keskiviikko 31. elokuuta 2016

Ole utelias – mene metsään!

Asukasyhdistyksestämme eli Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry:n hallituksesta osa oli eilen (30.8.2016) tutustumassa Vaskiluodon metsään tehtyyn Zip Adventure Parkin kiipeilyalueeseen.

Kuuntelimme paikalla olleiden asiakkaiden kokemuksia, ja saimme hyvää informaatiota paikalla olleilta yrityksen työntekijöiltä.

Vaikutelmamme oli kaiken kaikkiaan positiivinen. Rakennelmat ja työt on siis mielestämme tehty hyvin.

Kokonaisarviotamme varten perehdymme vielä myönnettyyn toimenpidelupaan kaupungin rakennusvalvonnassa. Yrityksen esittämään toiveeseen (sanomalehti Pohjalainen) saada laajentaa ensi kesänä, asukasyhdistyksemme suhtautuu kriittisesti. Laajennuslupaa ei tosin ole vielä haettukaan.

Alueen tulee pysyä myös aitaamattomana, eli kaikkien Vaskiluodon metsää virkistysalueena käyttävien saavutettavissa olevana. Näin on oltava jatkossakin ympäri vuoden, kesät talvet, niin kaikenlaiseen kuntoiluun kuin myös muuhun luonnosta ja sen antimista nauttimiseen.

Vaskiluoto kuuluu asukasyhdistyksemme toiminta-alueeseen. Kantakaupungin lähivirkistysalueista tärkein on nimenomaan Vaskiluodon metsä.




Kuvat: AN, 30.8.2016. Kuntoradan käyttäjät, köysiradalla kiipeilevät ja kaikki muutkin Vaskiluodon virkistysalueella liikkuvat mahtuvat varmasti samaan metsään.

Vaskiluodon metsä ei ole metsäksi mitenkään kovin iso. Erilaisia metsätyyppejä on kuitenkin kiitettävästi, kosteikosta alkaen hienoihin kallioalueisiin asti. Koko metsää ei ole mielekästä hoitaa yhdellä ja samalla tavalla. Toimia on kohdennettava myös metsän merkittävän lajiston tarpeet huomioiden, - eli osa alueesta olisi syytä pitää edelleen koskemattomana, ja sallia siellä kaatuneet puut lahottajineen ja pieneliöstöineen.

Osassa metsää löytyy mielenkiintoista kulttuurihistoriallista kasvilajistoa, mm. saksalaisten hevostallien ajoilta 1940-luvulta, ja vanhempiakin muistoja on suurten purjeveneiden ajoilta, kun niiden painolastien mukana saatiin ensimmäisiä tuliaisia (vieraslajeja) merten takaa.

Metsä on myös paikoin aivan tavallista marjastukseen soveltuvaa mäntykalliota. Osa tästä on nyt annettu uudenlaiseen virkistyskäyttöön, - köysiratakiipeilyyn.

Millaisia kokemuksia Sinulla on Vaskiluodon metsään liittyen?
Oletko ollut mukana puolustamassa tätä aluetta jo vuosikymmeniä sitten?
Löytyykö sinulta vanhoja kuvia Vaskiluodosta?

Ota yhteyttä, - jaetaan kokemuksia, historiaa toinen toistemme iloksi!

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg,
VKA ry:n pj.
aimonyberg(a)gmail.com

maanantai 29. elokuuta 2016

Ja vauhti vaan kiihtyy!

Yksi merkkipaalu taas saavutettu!

Tässä kuvasitaatti ja linkki Suomen Wikipediaan!


Lainaus:

Wikipediassa 400 000 artikkelia

Suomenkieliseen Wikipediaan on kirjoitettu neljässadastuhannes artikkeli. Rajan rikkonut artikkeli Praksiteleen Hermes luotiin 29.8.2016 kello 14.31. Muita merkkipäivänä luotuja artikkeleita ovat muun muassa p-Kloorianiliini ja Suomi kuvina.

Wikipedian kirjoittajat valmistautuvat Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen laatimalla laadukkaita artikkeleita Suomesta. Ensi vuonna järjestettävässä kansainvälisessä tapahtumassa niitä on mahdollisuus kääntää kymmenille kielille.

Lue koko artikkeli:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Lehdist%C3%B6tiedote_400_000_artikkelia


Oikein hyvältä näyttää, tästä vaan innolla eteenpäin.

Sisältöä, jota muokataan yhteistyöllä, varmentuu ja monipuolistuu koko ajan.
Kirjoittajat tekevät yhdessä arvokasta vapaaehtoistyötä, - määrä ja laatu ovat tasolla, jota kukaan ei enää yksin pysty saavuttamaan.

Tapasin Wikimedia Suomen hallituksen puheenjohtajan Heikki Kastemaan keväällä. Puhuimme silloin myös mahdollisesti Vaasaan järjestettävästä info- ja koulutustilaisuudesta. Muutamilla muilla paikkakunnilla on tilaisuuksia ollutkin. Katsotaan, mitä syksy tuo tullessaan Vaasan osalta?

Aimo

aimonyberg(a)gmail.com

Häätö hävikille


Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään 29.8 – 4.9.
Katso
https://www.facebook.com/resqclubvaasa/

Ravintolat kautta maan (Vaasastakin löytyy) ilmoittavat edullisista ruoka-annoksista, jotka uhkaavat mennä hävikkiin.


Tähän perään toinen fb-sivulinkki:

VIIKONLOPPUNA KIRPPARILLE VÖRKKÄRILLE 

Lauantaina 3.9.2016 Vöyrinkaupungin kauniiden puutalojen pihapiireistä löytyy kaikenlaista mukavaa ostettavaa. Osallistuvien talojen portinpielessä ilmapallonippu. TERVETULOA!

Lördagen 3.9.2016 gårdsloppis på innergårdarna i trähusstadsdelen, kom och fynda. Vid hus som deltar hänger ballonger. VÄLKOMNA!

https://www.facebook.com/events/763667777067517/

Linkit välitti: Aimo Nyberg

Turuus tapahtuu kaikkee


Kuva HOT DOG -kirjan kannesta: AN

Yksi tapa tutustua suomalaisiin kaupunkeihin, on lukea kaikenlaisia kirjoja, joissa tapahtumat jollain tavalla liittyvät ko. paikkakuntaan. Myös dekkareissa on hyvin usein erittäin hienoja miljöökuvauksia, ja paikallisen ilmapiirin avaavia kaunokirjallisia kuvauksia.

Reijo Mäki on kirjoitellut paljon, erityisesti Turun katuelämästä, kapakoista ja niissä viihtyvistä ihmisistä. Tämä viimeisin uutuus piti ehdottomasti lukea nyt, kun hyvät ystävämme päättivät ryhtyä paluumuuttajiksi. Jättivät mokomat pitkän työuran jälkeen Vaasan, ja muuttivat heille tuttuun Turkuun!

HOT DOG on takuu varmaa VARES-tuotantoa, - ei ehkä ihan koko tuotannon kärkeä, mutta niin hyvä kuitenkin, että lukukokemus piti saada lähes kerralla, alusta loppuun muutamassa päivässä siis. Rikoksista, rikollisista on tässäkin kyse, ja siis myös tuttua vaeltelua ristiin rastiin Turun kaduilla, keskustassa ja vähän kauempanakin. Jopa täälläpäin käydään, Jalasjärven tienoilla…

Suosittelen kirjaa. Omalta osaltani laitoin kirjan jo kiertoon.

Myös Vaasa on esillä, tapahtumaympäristönä useammassakin viime vuosina ilmestyneessä kirjassa. Valitettavasti en ole näistä uusimmista yhtäkään vielä ehtinyt lukea. Pitäisi kyllä (jos jollain on tarjota lainaksi, niin kiitollisuudella otan vastaan).

Kirjat kiertoon! – sekin on tätä nykypäivän jakamistaloutta!

Kirjastosta löytyy!

Vaasakirjalijoita, Vaasasta kirjoitettua, vähän Vaasan historiaa, tapahtumapaikkana Vaasa. https://kirjasto.vaasa.fi/302590/fi/articles/vaasasta

 Kuva ja teksti: Aimo Nyberg



torstai 25. elokuuta 2016

Ensi vuonna laajennetaan?

Pari viikkoa sitten käyttöön otettu kiipeilypuisto Vaskiluodon metsässä aikoo lehtitietojen mukaan laajentaa toimintaansa kesällä 2017.

Tämän kesäinen rakennusprojekti sujui ”kuin Strömsössä”, Yrittäjä on kiittänyt kaupunkia nopeasta asioiden eteenpäin viemisestä ja myös asenteesta, myötämielisyydestä seikkailuradan rakentamiselle tähän erinomaiseen kohtaan Vaskiluodon metsässä.







Kuvat: AN, 25.8.2016. Aamupäivällä ei asiakkaita vielä ollut. (rata on arkisin auki 13 -20)

Katso yrityksen Zip Adventure Park fb-sivut
https://www.facebook.com/Zip-Adventure-Park-986047008111772/


Sadesäästä huolimatta uutuus on vetänyt ainakin lapsiperheitä kokeilemaan kiipeilemistä. Vaasassa vierailevia turisteja, ja toki myös vaasalaisia lapsia on radalla vieraillut, ja ilmeisen tyytyväisinä ovat olleet!

Mahdollisuus kokea luontoa uudella erikoisella tavalla, ja testata omia seikkailukykyjään ohjatusti, on ns. tätä päivää. Vastaavia kiipeilypuistoja on Suomeen tehty jo muutamia muitakin.

Muistetaan kuitenkin, että metsän erinomaisuus myös tähän tarkoitukseen, ei voi tarkoittaa sitä, että on itsestään selvää saada laajentaa ko. toimintaa juuri tällä paikalla.
Tiukimman tulkinnan mukaan tätäkään kiipeilyaluetta ei olisi voinut rakentaa V-kaavamerkinnällä olevaan kaupungin virkistysalueelle. Lainvoimainen Vaasan yleiskaava ei salli rakentamista Niemeläntien varteen metsän puolelle. Tämä alue on ollut kiistanalainen. Ratkaisu syntyi vasta Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä muutama vuosi sitten, kun yksityishenkilön kanta voitti kaupungin toiveen saada tehdä tähän kerrostaloja.

Nyt kyseinen kiipeilyalue on rakennettu pika-aikataululla ja vain vt. rakennustarkastajan toimenpideluvalla vanhaan osayleiskaavan VP-kaavamerkinnän antamaan oikeuteen vedoten (VP = puisto, eli saa jotain rakennelmiakin tehdä).

Kävin asiasta mielipiteenvaihtoa kesäkuun lopulla vt. rakennustarkastaja Paula Kemppisen kanssa. Asiani koski siis 23.6. 2016 annettua rakennusvalvonnan päätöstä, § 426, lupatunnus 905-2016-438. Zip Adventure Park Ab Oy 905-403-123-25 KLEMETSÖ Uddnäsvägen 15, 65170 VAASA Rakennelma Placering av 2 st containers för kassaförråd och sociala utrymmen på skogsområde samt byggande av parkeringsområde och linbana.

Olin yhteydessa myös muihin virkamiehiin, kaavoituksessa ja toimeenpanevassa viheralueyksikössä (kasviasioissa, metsänhoitoasiat) Loma-ajan ja oman sairaslomani takia tämä ”asian jälkipuinti” jäi tänne syksyyn.

Eilisessä (24.8.2106) asukayhdistyksemme hallituksen kokouksessa sovimme, että käymme paikanpäällä perehtymässä tilanteeseen ensi viikolla. (Harmi, että tuskin kukaan meistä uskaltautuu oikeasti kiipeiluradalle, ikää kun on useimmilla sen verran paljon)

Kuuntelemme myös käyttäjien kokemuksia, ja haluamme lähestyä asiaa eri näkökulmista.

Sen jälkeen otamme asian harkintaan:
- on syytä kuulostella, miten asiaan on suhtauduttu rakennus- ja ympäristölautakunnassa?
- entä poliittisten päättäjiemme keskuudessa?
- miten yrityksen odostettavissa olevaan laajentumistoiveeseen suhtaudutaan aluetta kaikkeen muuhun virkistäytymiseen käyttävien keskuudessa?

Tässä mennään siis nyt – ja jatkossa sitten tiukasti asiassa pysyen, - kaikkien Vaskiluotoa virkistysalueena käyttävien puolesta toimien.

Aimo Nyberg VKA ry:n puheenjohtaja
aimonyberg(a)gmail.com

keskiviikko 24. elokuuta 2016

Vaasan hovioikeudella juhlavuosi



Kuvat: AN, 27.7.2014. Vaasan hovioikeuden ovi.

Kaikkia ovia ei ole tarve, eikä aina pääsekään avaamaan. Ulkoapäin niitä on aina lupa katsella. Erityisen hienoja ovia löytyy tietenkin arvorakennuksista.

Vaasan hovioikeuteen järjestetään aina silloin tällöin myös tutustumiskäyntejä. Pari vuotta sitten oma asukasyhdistyksemme järjesti taloon tutustumisen. Vaasan hovioikeuden presidentin työt jättävä Olli Varila yhdessä uuden isännän, hovioikeuden presidentin Tapani Vasaman kanssa opastivat meitä rakennuksen historiallisista vaiheista, ja kierrättivät meitä hovioikeuden upeissa tiloissa. Hienoa oli!

Lue juttu tämän blogin kirjoitusten arkistosta kohdasta 16.5.2014, jutun otsikko ”Kevätkokous pidetty”.

Erinomainen Vaasan hovioikeuden esittely on myös
Pasi Lindroosin
nettisivulla Vaasa Nyt - valokuvankaunis kaupunki http://vaasanyt.net/tapahtuma/vaasan-hovioikeus-240-vuotta/

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

tiistai 23. elokuuta 2016

Esityslistalla

Asukasyhdistyksemme syyskausi aloitetaan hallituksen kokouksella ke 24.8. klo 16.

Ennen kokousta käymme Nandor Mikolan museossa, jossa on parhaillaan hallituksemme jäsenen Asko Halmeen veistosten näyttely. Ko. näyttelytilassa toiminta loppuu kokonaan tämän näyttelyn jälkeen syyskuussa.
http://www.nandormikola.fi/

Kokouksemme aiheena ovat syksyn toiminnan suunnittelu, ja mm. lausunnot ajankohtaisista kaupungin kaavoituksen kohteista.

Katso kaupungin kaavoituksen sivulta
http://www.vaasa.fi/node/1581

a) Keskussairaalan, Hietalahden villan ja Bragen alue (ak989), 12.9. mennessä
b) Evangeliska folkhögskolan, 16.9. mennessä.

Asukasyhdistykset ovat oman alueensa virallisia lausunnonantajia, yhtenä tahona monien muiden joukossa. Asioihin perehtyminen ei ole ihan helppoa. Mielenkiintoista kylläkin.

Esim. nyt ajankohtainen asia, VKS:n ja sen ympäristön tulevaisuuden suunnitelmat, tulevat toteutuessaan tuomaan suuria muutoksia alueelle. Tarpeellisia ja toivottuja parannuksia palveluihin. Ratkaisujen tulee olla toimivia, ja alueen muut toiminnat, mm. nykyiset alueella asuvat huomioivaa.

Tehtäviä muutoksia tulee katsoa tieratkaisujen osalta, myös parkkialueita tulee lisää, arvokkaan ranta-alueen kannaltakin asioita on arviotava jne. Nykyinen pesäpallostadion on siirtymässä pois toiseen paikkaan, tätä moni vastustaa. Alueen kaavoituksella varaudutaan mahdollisiin tulevien vuosikymmenten lisärakentamistarpeisiin. Sote, missä muodossa se sitten toteutuukaan, on valtavien rahasummien asia, ja siis monien poliittisten vaikuttajien intohimoinen vaikuttamisen kohde. Poliittisilla päättäjillämme on todella isoja kysymyksiä ratkaistavina.


Kuva: AN. 11.6.2016. Vaasan keskussairaala VKS:n päärakennus saanee jatkossakin uusia rakennuksia ympärilleen.


Kuva: AN 10.7.2016. Tämä näkymä avautuu VKS:n silmäpolilta kaupunkiin päin. Ikkunanäkymä on varmaankin toiminut monelle potilaalle ”helpotuksen lähteenä”, josta on todettu: "Hyvänen aika, - minähän näen!" Omakohtaistakin kokemusta on!

Kuvat ja tekstin koonti: Aimo Nyberg

Profiloitua vai ei?

Tämä Vaasa ennen ja nyt -blogi kaipaa uutta otetta!

Ideoita tulevalle syksylle ja pian alkavalle Suomen 100 v. juhlavuodelle. Kaikki kommentit, ideat ovat erittäin tervetulleita!

Säännöllisesti pitäisi jotain juttua tehdä, jotta kiinnostus tähän säilyisi, ja lukijoita olisi joskus enemmänkin!

Vaasa ennen, - näitä sivustoja on netissä useampikin. Historiaan, vanhoihin valokuviin painottuvat sivustot ovat todella suosittuja. Ja fb- sivuina ne toimivat erinomaisina keskustelufoorumeinakin!

Vaasa nyt, - näitäkin sivuja on paljon. Tapahtumista kerrotaan ja julkaistaan kuvia, videoita ihan kohtuullisen paljon.

Ennen ja nyt, -vertailevaa kirjoittelua ja kuvamateriaalia ei sen sijaan edelleenkään ole juuri nimeksikään. Tällainen vertailu oli tämän sivuston alkuperäinen idea, tavoite. Idea tästä nettisivustosta lähti liikkeelle siitä, kun Vasa Arbiksella pidettiin kuvakatselmuksia, joissa mm. esitettiin Rafael Olinin vanhoja Vaasa-aiheisia kuvia, ja samasta paikasta otettuja nykyajan kuvia. Meta Sahlström Österbottens Traditionsarkivista oli tässä primusmoottorina. Asukasyhdistyksemme oli tässä mukana yhtenä järjestävänä tahona.

Tälle olisi mielestäni tarve saada taas jatkoa!

Olemme mielestämme myös kotiseutusivusto Vaasan pr-sivustokin, - tosin riippumaton muista tahoista, ja tottakai omaa asukasyhdistysnäkökulmaa esiin tuovana foorumina toisinaan tiukka ja jonkun kannan puolesta, ja jopa jotain vastaan tarvittaessa.

Ajankohtaiseksi uutistoimistoksi rahkeet ei riitä
Päivittäinen blogikirjoitus on mahdotonta. Myöskään juttujen kommentointia ja keskustelua, väittelyä ei ole näille sivuille ole haluttu, - siihen liittyvän suuren päätoimittajavastuun takia.

Linkkejä mielenkiintoisiin asioihin
Netin hienous nykymaailman informaatiolähteenä on pitkälti siinä, että voidaan jakaa muiden tuottamaan materiaalia, artikkeleita, kuvia, videoita.

Vaasa ei ole mikään takapajula tässä mielessä. Vaasan kaupunki tiedottaa mielestäni hyvin omilla kotisivuillaan. Suosittelen säännöllistä seuraamista!
http://www.vaasa.fi/

Entä mitä muita vaasalaisia nettifoorumeita Sinä seuraat? 
Paikallisia aktiiveja ja heidän sivustojaan on paljon, - onkohan näistä jo tehty jonkinlaista koontia, linkkilistaa siis jonkun nettisivulle? Tapio Parkkarilla saattaisi ollakin?

Jos jollain on, toivoisin yhteydenottoa! Kerro omasta Vaasa-aiheisesta nettifoorumistasi, tai kehu jonkun toisen ylläpitämää nettisivustoa!

Ja mikä ettei, - jos muita kiinnostaa, niin voisimme tehdä ”mainosjuttuja” toinen toisistamme. Ikään kuin verkostoitua siis!

Surffaa, tutustu Vaasaan 
Blogit.fi on Suomen suurin blogilista. Se on tarkoitettu vain yksityisten henkilöiden blogeille. Täältä löytyy paljon ja monipuolista luettavaa, - katso täältä Vaasa-aiheiset blogit
https://www.blogit.fi/tag/vaasa


Kuva: K. Hallantien kokoelmista. Vaskiluodon silta tekeillä.Vuosi?

Millaisia juttuja sinä toivot tähän bogiin?
Onko sinulla kirjoituksia tai kuvia jota olisit valmis julkaisemaan tässä blogissa?

Aimo Nyberg Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry:n puheenjohtaja
Vaasa ennen ja nyt -blogin ylläpitäjä ja vastuu henkilö
aimonyberg(a)gmail.com

sunnuntai 21. elokuuta 2016

Sunnuntairetkellä Svedjehamnissa

Maailmanperintökohde Raippaluodossa on ollut totta jo 10 vuotta!

Katso sivut
http://www.merenkurkku.fi/maailmanperintoalue/

Merenkurkun saaristo ja Korkea rannikko ovat yhtä maailmanperintöaluetta 

UNESCO:n maailmanperintökomitea päätti heinäkuussa 2006 hyväksyä Merenkurkun saariston maailmanperintöluetteloon Ruotsin Korkean Rannikon kanssa. Merenkurkku on Suomen ensimmäinen luonnonperintökohde. Korkea Rannikko liitettiin maailmanperintöluetteloon jo vuonna 2000.

Lue juhlavuoden tapahtumista enemmän
http://www.merenkurkku.fi/koe-maailmanperinto/

IBIKSEN valokuvakilpailu aiheesta ”MINUN MERENKURKKUNI”
http://www.merenkurkku.fi/juhlavuosi/kilpailut/minun-merenkurkkuni/

Katso myös Ylen aamu TV:n juttu kesäkuulta, Vesa Heinosen haastattelu
Heinosen Vesa, ja Hallantien Kari ovat ehkä eniten vaikuttaneet siihen, että tämä hanke lähti aikoinaan liikkeelle, ja myös toteutui!
http://areena.yle.fi/1-3511234?autoplay=true

Kohdetta esiteltiin tässä kuussa tasavallan presidentti Sauli Niinistölle Vaasan vierailun yhteydessä. Lue lisää SUOMEN TASAVALLAN PRESIDENTTI -virallisilta sivuilta
http://www.presidentti.fi/public/default.aspx?contentid=349560&nodeid=44809&contentlan=1&culture=fi-FI

Tässä muutamia kuvia tältä päivältä Saltkaretin näkötornista:










Kuvat:AN.

Väkeä Svedjehamnissa ja oli tänään paljon! Tornissa käymässä tietenkin, ja myös luontopolulla. Kamera kun oli mukana, kuvasin polun varrellakin.

Päivän teemaksi tuli kuin itsestään – luonnonvaraiset marjat.
Bongasin niitä yli kymmenen!

Tähän ensin kuvia, ja perään sitten nimet. Arvuuttele tunnetko sinä nämä kaikki?

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.

1. Tyrninmarja, satoa saadaan pian
2. Variksenmarja, presidentillekin tarjottiin
3. Taikinanmarja, muistuttaa punaherukkaa, muttei ole
4. Pihlajanmarja, happamia sanoi…
5. Katajanmarja (käpy), lievästi myrkyllinen
6. Ruohokanukka, (myrkyllinen), ei kelpaa syötäväksi
7. Mustikkaa, herkullinen
8. Puolukkaa, alkaa olla jo paikoin kypsää
9. Vadelmaa, kausi on jo ohi
10. Metsämansikkaa, alkukesän herkku
11. Sudenmarja, myrkyllinen
12. Tuomenmarja, kivi sisällä, mutta syötävä marja
13. Oravanmarja, myrkyllinen
14. Lillukka, ei myrkyllinen, hapahko


Muutama laji jäi ”bongaamatta”. Juolukka ainakin, kielossa ei marjaa enää ollut… Nämä ainakin.

Linkki Luontoportti sivustolle
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/



Loppuun vielä muutama kuva Bodvattnetin luontopolun varrelta.






 Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg


torstai 18. elokuuta 2016

Syksyn toiminta käyntiin




Kuvat: Aimo Nyberg, 17.8.2016. Sudenkorentoja Risön lintutornilla. Kuvattu MLY:n linturetkellä Sundominlahden perukan lintutornilla ja sinne vievillä pitkospuilla (ehkäpä Vaasan paras sudarikuvauspaikka!)

VKA ry:n syksyn toiminta vauhtiin

Asukasyhdistyksemme hallitus kokoontuu syksyn aloituskokoukseen 24.8. Koitetaan saada toimintaa taas vauhtiin, aika pitkän hiljaiselon jälkeen. Haasteita riittää vaikka kuinka, - tehdään se, mihin voimavaramme riittävät.

Kaavoitukseen liittyviä asioita on taas paljon, mutta jotain uutta, enemmän ihmisten kanssa, asukkaiden jokapäiväiseen elämään liittyvää, pitäisi saada mukaan toimintaamme.

Perinteisesti kesäkuukaudet on yhdistyksemme hallituksessa pidetty lomaa, eikä yhdistyksen omaa toimintaa ole haluttu järjestää. Ehkä pitäisi, - läheskään kaikki vaasalaiset eivät nykyään enää kesäksi lähde saareen, poistu Vaasasta.

Vaasa on omasta mielestäni erinomainen kesäkaupunki! Kaikenlaisia tapahtumia on alkanut olla pitkin kesää, turisteja on ihan kohtuullisesti. Tori, keskustanalue on elävän ja energisen oloinen, - mm. taas niin komeiden kukkaistutusten ansiosta!

Asukasyhdistyksemme syyskauden toimintaa mietitään hallituksen keskuudessa nyt elokuun lopulla. Ideoita otamme mielellään kaikilta, jotka vaan haluavat jotain ehdottaa! Jäseneksi voi myös tulla jokainen, joka kokee Vaasan kantakaupungin alueen kaikinpuolisen kehittämisen tärkeäksi.

Toimialueisiimme on kuulunut myös Vaskiluoto, Vöyrinkaupunki (sinne voisi aikaisemmin toiminut yhdistys aktivoitua uudelleen), ja uusimmat asuinalueet Klemettilässä. (sinnekin ilman muuta pitäisi saada oma toimiva asukasyhdistys).

Jäseneksi tuleminen on helppoa. Ilmoitus halukkuudesta liittyä yhdistykseen, ja jokin yhteystieto esim. allekirjoittaneelle, tai jollekin hallituksemme jäsenelle riittää.

Katso myös yhdistyksemme viralliset sivut
http://vkaicv.nettisivu.org/

Yhteydenottoja toivoen
Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry:n pj. Aimo Nyberg

aimonyberg(a)gmail.com

Ps. juuri tällä hetkellä puhelimeni on huollossa, noin viikon ajan.



tiistai 16. elokuuta 2016

Tältä näyttää Fenno-hotelli nyt

Sanomalehti Pohjalaisesta (16.8.2016) lainaus:

Fenno-hotellille ei löydy omistajaa
TERHI EKOLA, VAASA

”Vaskiluodossa sijaitsevan entisen Fenno-hotellin omistaja ei ole tiedossa, vaikka sitä on yritetty selvittää.

Näin kertoo Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seppo Rapo (kok.).

– Ilmeisesti rakennus on venäläisomistuksessa. Hotellin takana ollut yritys on mennyt kuitenkin konkurssiin, eikä omistajia ole onnistuttu jäljittämään.

Nyt kaupunki virittelee oikeudessa menettelyä, jolla se saanee rakennuksen haltuunsa.

 – Tällaisissa tapauksissa on ilmeisesti mahdollista, että maan omistaja voi saada hylätyn rakennuksen omistukseensa.

Valtuutettu Leena Tulimaa (kok.) on tehnyt valtuustoaloitteen, jossa hän ehdottaa, että kaupunki lunastaa Fenno-hotellin ja joko kunnostaa tai myy sen.

Hotelli on nyt tyhjillään ja ränsistynyt.

Vaasan kaupunginhallitus keskusteli maanantaina hotellin kohtalosta.”


Purkuun näyttäisi menevän

Paikat näyttävät tänään kuin kaupunkisodan jäljiltä.

Kävin hetki sitten paikan päällä. Näkymät olivat aikamoiset.









Kuvat: AN, Fenno-hotelli Vaskiluodossa, 16.8.2016.


Kuva: AN, 16.8.2013.

Kolmisen vuotta sitten asukasyhdistyksemme tiedusteli kaupungilta, mitä tälle tuntemattomien omistamalle käyttämättömäksi jääneelle rakennukselle voitaisiin tehdä.

Silloinen ajankohtainen keskustelu venäläisten maakaupoista strategisissa kohteissa huolestutti myös yhdistystämme. Hallituksemme jäsen Aatto Wuorenlinna ei saanut silloin kirjelmäänsä kaupungilta selvää vastausta.

Katso vastaus ja lue lisää asiasta tämän blogin kirjoitus arkistosta kohdasta elokuun 17. päivä 2013, Fenno-hotellin kohtalo.

Kuvat ja jutun koonti: Aimo Nyberg

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...