura ja Taidelainaamo mainostaa:

Kesäkuussa taidelainaamosta kuukaudeksi taideteos ilmaiseksi kotiin tai vaikka kesämökille.

Kasarmi 13, Korsholmanpuistikko 6, Vaasa
Avoinna ke-pe 13-18 la-su 12-15 Tervetuloa !!!

Välkommen till Vasa konstnärsgillets artotek i juni och låna GRATIS ett konstverk!
Öppet ons-fre 13-18 lö-sö 12-15


Viikonloppuna kuuluu musiikki

Hietasaaressa perjantaina 7.6 ja lauantaina 8.6 ulkoilmatapahtumassa kuullaan mm. rock-, rap-, dj-musiikkia.

Esiintyjinä ovat paikallisten kykyjen lisäksi mm. sellaiset kuuluisuudet kuin Ismo Alanko, Dingo, Paleface ja Raappana.

Lisää tietoa tapahtumasta www.pienetfestaritpreerialla.fi

lauantai 1. kesäkuuta 2013

Tulihan se kesäkuu!


Kuva: AN, 31.5.2013, puna-ailakki, orvokki, mustikka, koiranputki

Kesää on saatu viettää ainakin ilmojen suhteen jo viikko kaupalla!

Toukokuun lopulla kukkivat jo monet kesän kukat. Luonto on tänä keväänä saanut ainutlaatuisen otolliset olosuhteet, kasvu on ollut poikkeuksellisen nopeaa. Eilen, kuuman päivän, ja illan sadekuuron jälkeen oli todella ihanaa mennä ulos, ja hengittää sisään raikasta luonnon elinvoimaa, katsella ympärille ja ihmetellä kaikkialla olevaa uskomatonta kauneutta.

Tänään alkaa koululaisilla ja siis myös meillä opettajilla ansaittu kesäloma. Ihanaa!

Kunhan ensin jotenkuten toivun koulutyön loppurutistuksesta, otan tämän kesän tavoitteiksi seuraavat teemat:

- ruotsinkielen taitojeni parantamisen
- luonnonkukkien kuvaamisen

Viime päivien kohu-uutiset ruotsinkielisten toimittajien ym. saamat tappouhkaukset ovat vastenmielistä luettavaa. Meillä Vaasassa kaksikielisyys onneksi toimii, ja on luonnollinen asia. Se, etten ole toistaiseksi uskaltautunut kirjoittamaan tekstejä ruotsinkielellä, on otettava henkilökohtaisena haasteena. Koitan nyt puhua, lukea ja kirjoittaa ruotsia kesällä mahdollisimman paljon.

Aika ennen juhannusta on parasta kasvien ja luonnonkukkien kuvausaikaa. Siispä nyt ollaan ulkona, reissussa, mahdollisimman paljon. Lupaan esitellä kukkakuvia ja kukkien kasvupaikkoja pitkin kesää näillä blogisivuilla. Toki kaikkea muutakin juttua varmaan tänne saadaan, entiseen tapaan. Myös Sinun jutuillesi ja kuvillesi täällä on tilaa!

Hyvää, kaunista kesää kaikille!

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...