tiistai 17. syyskuuta 2024

Valokuvista, dioista ennen ja nyt kuvapareja tekemään!

 

Olen jakanut näitä Ennen ja nyt kuvapareja myös facebook ryhmässä Vaasan kuvia 1900-luvulta
Kesän aikana jaoin myös yksittäisiä vanhoja kuvia, joissa "tunnistustehtävinä" olivat kuvassa olevat automerkit sekä osoite, jossa kuva on otettu. 

Facebookissa kuvien jakaminen mahdollistaa kommentoinnin, ts. satojen tykkäysten lisäksi kuvien perään syntyy uskomattoman rikas muistelujen ketju.

Näin on taas käynyt taas tällekin eilen jakamalleni kuvaparille.

 

 

Ylempi kuva on 1980-luvun lopusta tai 90-luvun alusta.
Alempi kuvattu suunnilleen samasta paikasta 15.9.2024.


Jos käytät facebookia, tutustu ryhmään!

Facebook ryhmä: Vaasan kuvia 1900-luvulta

Ryhmä (Yksityinen) 26,5 t. jäsentä

https://www.facebook.com/groups/588222927889218

 

Kaupunkikuva on muuttunut paljon Vaasan keskustassakin viime vuosikymmenten aikana.

Ainkakin kun tarkastelee kohteiden yksityiskohtia.

Tässä kuvia Hartmanin liiketalosta 1980-luvulta tähän päivään.








Alimmaisen kuvan kuvasin 9.9.2024 kännykällä. Nuo kaksi muuta olen uudelleen kuvannut vanhoista diakuvista.


Vanhojen valokuvien ja myös diakuvien skannaukseen / uudelleen kuvaamiseen on tänä päivänä hyvät mahdollisuudet. Ihan kotilaitteilla, tai sitten kaupallisten palvelujen kautta valokuvaamoissa. 

 

Eli ensimmäinen vaihe on:

Tarvitaan se VANHA KUVA. Käy läpi vanhat valokuva-albumisi ja dia-arkistosi. Löytyisikö sieltä jotain, joka voisi olla kiinnostava kohde uudelleen kuvattavaksi NYT?

Sitten joko valokuvaat sen itse uudelleen kännykällä tai jos mahdollista jalustalla olevalla digikameralla sellaisessa valaistuksessa, ettei häiritseviä valoja tai varjoja uuteen kuvaan pääse tulemaan.

Myös lähes "automaattisia" diakuvien skannauslaitteita on myynnissä, jopa vuokrattavissa! 


Olen aikaisemminkin sanonut, että voin auttaa kuvien digitalisoinnissa. Edelleenkin tämä pätee, mutta ei tietenkään suuressa määrin. Muutaman kuvan kanssa autan, jos aikataulusta vaan sovitaan.

UUDEN, tämän päivän valokuvan ottamisessa voi yrittää olla "uskollinen" vanhalle kuvalle, ts. kuvata kohde juuri samasta kohdasta kuin vanhakin kuva on kuvattu, ja samanlaisella kuvarajauksella ja vastaavalla objektiivilla ym. kameran säädöillä. 

Tai sitten kuvata voi vaan suunnilleen saman kohteen, aiheen, ja valita luovasti sellainen kuvauspaikka ja kuvakulma, joka tuntuu parhaalta. 

Toiset haluavat esitellä kuvaparin kahtena erillisenä valokuvana, toiset muokkaavat kuvat esim. päällekkäin yhdeksi kuvaksi. 

 

Ja sitten vaan kuvia JAKAMAAN!

Se millainen hyvä fiilis vanhojen kuvien katselemisesta kaikille muillekin näyttää syntyvän, on ollut todella palkitsevaa ainakin minulle. Uskon muidenkin kokevan tämän samalla tavalla.

Kuvien jakamiseen on monia erilaisia julkaisupaikkoja.

Tämä blogisivustokin on yksi niistä. Erityisesti Vaasa-aiheisille valokuville. 

 

Ole yhteydessä, jos haluat jakaa valokuviasi, ja mahdollisesti lyhyitä tai pitempiäkin kirjoituksiasi tälle Vaasaennenjanyt sivustolle!

 

Aimo Nyberg

Sivuston ylläpitäjä
aimonyberg(at)gmail.com





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...