Upea, arvokas, korkeatasoinen kansanjuhla Meteoriihellä!
Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja vihki käyttöön lauantaina 29.6.2013 Söderfjärdenin meteoriittikraatterilla ainutlaatuisen aurinkokuntamallin. Telluksellamme on tämänhetkisten arvioiden mukaan 184 meteoriitin törmäyksestä syntynyttä kraatteria. Yksi niistä on 20 minuutin ajomatkan päässä Vaasan keskustasta. Missään muualla ei vielä ole esillä vastaavaa opastaulujen, sekä mittakaavassa (1: 2 miljardia) olevien Auringon ja aurinkokuntamme planeettojen muodostamaa aurinkokuntamallia. Loisketien varteen on siis koottu ainutlaatuinen opintie, jota kulkemalla noin 2,3 km kilometrin matkan, selviää faktatiedot sekä perusteet universumimme äärettömyydestä.
Meteoriihi on ollut käytössä vasta 5 -vuotta
Hämmästyttävän paljon on sen aikana tapahtunut ja saatu aikaan. Kiitokset kuuluvat kahden yhdistyksen eli Sundomin kyläyhdistyksen ja tähtitieteellisen yhdistyksen Vaasan Andromedan hallituksille ja aktiivisille jäsenille. Uskoa ideoihin ja tahtoa asioiden eteenpäin viemiseen on tarvittu ennennäkemättömän paljon. Kun hyvään yhteistyöhön myös muiden tahojen kanssa päästiin heti alussa, niin muutamassa vuodessa on tälle keskelle peltoa olevalle tasangolle rakennettu upea observatorio. Pääasiassa siis talkootyöllä.
Seuraavina tulevat Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus ja viimeisenä Neptunus. Aurinkokuntamalli kuvaa siis vain oman aurinkokuntamme kokoa. Kun ”jaksaa” kävellä Loisketietä noin 2,3 kilometrin päähän, niin saavuttaa kaukaisimman aurinkokuntamme planeetan eli Neptunuksen. Takaisin parkkipaikalle Meteoriihen pihalle pitää myös jaksaa kävellä. Loisketiellä on pysäköintikielto, eli tämän avaruusmatkailun toivotaan tapahtuvan apostolinkyydillä, eikä siis autoilla.
Älypuhelinsovelluksella voi matkata valon nopeudella
Sundomin kyläyhdistyksellä ja Vaasan Andromedalla on suunnitelmia kehittää aluetta jatkossakin. Yksi kehityskohteista on tietoliikenneyhteyksien parantaminen. Jo nyt alueelle on kehitetty tableteilla ja älypuhelimilla toimiva sovellus, jonka avulla voi liikkua Söderfjärdenin kraatterissa ja saada lisätietoja aurinkokunnasta.
Katso lisää: http://www.meteoria.fi/app/
Kiitoksen paikka
Sundomin kyläyhdistyksen Meteoriihi-jaoston puheenjohtaja Matts Andersén porukoineen,Vaasan Anromedan puheenjohtaja Kaj Höglund, varapuheenjohtaja Hans Linden kymmenine talkoolaisineen, heidän tekemä työ, kymmenet ja sadat työtunnit ovat erinomainen osoitus siitä, mitä asiaansa uskovat vapaaehtoiset voivat parhaimmillaan saada aikaan. Nyt on ehdottomasti kiitosten ja onnittelujen aika! Voitte olla ylpeitä aikaansaanoksestanne!
Toivotaan, että vaasalaiset, samoin kuin muutkin suomalaiset ja kauempaakin tulevat, löytävät tämän hienon alueen vierailukohteekseen, eikä vain kesäaikaan, vaan myös kylminä kuulakkaina talvi-iltoina.
Söderfjärdenin peltoalue ja Meteoriihen aivan välittömässä läheisyydessä oleva lintutorni on ollut jo vuosia monien lintuharrastajien tiedossa. Torniin voi nousta koska tahansa, se on auki aina.
Meteoriiheen pääsee sisälle vain aukioloaikoina. Aukioloajoista ja opastuksista saat lisätietoja:
Sundomin kyläyhdistys
Vaasan Andromeda
Lisää kuvia: Katso tämän sivun alalaidasta Diasarja Meteoriihen 5-vuotisjuhlat 29.6.2013
Tämän päivän lapset ja nuoret ovat kiinnostuneita tähtitaivaan ilmiöistä. Valitettavasti tähtitiede saa nykyään kovin vähän huomiota koulujen opetusohjelmissa. Asia olisi suuremmankin messun arvoinen, mutta kirjoitan siitä sitten joskus toiste.
Aimo Nyberg, asian harrastaja, Vaasan Andromeda ry:n jäsen