perjantai 6. marraskuuta 2020

Muinaismuistomerkkejä täälläkin!

 

Vaasassakin on hienoja ja tärkeitä muinaismuistomerkkejä. Eniten niitä on Vaasan Vähässäkyrössä, jossa on useitakin rautakauden löytöjä.

Katso KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA

haulla kunta: Vaasa

Hakutulos: 87 kohdetta
hakuehto: kiinteä muinaisjäännös, mahdollinen muinaisjäännös, muu kulttuuriperintökohde, löytöpaikka, luonnonmuodostuma, muu kohde, poistettu kiinteä muinaisjäännös (ei rauhoitettu), kunta = Vaasa

https://www.kyppi.fi/palveluikkuna/mjreki/read/asp/r_kohde_list.aspx

 

Vanhan Vaasan ja nykyisen Vaasan alueet olivat vielä meren peittäminä, kun Vähänkyrön seutu oli silloista merenrantavyöhykettä.

Täälläpäin nykyisen Sundomin Öjbergetillä oli hylkeen ja kalanpyyntialueita. Ja tilapäistä majoittumista.  

Vaasa-Mustasaari oppaiden julkaisemassa ja myynnissä olevassa vuoden 2021 kalenterissa kerrotaan Öjbergin laelta vuonna 2003 todennetusta 3800 vuotta vanhasta kivikautisesta asumuksesta.

Jos kalenteri kiinnostaa, sitä kannattaa vielä kysellä Vaasa-Mustasaari oppailta.

Närvänmutkan grillikatoksella Pilvilammella kuulin tiistaina senioriopettajien ulkoilutapahtumassa, että muinaismuistomerkkejä löytyy sieltäkin päin. Nimittäin järven toisesta päästä.

Vaasan Ladun Pekka Uusi-Hakala kertoi paljon asiaa alueesta, ja mm. uusista merkityistä kohteista Pilvilammen reittien varsilla. Tämä kiinnosti niin paljon, että teimme eilen perjantaina vaimoni kanssa omatoimisen ”tutkimusmatkan” Pilvilammen eteläpuolelle. Ja löytyihän sieltä tämä uusi opastaulu:

Kiinteä muinaisjäännös & Historiallisia löytöjä Pohjanmaan myöhäisrautakaudelta 

 


 
 

 

 

 



Kuvat: AN. Kuvattu opastaulusta 6.11.2020

 

Pilvilammen rantavedessä siirtolohkareen vieressä olevassa tasaisessa kivessä on yhdessä kulmassa vuosiluku 1589. Tänne asti emme nyt tällä reissulla menneet, ja kuvaaminenkin siis jäi myöhäisempään ajankohtaan, ehkä ensi kevääseen? Kivi on ajoittain veden alla, eikä varmuutta sen näkemistä nyt ole.

Yllä mainitun opastaulun vieressä ovat kiinteän asumuksen perustukset ja myös taulussa mainitut kiveen hakatut merkinnät, eli vuosiluku 1604 ja pihamaalla olevassa kivipaadessa roomalaisia numeroita sekä aakkosia (V5 _VIII S . o? J.). 

 

Kävelytie/polku kartan kohtaan Asuinpaikat on suhteellisen helppokulkuinen. Hakkaukset -karttapaikka on paljon vaikeammin lähestyttävissä oleva kohde. Ja auto oli jätettävä puomin taakse jo noin kilometrin päähän. 

 

Vuosiluku 1604 ei näy kovin hyvin.


 

Kuvaa on muokattu, numerot kirjoitettu valkoisella selventämään edellistä kuvaa.

 

 


V5 _VIII S . o? J. Kivi ja hakkaukset löytyivät syksyisistä olosuhteista huolimatta.

 

Vaasan muinaismuistomerkki kohteita on kunnostettu ja esitelty jo aikaisempina vuosina erinomaisen kiinnostavasti Vähässäkyrössä. On hienoa, jos ja kun näitä muitakin kohteita tuodaan esille, ja niiden esittelyyn mm. opastauluilla löytyy resursseja kaupungilta ja arvokasta vapaaehtoistyötä tekeviltä, kuten Vaasan Ladun aktiiveilta.

 

Laitan loppuun vielä ”mainostusta” eli kyllä se talvikin jossain vaiheessa taas tulee! Jos harrastat hiihtämistä, niin nämä latureitit kutsuvat sinua upeisiin vaihteleviin maisemiin! 

 


 

 

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

aimonyberg(at)gmail.com

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...