perjantai 4. heinäkuuta 2025

Käytiin Kylymässä helevetissä ja Mestoosplassilla

 

Kotiseuturetkellä Vähänkyrön metsäpoluilla

Ajeltiin kesäkuun lopulla veljen kanssa Vähäänkyröön ja käytiin ensin Kylymässä Helevetissä ja kun sieltä selvittiin tehtiin vielä nopea tilannekatsaus Mestoosplassilla.  

Kohteiden viitoitukset ainakin ovat kunnossa. Tästä saamme kiittää Vähänkyrön talkoolaisia ja toki myös mm. Vaasan kaupunkia. Todella paljon töitä on tehty ainakin jo noin 10 vuoden aikana!

 


Mikäli käynti Kylymässä Helevetissä ei kiinnosta voi täysin vapaasti valita jonkun muunkin patikkaretken.

 

 
Vanhasta Kylymää helvettiä osoittavasta tienviitasta oli teksti jo kulunut pois. Perille johti kuitenkin selvä polku, jotenka eksymisen vaaraa ei meillä ollut. 
 
Olen käynyt täällä ennenkin ja kerroin veljelle, että perillä polut muuttuvat kovin kivikkoisiksi ja vaikeakulkuisiksikin. Sammaleiset kivet voivat olla ainakin näin sateella melkoisen liukkaat.
 
  
 
 

 

 
 

Jonkinlaisia koloja löytyi. 
Siis piilopaikkoja, joihin kolmisen sataa vuotta sitten alueen asukkaat joutuivat pakenemaan.   
 
 

 
Vaikeakulkuinen kivenkoloja kätkevä maasto on aikoinaan ollut äärimmäisen kova paikka piiloutua ja selviytyä siellä hengissä.  

 Laskeuduin 
 luolan suuaukosta "sisätilaan". En lähtenyt ryömimään eteenpäin. Taskulampun valokeila näytti miltä takaseinä noin parin mertrin päässä näytti.
Tämä on Kylymän helevetin tilavin, kenties pisin kolo. Se ei todellakaan näyttänyt houkuttelevalta paikalta, ei edes näin kesäaikaan. Ja täällä on jouduttu olemaan venäläisiä paossa pakkasillakin!
 
Hengissä säilyneiden, piiloutumaan pakotettujen vähäkyröläisten kohtalo oli äärimmäisen kova, mutta vielä kauheampi se oli niille, jotka joutuivat venäläisten kiinniottamiksi ja vietiin kauas pois kotiseudultaan venäläisten orjiksi.  
 
Lue lisää: 
 
Blogipostaus, kohteen päivitys 30.6.2025
KYLYMÄ HELEVETTI
 
 



MESTOOSPLASSI - niin, käytiin siis tällä reissulla sielläkin.
 
Veljeäni kiinnosti erityisesti juuri tämä kohde. 
 
Sukunimikaimojamme on riittänyt monenlaisiin hommiin - usean vuosisadan ajan, ja siis myös täällä päin Suomea.

Veljeni lukemassa kirjassa Suomen pyövelit mainitaan eräs Nyberg.  Tässä "alkupalaksi" tekstilainaus veljeni kirjaesittelystä:

Matti Nybergin Instagram, toukokuu 2019

”Hyvin perusteellinen ja mielenkiintoinen teos Suomen lääninpyöveleistä 1625–1825.

81 miestä toteutti oikeuden tuomiot mestaamalla (ja tarvittaessa sen jälkeen teilaamalla), hirttämällä tai roviolla polttamalla. Tuona aikana vähintään 3000 suomalaista sovitti rikoksensa hengellään. Rikokset olivat mm. sellaisia kuin väärä vala, jumalanpilkka, noituus, huoruus, kaksinnaiminen, tappo, lapsensurma, sukurutsa, eläimeen sekaantuminen, varkaus. Kuolemantuomiot harvenivat loppua kohti, viimeinen rauhanajan tuomio pantiin toimeen v. 1825.

Kirja päättyy Kustaa Killisen (Vaasa -lehti 1892) ylöskirjaamiin Vaasan viimeisen lääninpyövelin Juho Matinpoika Nybergin muisteluihin työuransa (1816–1863) vaiheista. Nyberg ei näyttäydy pelottavana ja synkkäkatseisena laitapuolen kulkijana. Päinvastoin - pienet lapset viihtyivät hänen seurassaan ja viinapullot pysyivät piilossa. Mies luki päivittäin hengellistä kirjallisuutta. Hän vältteli päästämästä suustaan ilkeitä sanoja eikä lietsonut liikkeelle juorupuheita. Pyövelin työ merkitsi hänelle samaa kuin oikeuden miekka: sitä tarvittiin vääryyksien pois kitkemiseksi."

Matti Nyberg

 
 
 
Tältä Mestoosplassilla näytti kesäkuun viimeisenä päivänä 2025
 
 

 




 


 

 
 
Lue lisää: 
 
Blogipostaus, kohteen päivitys 1.7.2025
MESTOOSPLASSI

https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2019/05/mestoosplassi.html 

 

 

Isomman ja kokonaisvaltaisemman näkemyksen saamiseksi kannattaa katsoa vielä nämä:

- Tutustu Vähänkyrön kiehtovaan menneisyyteen ja nähtävyyksiin

https://issuu.com/graafisetpalvelut_vaasa/docs/vahakyro_esite_screen

-  Vähäkyrö historian valossa-teos (saa ainkin kirjastoista, ja kirjan voi ostaa mm. Vähänkyrön Pläkkyrimuseosta)

 

 

Vähäkyröläiset laittoivat kovien kansien väliin oman historiansa. Aina jääkauden ajoilta tälle vuosituhannelle asti. Tämäkin oli kulttuuriteko, joka kertoo omanarvontunnosta, rakkaudesta omaan kotiseutuunsa.

VÄHÄKYRÖ historian valossa on upea kirja! Sen tekemiseen käytettiin 7 vuotta. Kirjoittajina Pekka Mäenpää ja Risto Kiviranta. Kustantajana Vähäkyrö-Seura, 2017.

 

 

Aineiston koonti ja kuvat 

Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com 


 

 

 

 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...