TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Tämä Vaasa-aiheinen kaupunkiblogi on avoin myös Sinun asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi tai ruotsiksi. Kaikki tekijäinoikeudet & vastuut kirjoittajilla ja kuvaajilla! Ota yhteyttä sivuston ylläpitoon/Aimo.

keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Samoilla paikoilla, kesäkuu


Kuva: Reprokuvattu Rolf Holmin viime vuoden 2016 Vaasa TAIDEKALENTERISTA, kesäkuun kuva.

Tämän Samoilla paikoilla -kirjoitusarjan ideana on etsiä ja löytää kalenterikuvan tarkka paikka, ja ottaa ko. kohteesta kuukauden valokuva vuosimallia 2017.

Paikka, josta Rolf Holm on maalauksensa tehnyt, oli tälläkin kertaa todella helppo löytää. Näkymä on vaasalaisille todella tuttu ja rakas. Vaasa ja meri on koettavissa nimenomaan näissä maisemissa, Palosaarella, Academillin ja Rantakadun tuntumassa, Kuntsin modernin taiteen museon alueella.

Sisäsataman alueella tehdään parhaillaan merkittäviä muutostöitä. Ne ovat jatkoa ja aikaisempina vuosina tehdyille alueen rantaviivan läheisyydessä olevien laitureiden, valaistuksen, istutusten ym. laatutason parannuksille.

Tämänkertainen kuvaparikin kertoo muutoksista, jos kuvia jaksaa katsoa tarkkaan. Rolfin maalaus on muutaman vuoden takaa, tarkkaa vuotta en valitettavasti tiedä.

Kannattaa ”nähdä” kuvissa myös se, miten erilailla ihmisen silmä ja kamera kohdettaan kuvaavat. Taiteilija voi aivan surutta tuoda kauempana olevat rakennukset ikään kuin lähemmäksi, jotta ne voidaan esittää todentuntuisemmin. Kameran optiikka sen sijaan on konemaista, eli perspektiivi yhden linssin läpi nähtyä todellisuutta, - kaukana olevat asiat kovin pieniä.


 Kuva: AN. 5.6.2017

Kaikille yhteinen ranta-alue on alun perin jo lääninarkkitehti C.A. Setterbergin 1855 laatimaan Uuden Vaasan asemakaavaan mukainen hieno ratkaisu. Ranta on säilynyt ruutukaava-alueeseen liittyvänä kaupunkipuistona meidän päiviimme asti. Onneksi näin on!

On syytä olla iloinen, että kaupunkimme haluaa onnistua ranta-alueidemme kehittämisessä, sen perinteitä kunnioittaen. On mahdollista yhdistää kantakaupungin rantapuistovyöhykkeen valtakunnallinen suojelustatus laadukkaaseen alueen ajanmukaistamiseen. Kaikkien vaasalaisten, kantakaupungin alueella asuvien asukkaiden toiveet ja intressit, ja yrittäjien tarjoamat ideat palveluista ovat ”samaa pakettia” viihtyisän, kauniin, elinvoimaisen Vaasan parhaaksi.

Päivän Pohjalainen (7.6.2017) kertoo mm. kelluvasta saunasta ja uima-altaasta, jotka ovat mukana tänä keväänä järjestyn Sisäsataman ranta-alueen laatukilpailussa jatkoon päässeissä terassisuunnitelmissa.

Kaupunginhallitus päätti niistä maanantaina 5.6.

Suunnittelu jatkuu kaavoitusarkkitehti Kati Vuohijoen mukaan (Pohjalainen) siten, että varmistetaan sellainen kokonaisratkaisu, joka on kaupunkikuvallisesti hyvä.

Suosittelen, tutustu: Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY, Vaasa, Pohjanmaa Vaasan rantapuistovyöhyke julkisine rakennuksineen ja Vaasan Höyrymylly

http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1709


Tämän kuukausittain etenevän kirjoitussarjan aloituskuva oli tässä blogissa tammikuun 7. päivän kohdalla. Kuukausittain on nyt edetty jo kuuden kuvaparin verran, eli puoleen väliin. Pyrin jatkamaan tätä samaan malliin läpi koko vuoden, eli aina sinne Suomen 100 v. juhlapäivään asti. Juttujen julkaisupäivä on siis aina kuukauden 7. päivän tienoilla.

Seuraa tätä blogia, - seuraavan jutun tähän sarjaan teen heinäkuun ekalla viikolla. Katseensuunta on silloin Strampenia kohti.

Kuvat ja kalenterikuvan reprokuvaus, teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti