tiistai 4. helmikuuta 2025

Kiinnostaako tämä Kuntsin näyttely: Meta Isæus-Berlin

 

Taidenäyttelyiden yleisöopastukset ovat suosittuja - myös täällä meillä Vaasassa

Kävimme vaimon kanssa viikonloppuna Kuntsilla kuuntelemassa ruotsalaisen taiteilijan Meta Isæus-Berlinin opastuskierrosta. 

Taiteilijan elämän vaiheet, teosten syntyvaiheet ja mahdolliset virikkeet taustoitettiin sopivalla tavalla innostamaan meitä opastukseen tulleita omakohtaiseen katseluun, perehtymiseen juuri niihin teoksiin, jotka eniten mieltämme jollain tavalla kiehtoivat.

 

Laitan tähän näytille muutaman kännykkäkuvan niille, jotka eivät vielä ole tässä näyttelyssä käyneet - herättämään kenties uteliaisuutta...

Vaasan kaupungin museoiden sivulta näyttelystä saa paljon lisää tietoa.

Kuntsin modernin taiteen museo

https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/kulttuuria-vaasassa-ja-seudulla/vaasan-museot/kuntsin-modernin-taiteen-museo/ 

Lainaus 

Meta Isæus-Berlin (s. 1963) kuuluu Ruotsin keskeisimpiin nykytaiteilijoihin. Hän on edustanut Ruotsia kansanvälisesti, muun muassa Venetsian ja Istanbulin biennaaleissa. Hänen teoksiaan nähdään nyt ensimmäistä kertaa laajasti Suomessa, yksityisnäyttelyssä Filosofi, Kuntsin modernin taiteen museossa 2.11.2024–30.3.2025.

Taiteilija on taideteoksissaan toistuvasti käsitellyt kotia. Hänen materiaaleinaan ovat kodin tutut huonekalut, joiden ympärille perhe kietoutuu sekä fyysisesti että psykologisesti – kuten muisto isästä leipomassa tai isoäidin sängystä, jonka epämukavuutta hän ei kyseenalaistanut.

Taiteilijan yli 30-vuotista tuotantoa esittelee noin 50 teoksen valikoima, joka sisältää piirustuksia, esinekoosteita, tekstiiliteoksia, suurikokoisia installaatioita, maalauksia ja veistoksia. Monimateriaalisuus leimaa hänen työskentelyään, jossa arkiset huonekalut ladataan hienovaraisesti täyteen universaaleja merkityksiä. Aamiaispöydässä ei ole ainoastaan ruokailtu, vaan muistoon sisältyy kodin latautunut tunnelma. Näyttelyn nimiteos Filosofi on omakuva. Taiteilijan lapsuutta leimasi monelta suunnalta filosofiset ajatukset Kantista Wittgensteiniin. Sen perustella hän loi oman sisäisen filosofian, joka antoi näyttelylle nimen.

Taiteilija on tuotannossaan toistuvasti palannut kaoottisesti tulvivaan kylpyhuoneeseen, kuten Kuntsille rakennetussa teoksessa Awakening III. Taidehistoriallisesti se viittaa Marcel Duchampin legendaariseen pisuaariin Fountain (1917), mutta ruotsalaistaiteilija on vanginnut visuaaliseen muotoon elämän kuohunnan ja arjen epäjärjestyksen, joka ajoittain koskettaa meitä jokaista. Suurikokoisissa maalauksissa taiteilija esittäytyy tarinankertojana ja koloristina. Maalausten sisällöt eivät väistele negatiivisia tunteita, kuten mustapuhuvaa pohjatonta kuilua, joka nielee kaiken energian. Maalaukset myös visualisoivat sitä, mistä voi olla vaikea puhua; nuoruuteen kuluvaa epävarmuutta tai teini-ikäisten todellisuutta. 

Filosofi-näyttelyssä on esillä taiteilijan omien teosten ja näyttelyä varten erityisesti tuotettujen installaatioiden lisäksi teoksia, jotka on lainattu sekä museoista että yksityisistä kokoelmista. Se nähdään ainoastaan Vaasassa. Projektin julkaisuineen on tuottanut Vaasan museot yhteistyössä taiteilijan kanssa ja sen ovat kuratoineet Maaria Salo ja Janna Sirén. Näyttely on saanut tukea Veljekset Gröndahlin säätiöltä ja Museovirastolta.

 

Taiteilijan omat nettisivut kannattaa aina myös katsoa

https://isaeusberlin.se/

 

 Tähän loppuunvielä muutamia kännykkäkuvia näyttelyn teoksista

 


 







 



 
 
 

 Kuvat: AN

 

Tekstin koonti, kuvat: Aimo Nyberg

Kuvisope, eläkkeellä
aimonyberg(at)gmail.com



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...