TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Tämä Vaasa-aiheinen kaupunkiblogi on avoin myös Sinun asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi tai ruotsiksi. Kaikki tekijäinoikeudet & vastuut kirjoittajilla ja kuvaajilla! Ota yhteyttä sivuston ylläpitoon/Aimo.

sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Jääkäri-patsaalla seppeleidenlaskut

Jääkäreiden kotiinpaluun 100 -vuotisjuhlallisuudet Vaasassa 23.2 – 25.2. 2018 saivat arvokkaan, juhlallisen päätöksen tänään keskipäivällä pidetyssä seppeleidenlaskutilaisuudessa.

Tässä muutamia kuvia tilaisuuden tunnelmasta.
Kuvat: AN, 25.2.2018. Seremoniat Jääkäri-patsaalla

Kuvissa on nyt muutakin kuin pelkkä muistomerkki, patsas 

Vaasan julkisten patsaiden esittelyprojektissani, Rojekti X = hankkeessa, olen parin vuoden ajan kuvannut aktiivisesti suuren määrän patsaita, muistomerkkejä ja muistolaattoja. Olen selvitellyt niihin liittyviä perusfaktoja, etsinyt myös niihin liittyviä muistoja, sekä dokumentteja että vanhoja valokuvia vuosikymmenten varrelta, ja koonnut niistä näitä blogikirjoituksia.

Jääkäri-patsas on noussut suureen rooliin, liittyyhän se hyvin ratkaisevalla tavalla Suomen itsenäistymisen 100 v. tapahtumiin.

Muistomerkit, patsaat ym. jäävät valitettavan usein aika vieraiksi tämän päivän kiireiden keskellä eläville ihmisille. Patsaat eivät itse kerro tarinaansa, sisältöään, ellei niiden taustoja kerrota, eli niiden ääntä tehdä kuuluvaksi.

Jääkäripatsas on saanut viime kuukausina, nyt vuoden 1918 tapahtumien muistovuonna suurta julkisuutta. Toivottavasti näin on koko Suomessa, eikä vaan täällä Vaasassa ja Pohjanmaalla. Meillähän on täällä kotinurkilla, Vaasanpuistikon varrella, koko Suomen itsenäistymiseen liittyvistä muistomerkeistä ehdottomaan kärkeen kuuluvat monumentaaliset teokset: Suomen Vapaudenpatsas Kauppatorilla, Suomen ilmailun muistomerkki eli Merikotkapatsas Vaskiluodon sillan Halkokarilla, ja tämä Jääkäri-patsas Hovioikeudenpuistikon reunustalla katse Vaskiluotoa päin.

Jääkäri-patsaan esittelin tässä blogissa tasan vuosi sitten:
http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2017/02/jaakari-patsas-25-helmikuuta-1958.html


Faktoja nousee esiin edelleen

Nyt tämä some-huomio, innostus eilisiin tapahtumiin liittyen; Puolustusvoimien paraati Kauppatorilta kohti Vaskiluotoa, ja Eteläisellä Kaupunginselällä eilen koettu uskomaton Hornet-hävittäjän lentonäytös, - on tuonut uusia mielenkiintoisia yksityiskohtia asiasta kiinnostuneiden tietoon.

Tämän yksityiskohdan kirjaan nyt tännekin: Kuvanveistäjä Lauri Leppäsen tekemän Jääkäri-patsaan mallina on aikoinaan ollut Jorma Honkaniemi. (fb-lähde).

Onkohan kellään mahdollisesti tallella valokuvia patsaan paljastustilaisuudesta?

Jos näitä löytyy, ja niitä ollaan valmiita jakamaan tämän Rojekti X = hankkeen kautta, toivon yhteydenottoa.

Jääkärit näyttely jatkuu 

Pohjanmaan museossa on esillä Jääkärit näyttely 27.5. 2018 asti.
Lue lisää museon sivuilta.
http://www.pohjanmaanmuseo.fi/?main=N%C3%A4yttelyt&page=J%C3%A4%C3%A4k%C3%A4rit


Kuva: AN, 25.2. 2018. Sisääntulo Vaasaan. Pohjanmaan museon kevään 2018 päänäyttelyä mainostetaan näkyvästi.

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti