maanantai 26. lokakuuta 2015

SOTEa ja sitä sun tätä


Hei, nyt me säästetään!

Puolet Suomen kansan rikkaimmasta päästä tienaa 90% kaikista tuloista. Toiselle puoliskolle jää se 10%. Siis köyhille. Rikkain porukka, noin 15%, tienaa suunnilleen puolet eli 50% tienattavana olevista euroista.

Säästäjät näyttävät olevan köyhimmästä päästä. Tavoitteena sanotaan olevan, Suomi nousuun. Pikemminkin näyttää siltä, että köyhät kyykkyyn.

Nyt väännetään SOTEa. Päätösten valmistelu on puoluepoliittista, aluepoliittista ja rahapoliittista. Tässä "puusta tyveen päätöksenteossa" ei potilaalle ole mitään sijaa. Laatu jää omia etujaan ajavien jalkoihin. Tässä kun organisoidaan vain hallintoa, ei parempia olosuhteita potilaille.

Eikös ensiksi pitäisi organisoida potilasasiat, jotka ovat laatua, käytäntöä ja menettelytapoja. Kun nämä on ratkaistu, niin hallinto ratkeaa helpommin. Näin tämän ongelman ymmärrän. Tavoitehan on potilaan hyvä hoito. Hallinnollinen organisaatio on vain keino, joka omalta osaltaan tukee ja palvelee potilaan hyvää.

Mietiskelin ja vedin johtopäätöksiä: Potilasasioissa mietintämyssyyn riittää kolme laatusanaa:HELPPO, NOPEA ja LUOTETTAVA kuvaamaan tavoiteltavaa laatua. Kolme nimisanaa: DIAGNOOSI, HOITO ja OPERAATIO kuvaavat terveydenhoidon sisällön.

Mietittävää riittää. Pari esimerkkiä: Pääsy lääkärille ja yleensäkin tutkimuksiin on vaikeaa, lähes mahdotonta. Miksi on? Tähän täytyy olla käytännön syitä, jotka pitää etsiä ja löytää. Onko lääkäreitä liian vähän?Onko töiden organisoinnissa pullonkauloja? Onko vastuu- ja työnjakoasioissa parannettavaa? Tehdäänkö tarpeettomia töitä? Entä rutiinit? Ja mitä muuta?

Reseptiasioissakin on ihmeteltävää. Pieni asia, mutta joskus kiusallinen.

On potilas, jolla on tauti, joka tarvitsee elinikäisen lääkityksen. On löytynyt toimiva lääke. Reseptin uusii lääkäri. Miksi? Apteekkikin voisi sen tehdä samalla, kun potilas hakee annoksensa. Uusiminenhan on pelkkä rutiini, ellei potilas, lääkäri ja miksei apteekkikin halua siihen muutosta.

Kuntoutuksessakin on paljon parantamisen ja kehittämisen varaa sekä käytännössä että asenteissa. Sairaaksi makuutettu potilas tulee yhteiskunnalle kalliiksi.

Saattohoito on täysin retuperällä. Se osataan saattohoitosairaaloissa, mutt'ei muualla. On myös loistavia yksityisiä osaajia, joista sairaanhoidon ammattilaiset voisivat ottaa oppia. Onko koulutuksessa puutteita vai mistä johtuvat asiattomuudet potilasta kohtaan? Olipa syy mikä tahansat, niin näin ei saisi käydä: Syöpäpotilas on ollut kotihoidossa ja siirretään keskussairaalaan. Sieltä hänet, 58 vuotias, siirretään geriatriselle osastolle kaupunginsairaalaan. (Ei Vaasa) Hän on tiputuksessa. Lääkäri on kieltänyt liikuttamasta kättä. Huoneeseen astuu sairaanhoitaja. Potilas pyytää tätä antamaan lääkekapselin läpipainopakkauksesta. Hoitaja tokaisee, suorastaan huutaa: Kyllä sinä sen verran voit kättäsi liikuttaa, eikä auta. Housunlahje vain ovessa heilahtaa.

Olin joskus pikkupoika. Kotopitäjässä oli vain yksi lääkäri, joka hoiti vastaanoton, sairaalan ja kotikäynnit. Ehtipä hän etevänä kirurgina vielä leikkaamaan seinäjokisiakin. Silloin joskus kauan sitten oli myös jonkinlainen terveyssisarorganisaatio pitämässä huolta potilaista. Näin ennen. Entä tänään ja huomenna? Perusteellisen mietiskelyn paikka käytännön asioissa. Muutokset ja parannukset ovat tarpeen.

Sairaanhoidon organisointi on vaativa tehtävä, johon tarvitaan IHMISIÄ, ennakkoluulottomia osaajia. Ei lobbareita eikä välistävetäjiä.

Jaakko Vainionpää,
arkkitehti,
Klemetinkatu 11B16, 65100 Vaasa, puh. 0505992219





Kuva: jiivee



perjantai 23. lokakuuta 2015

Värikäs hyväntekeväisyyskonsertti

Värikäs hyväntekeväisyyskonsertti

Syysrapsodia

Tansaniassa tehtävien projektiemme hyväksi
@ Ritz, Kirkkopuistikko 22,
sunnuntaina 25.10. klo 16
liput à 25 € sis. narikan, ohjelman sekä väliaikatarjoilun

Ohjelmassa
Kpanlogo Yede,
Sepänkylän Flikat joht. Tiina Tanner
Katarina Korkman säest. Martti Tiainen
Pedavoces
Onkilahden lapsikuoro joht. Juri Kadar

väliaika

Gubbrockarna
Amors Pilar
Antti Hiipakka
Alexei Meidzof,
Jimi Järvinen,
Petri Judin ja Veikko Siponkoski
Pohjan Miehet
Mungu ibariki Afrika (yhteislaulu)

http://www.vaasankehitysmaaseurary.blogspot.fi/

Juontajana Erkki Mendelin

Lämpimästi tervetuloa!

Tilaisuuden järjestää Vaasan kehitysmaaseura ry,
www.vaasankehitysmaaseurary.blogspot.com

Väliaikatarjoilun tuotto Vaasan suomalaisen seurakunnan Bungopiirille

Varaa paikkasi ajoissa, ettet jää ilman!

Lippuja myyvät yhdistyksen hallituksen jäsenet, esim. Martin Sandberg 044 480 8370, martin.sandberg(at)evl.fi



Maailman päivä -tapahtuma

Maailman päivä -tapahtuma 

Vasa övningsskolalla lauantaina 24. lokakuuta kello 12–15.

Lauantaina 24. lokakuuta eli YK:n päivänä Vaasassa järjestetään Maailman päivä -tapahtuma. Seitsemättä kertaa järjestettävän, kaksikielisen tapahtuman ohjelma sijoittuu tällä kertaa Vasa övningsskolan tiloihin.

Kaikille avoimen tapahtuman järjestävät erilaiset Vaasan seudulla toimivat kansalaisjärjestöt, jotka esittelevät toimintaansa päivän aikana.

Erikoista tämän vuoden tapahtumassa on YK:n 70-vuotisjuhlavuosi. Tämän kunniaksi Vaasan Martat ry tekee kakun YK-liiton lanseeraamasta reseptistä kaikille nautittavaksi.

Vaihtuva teema. Maailman päivällä on ollut eri teema joka vuosi, ja tänä vuonna se on monikulttuurisuus ja etniset suhteet.

Maailman päivän koordinaattorit Nadja Zhandr ja Harri Niskanen kertovat päivän sisältävän paljon ohjelmaa kaikenikäisille.

– Tapahtuma alkaa Kirsti Enebergin juhlapuheella. Sen jälkeen ohjelmassa on musiikkia ja tanssia maailmalta. Lisäksi Miraseura ja Majak tarjoavat kahvia ja somalialaisyhdistykset tuovat sambusaa, joka on afrikkalainen herkku.

– Tapahtumassa on myös lapsille tarkoitettuja työpajoja, joissa he voivat kirjoittaa unelmansa pilvien sisään. Lasten unelmat esitellään päivän aikana yleisölle. Pakolaistyö on tapahtumassa suuressa osassa, mikä on tärkeää uusien turvapaikanhakijoiden takia, Niskanen kuvailee.

Iloinen tapahtuma. Tapahtuma jatkaa kesän We have a dream -mielenosoituksen teemalla, mutta kuitenkin ilman mielenosoituksia. Maailman päivä -tapahtumassa käsitellään rasisminvastaista toimintaa.

– Vetonaulana on aina ollut se, että päivän toiminnassa saa olla itse mukana. Päivän aikana esimerkiksi tanssiesitysten lisäksi luvassa on myös yhteistanssia, Niskanen kertoo.

Kokeneet koordinaattorit odottavat positiivisin mielin tulevaa viikonloppua.

– Meillä on aina ollut hauskaa, ja joka kerta noin parisataa ihmistä saapuu paikalle. Tapahtuma kestää muutaman tunnin, joten ihmisiä tulee ja menee edestakaisin, Zhandr kertoo.

Suunnittelu aloitettiin muutama kuukausi sitten rauhalliseen tahtiin. Neljä suunnittelukertaa on nyt pidetty, ja vähitellen tapahtuma on saatu kasaan.

– Tärkeintä on, että kaikki menee tälläkin kertaa hyvin ja ihmiset viihtyvät, Zhandr toivoo.

Maailman päivä -tapahtuma järjestetään Vasa övningsskolalla lauantaina 24. lokakuuta kello 12–15.

Tiedote: Milja Lammi

Mietipä tätä

Postiluukut ja -laatikot täyttyvät monenkirjavista mainoksista, katalogeista ym, ilmaiskupongeista jne. koska me maksamme ne, -niiden tekemisen, jakamisen, poiskuljetuksen paperikeräyslaatikoista. Maksamme tämän mainostettavien tuotteiden hinnoissa. Näin maailmamme pyörii!

Vapaaehtoistyötä tekevät yhdistykset, yksittäiset ihmiset, sen sijaan tiedottavat tapahtumistaan lähes pelkästään lehtien ilmaisilla tapahtumakalenterisivuilla! Ja parhaimmillaan myös netissä, sosiaalisessa mediassa. Näin on kait siksi, etteivät tuotteet ole kaupallisia, joidenka hintaan mainoskuluja voisi lisätä.

Kolmannen sektorin toimijoita toivotaan kovasti apuun monissa asioissa. Tämä on hienoa, tähän suuntaan on oikeasti hyvä edetä. Meidän on otettava vastuuta toinen toisistamme enenevässä määrin, sillä globaalit ja paikalliset ongelmat sen kuin vaan lisääntyvät ja monimutkaistuvat.

Myös asukasyhdistystoiminta, kuten oman yhdistyksemme eli Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry:n koko toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön.

Minusta on alkanut tuntua, milteipä päivä päivältä voimakkaammin, että elämme selkeästi eräänlaista aikainkäännettä, murrosta, jossa suuret muutokset erityisesti ihmisten kanssakäymisessä johtavat globaaleissa mittasuhteissa aivan uuteen maailmaan ja aikakauteen.

Jos historia jatkuu, tulevat sukupolvet antanevat tapahtumien kululle kuvaavia nimiä.

Huonojakin vaihtoehtoja ihmiskunnalla voi olla edessään, pahimmillaan jopa katastrofaalisia. Myönnän toki, että pessimismille ja kyynisyydelle on helppoa antaa periksi. Silti sanon: luotetaan toisiimme, uskotaan ihmiseen!

Jokapäiväisessä arjessamme, pienissä ympyröissämme meidän jokaisen asenne ratkaisee.

Vapaaehtoistyötä tekevät lähimmäisemme, pienet ja suuremmatkin yhdistykset ja järjestöt, ovat tänä päivänä kaikki yhdessä jotain todella merkittävää. Haluan uskoa siihen, että ihmiskunta voi katsoa luottavaisena eteenpäin. Pienet toivon pilkahdukset näkykööt silmissämme.

YK:n päivä 24.10. muistuttaa meitä jokaista yhteisvastuusta koko ihmiskunnan, ja koko planeettamme puolesta.

Vaasastakin löytyy monenlaista tapahtumaa. Niistä voi löytää mainontaa ainakin netistä. Laitan tähän blogiin tietoja ainakin näistä kahdesta tilaisuudesta:

1. Maailman päivä -tapahtuma Vasa övningsskolalla lauantaina 24. lokakuuta kello 12–15.

2. Värikäs hyväntekeväisyyskonsertti, Syysrapsodia, Tansaniassa tehtävien projektiemme hyväksi @ Ritz, Kirkkopuistikko 22, sunnuntaina 25.10. klo 16 

(katso erilliset blogikirjoitukset, heti tämän jälkeen)


Aimo Nyberg, VKA ry:n pj.
Yhteistyöllä eteenpäin.

torstai 22. lokakuuta 2015

Kohti juhannusta mennään

Kuva: AN. Toivotaan, että ensin saadaan kunnon luminen talvi, ja hiihtoladut "entiseen hyvänajanmalliin" yli Sundominlahden!

Kun kesä tulee, tulevat takuuvarmasti myös merimetsot jo valtaamilleen saarille. Suvilahti, Juckasgrunnan, Onkikari…

Eivät nämä merimetsot, ruotsiksi skarvar, ehkä ole tämän päivän isoimpia ongelmia, tai esillä pidettäviä asioita yleensäkään.

Siinä mielessä kuitenkin tärkeä asia, että kyseisen lajin nopea leviäminen uusille alueille on yllättänyt kaikki tahot. Eikä ongelmaan puututa.

On tosiasia, ettei EU-tason suojelustatuksen omaavalle lintulajille voida mitään, ainakaan toistaiseksi, ilmeisen suurista haittavaikutuksista ja ongelmista huolimatta.

Päätöstenteon karkaaminen pois ihmisten omasta lähipiiristä, omasta kunnasta ja oman maan lainsäädännöstä, aiheuttaa ymmärrettävästi todella suurta vastustusta, katkeruuttakin. Asiassa kuulee hyvinkin usein mielipiteitä, joissa ratkaisuiksi tarjotaan laittomia toimia. Tällaiseen ei tietenkään kenenkään pidä yllyttää.

Asiasta ehkä eniten "meteliä pitänyt" poliitikko on vaasalaisten asialla muutenkin vahvasti vaikuttava europarlamentaarikko Nils Torvalds.

Laitan tähän loppuun linkin Nicke Torvaldsin kotisivuille.

Katso sivustolta asiaan liittyviä artikkeleita, käytä hakusanaa ”skarvar”
http://nilstorvalds.fi/?s=skarvar&submit=SÖK&lang=sv

Katso myös video suomeksi:
http://nilstorvalds.fi/fi/nils-torvalds-suomen-merimetso-ongelmasta/

Odotan mielenkiinnolla lisää yhteydenottoja, linkkejä tai viranomaisten kannanottoja asiaan liittyen.

Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com

tiistai 20. lokakuuta 2015

Mielipide merimetsoista

Veikkaan, että merimetsojen runsastuminen on ihmisten aikaansaamaa epätervettä muutosta luonnossa. Luonnolla ei ole keinoja pitää kantaa kurissa. Kanta kasvaa vauhdilla, kunnes saavuttaa kylläisyyspisteen. Sitä ennen se on tuhonnut muille eläimille ja ihmisellekin tärkeitä luontoarvoja.

Jott'ei mitään peruuttamatonta tapahdu ihmisen on paikattava omia jälkiään ja pidettävä merimetsokanta siedettävissä rajoissa muun luonnon ja ympäristön takia.

Siinäpä mielipiteeni asiasta.

Syysterveisin jiivee




Lue aiheesta lisää: Eilinen (19.10.2015) blogikirjoitus, ja linkki videoon

Hae tästä blogista (oikean puoleisen palkin ylimpänä) hakusanalla merimetsot

Voit lähettää myös oman mielipiteesi tämän blogin ylläpitäjälle aimonyberg[at)gmail.com

Vaasan koulusäästöistä


Surrealismia Vaasan koulusäästöissä 

Kaupunginarkkitehtina suunnittelin Vaasan lähiöihin sekä kolme koulua että lasten päiväkotia. Rakennusten pinta-aloja ja hintaa pienentävät kouluhallituksen normit olivat kireät, joten liikkumavaraa ei arkkitehtuurin kehittelyssä paljoakaan ollut.

Teeriniemelle 1982 valmistuneessa rakennuksessa oli tilat sekä ala-asteen koululle että neljälle päiväkotiryhmälle. Korkea leikkihalli rakennuksen keskellä yhdisti 2-kerroksisen koulun päiväkodin tiloihin. Toiminnallisesti rakennus oli hyvä. Eri-ikäiset lapset tapailivat toisiaan ja luulisi henkilökunnankin viihtyneen tiloissa. Ulkoarkkitehtuurikin mielestäni onnistui. Muotoilu syntyy siitä, että rakennus porrastuu rinteeseen kauniissa metsämaastossa siihen sulautuen.

Oli yllätys lehdestä lukea päätös tämän koulun lopettamisesta. Eivätkö tiedot koululaisten määristä ja rakentamistarpeista ollenkaan tai riittävästi liiku virkamiesten ja päättäjien keskuudessa?

Parasta aikaa pilataan suunnittelemaani, 1984 valmistunutta Nummen koulua ympäristössä ristiriitaisella, tarpeettomalla ja kalliilla lisärakennuksella ja “säästösyistä” oppilasvajauksen perusteella lopetetaan Teeriniemen koulu naapurissa!

Ehdotan että oppilasmääriä Teeriniemen ja Asevelikylän kouluissa täydennetään ottamalla näihin ne lapset, joita kuviteltiin Nummen koulun uudisosaan. Ehkä urakkasopimusten vuoksi toteutuvan tuossa paikassa turhan rakennuksen voisi purkaa elementeiksi, jotka kaupunki myisi johonkin todellista koulutilavajausta potevaan kuntaan?

Asko Halme

Vaasa

maanantai 19. lokakuuta 2015

Löytyykö ratkaisu?

Katso tämä video, ja muodosta oma kantasi asiaan.
http://www.fishpoint.net/skarvvideo

Videon on tuottanut Österbottens Fiskarförbund.
http://www.fishpoint.net/osterbottens-fiskarforbund

Kuva: AN. Juckasgrunnan 11.5.2014. Merimetsoja.

Ensimmäiset omat havaintoni skarveista suomeksi merimetsoista, aivan Vaasan keskustasta Gustavsborgin uimarannan edustalta, minulla on toukokuulta viime vuodelta.

Tänä kesänä Sundominlahdella näitä mustia pitkänokkaisia kalastajalintuja oli taas, ja paljon.

Kuvaajiakin kävi paikalla, ja ylläoleva videokin on osittain kuvattu näillä saarilla ja rannoilla.

Nyt julkaistu (Siltaloppi produktions) video on ammattimaista työtä, asia on esitetty ”silmät avaavalla” tavalla. Haastattelut luovat dokumentaarisen otteen, eikä mitään kuvakulmaa ole jätetty käyttämättä. Helikopterikameralla kuvatut otot, lintuperspektiivistä näytetyt tilannekuvat ovat melkoisen hurjia.

Voiko tämä jatkua tällaisena, ja kenties vielä pahentuakin tästä?

Kalastajien ja saaristossa kesää viettävien mielipiteet tulevat hyvin esille videossa. Yleinen mielipide on uskoakseni myös näitä merimetsokolonnioita vastaan. Tarttis tehrä jotain –kommentointia saa kuulla tosi monelta.

Merimetsojen puolesta on myös kirjoiteltu, paljonkin, alan lehdissä varsinkin. Laji on suojeltu, ja sitä vastaan tehdyt toimet ovat tänä päivänä kiellettyjä. Suomen omat viranomaiset vetoavat voimassaoleviin lakeihin. Eu-tasolla asia on ollut esillä, sen tiedän, ainakin Nils Torvaldsin toimesta.

Missä mennään nyt ja tulevina vuosina?

Ota kantaa, lähetä mielipiteesi nimelläsi varustettuna osoitteeseen: aimonyberg(at)gmail.com

Aimo Nyberg



Viikon paussi

Syyslomaviikko meni ihan mukavasti, kauniissa syyssäässä ulkoillen, ja kotona vaan oleskellen.

Vaasassa on tänä vuonna saatu todella nauttia hienosta, aurinkoisesta syksystä!

Tällä kertaa koululaisilla ja meillä opettajillakin oli lomaa ihan koko viikko, mikäs sen mukavampaa.

Nyt sitten takaisin töihin ja arkirutiineihin. Pimeät ajat ovat edessä, mutta tulee se joulunaika ja valo, kun sen aika on.

Pidin viikon paussin myös tästä harrastuksesta eli blogijuttujen kirjoittamisesta. Nyt tekee taas mieli tehdä juttu silloin tällöin, kun aiheita ilmenee. Aamuisin, iltaisin näitä sivuja on ihan mukava naputella. Toisinaan juttu lähtee jostain valokuvasta, tai vaikkapa lehdestä luetusta uutisesta, tapahtumasta. Joskus toki keksin ”tärkeän” aiheen ihan itsekin. Muidenkin sivustoja ja somea seuraan kohtuullisesti, vaikka läheskään kaikkeen ei tule reagoitua. Ehkä sitten eläkkeellä, jos aikaa olisi silloin enemmän.

Tämän blogin ylläpitoon liittyy myös asukasyhdistyksemme eli Vaasan kantakaupungin asioiden ibformointia, ja asukasnäkökulmien esiintuominen, monenlaiset pohdinnat vähän asiasta kuin asiastakin. Näkökulmien esittäjiä vaan on liian vähän.

Siispä, miten olisi, jos esitän kainon toiveen, että näitä blogijuttuja kirjoittaisivat useammat kuin nyt. Näkökulman soisin olevan myös entistä moniarvoisemman. Ts. toisten ajatuksia kunnioitetaan, ja omat näkemykset perustellaan, ja ollaan myös valmiina vuoropuheluun.

Lupaan, että kaikki omalla nimellä kirjoittavat saavat juttunsa läpi.

Pieniä juttuja, kuvia siis toivotaan!

Arvoisa tämän blogin lukija, - satunnainen tai säännöllinen lukija. Tule mukaan tekemään tästä sivustosta parempi ja monipuolisempi. Tänne tarvitaan juttuja juuri tämän hetken tärkeistä asioista, myös mielenkiintoisia keskustelun avauksia, hauskojen ja erityisesti positiivisten asioiden esiintuomista. Tämä blogi on avoin, ja kaikenlaisten Vaasaan liittyvien kirjoitusten ja kuvien julkaisukanava.

Yhteys ylläpitoon sähköpostilla: aimonyberg(at)gmail.com



Kuva: Aimo Nyberg, 18.10.2015. Tiklaspuistossa oleva Peikko ja Impi -patsas.

Tämä pian jo sata vuotias patsas on saatu vihdoin ”kuiville”. Patsas oli jo kallistumassa uhkaavasti, ja nyt se on saatu tulevalle alustalle, arvokkaalle kivetykselle. Myös penkkejä on tullut sen ympärille. 

Piakkoin valmiiksi tuleva Tiklas-puisto kokonaisuudessaan on ehdottomasti kävelyretken arvoinen.

Kaupungin ja seurakunnan satsaukset alueen kunnostukseen ansaitsevat meiltä vaasalaisilta suuret kiitokset!

Aimo, kuvisope


Wasapediassa kertotaan ko. patsaasta näin:

Sijainti: Tiklas-puisto Tekijä: Elias Ilkka. Valmistui: 1917 Kauppaneuvos Frithiof Tikanojan lahjoitus kaupungille v 1959. Valmistumisestaan v 1917 oli veistos ollut Tikanojan kesäasunnon Meriniemen puistossa. Patsaan hoito-ohjeen mukaan peikon tulee antaa sammaloitua, mutta neito tulisi puhdistaa säännöllisesti. Kuvanveistäjä Elias Ilkkan (1889-1968) Peikko ja Impi on 2 m korkea harmaagraniittinen veistos esittää peikkoa, joka ahdistelee kaunista neitoa. Jalustassa on uurrekaiverrettu kullattu teksti: ELIAS ILKKA: PEIKKO JA IMPI 1917 Aihe on Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä.




perjantai 9. lokakuuta 2015

Tule Sinäkin keskustelemaan


Lokakuun teema: kansalaisten/asukkaiden vaikutusmahdollisuudet.

Torstaina 15.10 klo 16 – 18 pääkirjaston Cafe’ Prosassa keskustelua asukkaiden, virkamiesten ja päättäjien yhteistyöstä.

Järjestää Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry.

Tervetuloa!

Aimo Nyberg, VKA ry:n pj.

Turha vai tarpeellinen?


Kuva: TM.

Eilinen päivä torstai 8.10. oli siinä mielessä tärkeä päivä, että entisen linja-autoaseman asemakaavasta oli viimeinen päivä antaa lausuntoja. 

Asukasyhdistyksessämme asia on ollut esillä, nyt, ja jo vuosia sitten.

Tällä kertaa ei mielestämme ollut tarvetta esittää ”vastalauseita”. Mitään muutakaan emme kirjallisena jättäneet kaupunkisuunnitteluun, vaikka hyvin hoidetusta projektin eteenpäinviemisestä olisi ollut paikallaan muutama lause kirjoittaa.

Nyt esillä ollutta asemakaavamuutosta on koko sen suunnittelun ajan kaupungin viranomaisten toimesta esitelty julkisuudelle kuten kuuluu. Avoimesti kaikille kiinnostuneille, ja mikä parasta, järjestämällä keskustelutilaisuuksia, joissa on ollut hyvä ilmapiiri, aitoa vuoropuhelua. Viimeisin tilaisuus oli 17.9. kirjaston Draamasalissa.

Tässä Wasa Station asiassa näyttää kuitenkin siltä, että vaasalaiset jälleen kerran keskustelevat asiasta mieluimmin somessa ja mm. lehtien tekstaten palstoilla. Harmi siinä mielessä, että asiallisempaa keskustelu on silloin, kun osapuolet ja eri intressipiirit ovat kaikki yhtä aikaa paikalla, ja keskustelu perustuu vuorovaikutukseen. Faktojen ollessa esillä, ja kysellä saa mistä vaan.

Sanomalehti Pohjalainen oli taas asialla, sanoisin tavoilleen uskollisena, heittämässä löylyä keskustelun laineille. Mielestäni tällä kertaa väärään aikaan. Kun lausuntojen antoaikaa oli vielä muutama päivä, käynnistyi kirjoittelu Ely:n ja Museoviraston viranomaisten arvelluista kannanotoista. Spekulaatiot tuntuivat minusta kyseenalaistamistarkoituksella tehdyiltä.

Tämän tapaista yleisen mielipiteen manipulointia on valitettavasti ollut nähtävissä aiemminkin.

Kaupungin rakennustarkastajan/rakennuslakimiehen ja muiden hallinnon/valvonnan väliset kirjelmöinnit ovat normaalia toimintaa. Niiden on tarkoitus varmistaa toimien lainmukaisuus, ja myös turvata oikeusvaltiomme toimiminen laillisesti ja demokratian pelisääntöjen mukaisesti.

Jos ja kun Ely:n viranomainen tekee työtään, ja muistuttaa, että kesken olevaan kaava-asiaan liittyvää kohdetta ei voi (vielä) ottaa purkulupakäsittelyyn, niin eikö se ole juuri toimien laillisuuden varmistamista, sen turvaamista ettei synny ns. menettelytapavirheitä. Juuri tämän tapaiset muotoseikat ovat niitä, joilla valitusprosesseja vuosien oikeuskäsittelyissä voitetaan. Nämä pitää pystyä välttämään laadukkaissa projekteissa, myös kaupunkien hankkeissa, kuten nyt tässä Vaasan entisen linja-autoaseman korttelin asemakaavamuutoksessa.


Kuten tänään olemme lehdistä lukeneet, ko. asia etenee odotetulla tavalla. Eli päättäjät pääsevät asiasta päättämään aikataulun mukaisesti vielä tämän vuoden puolella. Ratkaisut rahoituksesta ovat todellinen koetinkivi koko hankkeen toteutumiselle. Suunnittelu etenee sillä vauhdilla ja hinta/laatu suhteella, johon poliittiset päättäjämme päätyvät.

Kerrataan vielä. Päätösvalta ja vastuu ovat poliittisilla päättäjillä. Viranomaisten asema, asiantuntijuus, ja tehtävät kuten lakien noudattamisen valvonta ym. ovat välttämättömiä, jotta totuttu elämäntapamme Suomessa ja täällä Vaasassa jatkuu sekä kehittyy edelleen. Kansalaisten, kuntalaisten, asukkaiden, yhdistysten ja tottakai myös lehdistön, ja nykyään myös somen ”kirjoittamaton oikeus” on ns. räksyttää, haukkua puuta, jonka oksalla itse istumme. Näin on, ja on varmasti jatkossakin. Hyvä näin.

Lehdistön rooli vallan vahtikoirana on erinomainen asia. Asioihin ja niiden taustoihin kannattaa aina perehtyä. Turha kiire ei kuulu laadukkaaseen journalismiin. Nopeutta kyllä tarvitaan asioihin tarttumiseen, mutta ei mielellään yleisen mielipiteen manipulointiin.


Epäselvyyttä purkuluvasta oli jo yli kolme vuotta sitten. Alkukesästä 2012 moni vaasalainen oli hyvin hämmästynyt vanhan linja-autoaseman päätyyn ilmestyneestä graffitista. Vaasassahan oli silloin voimassa nollatoleranssi eli luvallisia graffiteja ei saanut tehdä minnekään. Luvan helsinkiläiselle Juha Liedelle tehdä kaupunkimme pääväylän varteen, tuhannen taalan mainospaikalle, graffitityylisen mainoksen suklaa- ja makeistehdas Fazerille, myönsi silloinen rakennustarkastaja ja talotoimi, joka hallinnoi edelleenkin rakennusta.

Tilatusta luvallisesta graffitista taiteilija sai ilmeisesti myös palkan?

Sanomalehti Pohjalainen (8.5.2012) antoi graffitista kertoessaan virheellisesti ymmärtää, että ko. vanha linja-autoasemarakennus on jo saanut purkuluvan. Alueen kaava-asiat olivat silloin kuitenkin vielä kesken, eikä rakennukselle tietenkään mikään viranomainen voinut antaa purkulupaa.

Graffitit luovat useimpiin meihin mielikuvan purettavista, rappiolla olevista alueista, ja voimistavat vastenmielisyyden tuntua ko. kohdetta kohtaan. ”Pois vaan – ja jotain uutta ja komeaa tilalle” vaatimukset voimistuvat. Tämä on totta tosiaan näkynyt viimeisten vuosien ajan yleisönosastokirjoituksissa, somessa, kaupunkilaisten kahvilakeskusteluissa ja toriparlamenteissa.

Aimo Nyberg
VKA ry:n puheenjohtaja

Tutustu vielä kaavamuutokseen Vaasan kaupungin sivuilla

Näin hanke on edennyt:

- Asemakaava ak0962 on laitettu vireille 26.3.2013
- luonnos 15.-31.5.2013
- ehdotus on ollut esillä 8.9. – 8.10.2015

Linja-autoaseman aukion alue: Tavoitteena on luoda alueelle uusi urbaani keskustakortteli tärkeään julkisen ympäristön solmukohtaan

- See more at:
http://www.vaasa.fi/kaavoitus/ak0962#sthash.mjZheZrH.dpuf



tiistai 6. lokakuuta 2015

Aktiivisuutta tarvitaan

Tänään 6.10. on mahdollista osallistua tilaisuuteen, jossa keskustellaan Palosaaren koulun kohtalosta.

Torstaina 8.10. on Palosaaren torilla kaavoituksen kuulemistilaisuus, jossa alueen asemakaavamuutosta selostetaan ja ideoista keskustellaan.

Kuulemistilaisuudet 

Vaasan kaupunki järjestää suomenkielisen perusopetuksen kouluverkkoselvitystä koskevat kuulemistilaisuudet tiistaina 6.10. Asevelikylän, Palosaaren ja Teeriniemen kouluilla. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille kaupungin asukkaille ja tilaisuuksissa kerrotaan kouluverkkoselvityksen tuloksista ja esitettävistä jatkotoimenpiteistä.

Aikataulu:
Palosaarella pidettävä tilaisuus Palosaaren koululla klo 17.00
Asevelikylässä pidettävä tilaisuus Asevelikylän koululla klo 18.00
Teeriniemellä pidettävä tilaisuus Teeriniemen koululla klo 19.00

- See more at:

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta käsittelee koulutoimen ehdotusta kokouksessaan 7.10. 

Tervetuloa tutustumaan ja osallistumaan Palosaaren torin suunnitteluun!

Kaavoitus esittelee torin suunnittelua ja kerää mielipiteitä Palosaaren torilla torstaina 8.10.2015 kello 18.00.
Vill du ha mera träd eller en toalett på Brändö torget? Kom och berätta det till planläggningen! Kaipaatko Palosaaren torille lisää puita tai vessaa? Tuli kertomaan se kaavoitukselle!

Tilaisuus ja mielipiteiden kerääminen liittyvät alueen asemakaavamuutokseen.

Lisätietoja antaa: Oliver Schulte-Tigges

- See more at:


Kuva: Vaasan kaupungin sivulta 

Tutustu: UUSI PAIKALLISUUS VAASAN PALOSAARELLA (2011 - 2015)

Vaikka hanke päättyy, jää kansalaistoiminnan kipinä Palosaarelle virkistämään kaupunginosan kaupunkikulttuuria. Anne Majaneva jatkaa töitä kaupunkikehittämisen parissa, kun hän siirtyy arkkitehdiksi Vaasan kaupungille. Majanevan viimeinen työpäivä Uusi paikallisuus -hankkeessa oli perjantaina 21.8.2015.

http://www.setlementti.fi/uusi-paikallisuus/toimintapaikkakunnat/vaasa-palosaari/

Jos asukasyhdistystoiminta kiinnostaa sinua, niin tutustu netissä löytyviin sivustoihin.
Ota yhteyttä alueesi yhdistykseen, puheenjohtajaan tai muihin mukana oleviin! Ja tule mukaan toimintaan! Sinua ja sinun ajatuksiasi tarvitaan!

Vaasassa toimivat asukasyhdistykset.

Aimo Nyberg, VKA ry:n pj.

sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Laihia sävähdytti!

Meillä oli eilen lauantaina vaimoni kanssa ilo olla mukana Pohjanmaan historiallisen museon yhdistys r.y:n syysretkellä Laihialla. Jäseniä kun ollaan, niin saimme 15 euron matka + ruokamaksulle todellakin vastinetta koko rahan edestä!

Laihia on niin lähellä Vaasaa, 15 min ajomatkan päässä, että sinne tulee aivan liian harvoin lähdettyä. Ohi mennään montakin kertaa vuodessa, mutta paikalliseen, maankuuluun historiaan perehtymiselle ei juuri koskaan tunnu löytyvän aikaa.

Laitan tähän asukasyhdistyksemme blogiin muutaman kuvan ja linkkejä kohteisiin joissa vierailimme. Myös omassa yhdistyksessämme voisimme miettiä löytyisikö hyviä tutustumiskohteita tämän tapaiselle puolen päivän tai muutaman tunnin mittaisille bussiretkille?

Jos hyviä ideoita on, niin kirjataan ne ihan syyskokouksessamme 18.11. ensivuoden 2016 toimintasuunnitelmaan. Näin retkien suunnittelu käynnistyy ja toteutuskin on todennäköistä. Ainakin itse olen valmis tämän tapaisiin perinteisiin kotiseutuyhdistysten toimintatapoihin. Samoin kuin enenevään yhteistyöhön kaikkien muiden vaasalaisten kulttuuri- ja kotiseutuyhdistysten kanssa.

Pidetään yhteyttä, ehdotellaan retkiä, matkoja, tempauksia vuodelle 2016, ja mikä ettei vielä tälle loppu vuodellekin!

Aimo Nyberg, VKA ry:n pj. aimonyberg(at)gmail.com





..

Laihiankotiseutumuseo ja nuukuuren-museo 
 
Laihian kirkko ja kirkon museo

Laihian entinen meijeri   nykyisin seurakunnan tilana
Napuen taistelussa  kaatuneiden muistomerkki

Hulmin taistelun
  muistomerkki 27.1.1918 ja venäläisen varuskunnan aikainen Kapteenintalo

Lisää infoa löytyy helposti netistä.
 

Kiitokset järjestävälle yhdistykselle, retken vetäjälle Harry H:lle, bussin oppaalle Henrik F:lle, nuukuuren museon kolmelle oppaalle, kirkon suntiolle, ja Heikki P:lle. Ilman teidän ja teidän kaltaisten kulttuurin ammattilaisten ja harrastajien asioihin perehtymistä, ja intoanne pitää oman kotiseudun historiaa esillä, ei menneisyyden perinteet välity tämän päivän ihmisille. Omia juuriaan ei millään seudulla ole syytä unohtaa. Pienistä paikallisista museoista on välitettävä nyt ja tulevaisuudessa.

Lopuksi totean vielä. Olin toki kuullut, että Laihian kirkontornissa ei ole ristiä, vaan kukko. Mutta en tiennyt, että kesäisin tiekirkkonakin toimivassa Laihian kirkossa on oma museo, jossa on kaiken muun kiinnostavan lisäksi tallella ja myös nähtävä aikaisempi kukko! Aapiskukkohan tuosta tulee mieleen!

Itse kirkkoon kannattaa toki mennä mukaan kirkonmenoihin. Pelkästään kirkon arkkitehtuurikin riittää syyksi käydä paikanpäällä. Sisällä kannattaa käydä sisäseinien, upeasti vuoltujen hirsien, ja myös upean, kauniin tilan takia. Lennart Segerstrålen alttaritaulu on ehdottomasti nähtävyys, jota maalaustaiteen ystävät eivät myöskään jätä näkemättä. Taulun aiheena on Jeesus herättää Lasaruksen kuolleista.

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg

perjantai 2. lokakuuta 2015

Tervetuloa keskustelemaan

Lokakuun teema: kansalaisten/asukkaiden vaikutusmahdollisuudet. 

Torstaina 15.10 klo 16 – 18 pääkirjaston Cafe’ Prosassa keskustelua asukkaiden, virkamiesten ja päättäjien yhteistyöstä.
Järjestää Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry.

Tervetuloa!

Aimo Nyberg, VKA ry:n pj.




Kuva eli sanapilvi netistä: Helsingin kaupunki kyseli (2014) asukkaiden mielipiteitä. Kyselyyn vastanneet luonnehtivat osallistumista ja yhteistoimintaa tukevaa asukastoimintaa yllä olevin sanoin..




OTA KANTAA

Onko tämä nettisivusto sinulle tuttu? Suosittelen tutustumaan.

https://www.otakantaa.fi/fi-FI

På Dinåsikt.fi kan du påverka gemensamma beslut redan då de bereds Du kan delta i pågående diskussioner eller projekt eller skapa ett eget projekt.

Dinåsikt. fi är en öppen mötesplats för medborgarna, förvaltningen och beslutsfattarna.

https://www.otakantaa.fi/sv-FI


torstai 1. lokakuuta 2015

Nyt on päästy vauhtiin!

Vaasan kaupunkisuunnittelussa on nyt hurja työtahti päällä. Moni sanoo, että jo on aikakin. Joka tapauksessa Vaasan yleiskaava 2030 on ollut lainvoimainen jo jonkun aikaa. Nyt tehdään jo mm. keskustaan osayleiskaavaa. Tästä saimme kuulla viikko sitten pidetyssä työpajassa kirjaston Draama-salissa.

Pari viikkoa sitten oli samassa paikassa kaikilla mahdollisuus tulla kuulemaan ja keskustelemaan entisen linja-autoaseman korttelin, siis Wasa Station -hankkeen etenemisestä.

Nyt, tänään torstaina 1.10.2105 on jo siis kolmas tilaisuus kirjaston Draamasalissa. Tätäkään ei kannata jättää väliin. Vaikka on itsestään selvää, ettei tavallisten kuntalaisten ole näihin kaikkiin asioihin mahdollista perehtyä näin nopealla aikataululla. Kannanottaminen on silti sallittua, muttei mitenkään pakollista. Pelkkä uteliaisuuskin riittää syyksi tulla paikalle.

Oikein tai väärin, mutta näiden kaava-asioiden esillepanot ja kuuluttamiset tällä tavalla mahdollisimman lyhyillä esilläoloajoilla, sekä kuulemistilaisuuksista ilmoittamiset tällä tavalla jopa yhden päivän varoitusajalla (kuten tänään) täyttänevät nykylain määräykset, mutta ovat omiaan vieroittamaan kansalaisia mahdollisuudesta olla aktiivisia vaikuttajia omassa asuinympäristössään.

Vielä hurjempaa voi jatkossa olla tulossa. Suunnitteilla on ymmärtääkseni vieläkin ”sujuvampaa käsittelyä”, kunhan maan hallituksen lainsäädäntötyö pääsee todella vauhtiin. Nykykäytännön kun sanotaan olevan liian hidasta, ja mahdollistavan kaikenlaiset turhat valittamiset ja jopa tahalliset kiusanteot. Ehkä tätäkin on ollut, - ei varmaankaan ole savua ilman tulta tässäkään asiassa.

Tänään siis taas mukaan suunnittelutyöpajaan!

Lainaus kaupungin sivuilta www.vaasa.fi (etusivun alalaidan KUULUTUKSET)

KUTSUJA

Tervetuloa osallistumaan keskussairaalan alueen asemakaavan suunnitteluun!
Keskussairaalan ja Hietalahden Villan sekä Bragen alueen asemakaavan muutokseen liittyvä suunnittelutyöpaja järjestetään kirjaston Draama-salissa tänään torstaina 1.10.2015 kello 17.30–19.30.

Tervetuloa tutustumaan ja osallistumaan Palosaaren torin suunnitteluun! Kaavoitus esittelee torin suunnittelua ja kerää mielipiteitä Palosaaren torilla torstaina 8.10.2015 kello 18.00.

Kaavoituksen yhteystiedot: Posti: Vaasan kaupunki / kaavoitus, PL 2, 65101 VAASA
Käynti: Kirkkopuistikko 26 A, toinen kerros
Internet: www.vaasa.fi/kaavoitus
Sähköposti: kaavoitus@vaasa.fi
Puhelin: 06 325 1160

Vaasa 1.10.2015 Kaavoitus
 - See more at:



Keskussairaalan alue sekä Hietalahden Villan ja Bragen alue (ak0989)


Asemakaavan ja tonttijaon muutokset koskevat aluetta, jolla sijaitsevat Vaasan keskussairaala, Kustaanlinnanpuisto uimaloineen, Kauppapuistikon jatkeen liikennealuetta sekä Hietalahdenpuisto, jossa sijaitsevat muun muassa Hietalahden Villa ja Bragen ulkoilmamuseo.

Luonnokset liitteineen ovat nähtävänä kaavoituksessa ja kaavoituksen kotisivuilla.

Luonnoksista voi esittää mielipiteitä kaavoitukselle 1. – 15.10.2015.

Lakiviitteet: maankäyttö- ja rakennuslaki 62 § ja maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §

- See more at:

Alueen asemakaavamuutoksen taustalla on keskussairaala-alueelle kohdistuva merkittävä täydennysrakentamispaine.

Tietojen koonti: Aimo Nyberg, VKA ry:n puheenjohtaja

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...