maanantai 13. marraskuuta 2017

Hyvää huolenpitoa, kyllä!

On ilo huomata, että meillä täällä Vaasassa halutaan pitää huolta muistomerkeistä.

Viimeisimpänä osoituksena tästä on määrätietoinen ote, jolla Vaasan kaupungin viheralueyksikkö yhdessä Pohjanmaan Maanpuolustuskillan kanssa on laittanut kuntoon Lars Vilhelm Torohwein muistomerkin.

Muistomerkistä ilmeisesti ilkivallan takia kadonnut osa, Vapaudenristi, on korvattu uudella samanlaisella kiltalaisten toimin hankitulla Vapaudenristillä. Uutuuttaan kiiltävä Vapaudenristi on nyt asennettu takaisin kaupungin viheralueyksikön toimesta sille kuuluvalle alkuperäiselle paikalleen.

Hienoa työtä, josta kiitokset kuuluvat molemmille edellä mainitulle taholle.




Kuvat: AN 13.11.2107.

Millaisesta sotilasmuistomerkistä on kyse?

Lainaus: Kalevi Paakki, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, Vaasan kaupunki / päivitetty versio 2008.

Lars Vilhelm Torohwei 

Sijainti: Kasarmialueella Korsholmanpuistikon varrella lähellä Raastuvankadun kulmaa. 

Luonnonkiveen on kiinnitetty laatta ja siinä teksti: 

Isänmaan puolesta För Fosrterlandet 
kaatui 31.12. 1939 stupade
kersantti sergeant
Lars Vilhelm Torohwei 
* 14.2.1916 
Tällä paikalla På denna plats 
lentopommituksessa vid flygbombanfall 

Laatan kulmissa on heraldiset ruusut ja yläpuolella kivessä metallinen vapaudenristi. 

Muistolaatta on paljastettu 31.12. 1979 Lars Torohwein omaisten toimesta. 


Taustatietoja 

Lars Vilhelm Torohwei (1916 -1939) ennen sotaa Bockin panimon autonkuljettaja Vaasassa. Hän kuului Vaasan sotilaspiirin kuljetusosastoon. Torohwei oli ainoa talvi- ja jatkosotien (1939 -1944) aikana Vaasan varuskunnan alueella surmansa saanut. 

31.12.1939 vihollisen pommikoneiden kaartaessa kaupungin ylle juoksi Lars Torohwei kasarmin pihalle ja ampui ilmatorjuntaa kiväärillä. Yksi pommi räjähti lähellä ja Torohwei kuoli välittömästi.

Vuosina 1939 – 1940 tehtiin Vaasaan kuusi ilmahyökkäystä, joissa kuoli 21 ihmistä ja 60 haavoittui. 

Lainaus päättyy


Aiheeseen liittyen

Vapaudenristi – mikä se on?

Entä Vapaudenristin ritarikunta?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vapaudenristin_ritarikunta

Lainaus

Vapaudenristit perustettiin Vaasassa Suomen senaatin päätöksellä 4. maaliskuuta 1918 ylipäällikkö Gustaf Mannerheimin aloitteesta sisällissodan aikana. Varsinainen vapaudenristin ritarikunta perustettiin pysyvästi vasta 16.12.1940. Sisällissodan ansioista merkkejä myönnettiin 28 000. Kunniamerkkien jakaminen keskeytettiin sisällissodan alkamisen vuosipäivänä 28. tammikuuta 1919. Samana päivänä myönnettiin vielä VR1 rintatähden kera kuudelle kenraalille ja pääministeri Lauri Ingmanille sekä perustettiin Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta. Sekä Vapaudenristin että Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan kunniamerkit on suunnitellut Akseli Gallen-Kallela. 

Lainaus päättyy


Esittelen Lars Vilhelm Torohwein muistomerkkiä laajemmin, perusteellisemmin, eli siihen liittyvää historiaa ja kuvia tässä blogissa ja RojektiX=:n sivulla muistomerkin vuosipäivänä eli 31.12. 2017.


Tulossa ovat takaisin myös nämä 

Takaisin omille paikoilleen ovat tulossa myös Perinnemuurin ja Lotta-patsaan välimastoon kuuluvat tykit. Nämä kenttätykit ovat vm 1873. Tykit ovat vuoden 1918 sotasaalista, ja ne ovat kaupungin lahjoitus Joukko-osastojen perinnemuuri kokonaisuuteen. Tykkien puurakenteiset pyörät ovat olleet syksyn ajan kunnostettavina. Suomen 100-v. juhlaseremonioihin mennessä myös nämä vanhat tykit on tarkoitus saada paikoilleen.


Mainitaan vielä tämä

Myös tämä työ on nyt saatu vihdoin ”valmiiksi”. Suomen Vapaudenpatsaan wikipediasivut on nyt saatu päivitettyä aktiivisten valtakunnan tason wikikirjoittajien toimesta. Allekirjoittaneella oli tässä pieni rooli, kun lokakuun lopulla Vaasassa pidetyssä wikikirjoittajien tapaamisessa/kuvasafarissa tästä heille muistutin välttämättömänä ja kiireellisenä kirjoituskohteena.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Vapaudenpatsas


Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...