torstai 4. huhtikuuta 2024

Yleisöluento Suomen Vapaudenpatsaasta

 

Suomen Vapaudenpatsas – mikä on sen historia? Miltä se näyttää ja miten Sinä sen koet?

 


Tervetuloa kuuntelemaan, keskustelemaan!

Aika: 24.4.2024 klo18–19.30

Paikka: Kansalaisopisto ALMA, Raastuvankatu 31, Vaasa, auditorio B231, 2. kerros.

Luento pidetään suomen kielellä.

Luento on kaikille avoin ja maksuton, tervetuloa!

Ilmoittautumiset: 

https://uusi.opistopalvelut.fi/vaasa/fi/course/66306 

 

Illan yleisöluento koostuu kahdesta osasta:

-          Ilkka Virtasen Vapaudenpatsaan historiaa taustoittavasta esityksestä ja

-          Aimo Nybergin patsaan yksityiskohtiin keskittyvästä symboliikka osuudesta.

 

 

 


 

Jalustan päällä olevassa pääaiheessa on kaksi sotilasta.
Muistomerkillä järjestetään vuoden kierron aikana useita seppeleenlaskutilaisuuksia.

 

 


Vapaudenpatsaan leijonan tietävät kaikki.

 

 


 

 

Jalustan korkokuvat eivät ehkä avaudu helpolla kiireiselle ohikulkijalle.

 



 

Illan yleisöluennolla pyritään avaamaan myös sitä, miksi Suomen Vapaudenpatsas on juuri sellainen kuin se on?

 

Lainaus ALMAN facebook-sivuilta

Vaasassa on useita sotien muistomerkkejä, joita Suomessa on vain yksi mm. Jääkäripatsas ja Suomen ilmailun muistomerkki (Kotkapatsas). Vapaudenpatsas on muistomerkeistä ehdottomasti vaikuttavin. Kansalaisopisto Alman luennolla avataan Suomen Vapaudenpatsaan historiaa ja symboliikkaa tarkastelemalla muistomerkin yksityiskohtia.

Itsenäisyyden ja vapauden symbolit

Vaasassa on kolme kansallista muistomerkkiä, jotka liittyvät maamme itsenäisyyden alkuhetkiin ja kertovat näin Vaasan merkityksestä maallemme tuon kriittisen ajan tapahtumissa. Tärkein muistomerkeistä on professori Yrjö Liipolan toteuttama Suomen Vapaudenpatsas, joka paljastettiin suurin juhlallisuuksin Vaasan torilla 9.7.1938. Jääkärikapteeni Lauri Leppäsen veistämä Jääkäripatsas paljastettiin Hovioikeuden puistossa Jääkäripataljoona 27 jääkärien kotiinpaluun 40-vuotismuistopäivänä 25.2.1958. Presidentti Kyösti Kallion pojan kuvanveistäjä Kalervo Kallion suunnittelema Suomen ilmailun muistomerkki (Merikotka-patsas) paljastettiin 12.10.1969 Vaskiluodon sillan kupeessa muistoksi Puolustusvoimien ja Suomen ensimmäisen lentokoneen Thulin Typ D laskeutumisesta paikalle 6.3.1918.

Nämä kolme muistomerkkiä ovat saaneet innoituksensa ja ovat pysyvänä muistutuksena itsenäisyyden saavuttamisen vaatimista ponnistuksista, uhrauksistakin. Myöhempien sotien vielä suuremmat vaatimukset ja raskaammat uhraukset saavutetun itsenäisyyden turvaamiseksi ovat muuttaneet suhtautumista muistomerkkeihin niin, että ne koetaan nyt alkuperäistä kokonaisvaltaisemmin maamme itsenäisyyden ja vapauden symboleiksi. Erityisen selvästi tämä tulee esille Vapaudenpatsaan kohdalla, josta on tullut viime sotiemme veteraaneille tärkeä ja rakas isänmaallisen ajattelun symboli.

Onkin luontevaa, että Suomen Vapaudenpatsas on näkyvästi esillä Vaasassa tänä vuonna järjestettävän Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallisen pääjuhlan esitteissä ja ohjelmistossa. Näin oli myös vuonna 1998, jolloin Vaasassa järjestettiin edellisen kerran vastaava tilaisuus. Veteraanipäivän läheisyydessä järjestetään valtakunnallisen tapahtuman lisäksi aiheeseen liittyvää paikallista oheisohjelmaa. Kansalaisopisto Alman yleisöluento on osa Veteraaniviikkoa. Koko viikon ohjelma on osoitteessa 

https://www.vaasa.fi/kansallinen-veteraanipaiva-2024/ 

Alman yleisöluennolla luennoitsijoina toimivat kuvataiteen opettaja Aimo Nyberg ja professori Ilkka Virtanen. He käsittelevät yhteisesti toteuttamassaan luennossa Vapaudenpatsaan historiaa ja symboliikkaa. Luennolla kuullaan katsaus muistomerkkihankkeen vaiheista Mannerheimin vuoden 1918 aloitteesta Liipolan toteutukseen 1938 sekä opastettu patsaan symboliikkaan pureutuva virtuaalinen tutustumiskierros patsaan ympäri.

 

Blogipostauksen koonti

Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...