Vaasan Sotaveteraanimuseo - Vasa Krigsveteranmuseum
Kirkkopuistikko 22 A, 65100 Vaasa
Museo on avoinna kevätkaudella 2024 sunnuntaisin klo
14–16
Ryhmät voivat tutustua museoon myös muulloin sopimuksen mukaan (ks.
yhteystiedot)
https://www.vaasansotaveteraanimuseo.fi/
Tulevan viikon 22. – 28.4.2024 aikana Vaasassa on mahdollisuus osallistua Kansallisen Veteraanipäivän pääjuhlaan lauantaina 27.4. ja oheistapahtumiin koko viikon ajan.
Pääjuhlan ohjelma ja oheistapahtumat löytyvät Vaasan kaupungin sivuilta
https://www.vaasa.fi/kansallinen-veteraanipaiva-2024/
Vaasan Sotaveteraanimuseo on ehdottomasti yksi hienoimmista tutustumiskohteista!
Eikä vähiten juuri nyt tästä syystä:
Teksti ja kuvalainaus Pohjanmaan Maanpuolustajan vuoden 2024 ykkösnumerosta:
Yksi Vaasan Sotaveteraanimuseon helmistä, Leijonalippu vuodelta 1918, nyt entistä ehompana
Teksti ja kuvat Ilkka Virtanen
Lue lehden kirjoitus kokonaan
Lainaan tähän osan kuvan tekstiä:
”Museon Leijonalippu omaa varsin mielenkiintoisen, tarkasti tunnetun historian. Vapaussodan aikana juuri itsenäistyneellä Suomella ei vielä ollut käytössään virallista valtiolippua. Svinhufvudin ltsenäisyyssenaatin asettama lippukomitea oli esittänyt heti itsenäistymisen jälkeen valtiolipuksi vaakunaan perustuvaa Leijonalippua, mutta senaatti ei ollut ehtinyt esitystä ennen Vapaussodan alkamista käsitellä. Sodan jälkeen voimakkaan punainen lippu ei ollut enää mahdollinen valtiolipuksi. Sodan aikana valmistettiin kuitenkin yksityisesti joitakin leijonalippuja käytettäväksi isänmaallisissa ja muissa juhlatilaisuuksissa.
Museon Leijonalippu on valmistettu punaisesta villakankaasta ja sen kuviot on valmistettu keltaisesta silkkikreppikankaasta ja valkoisesta silkkisatiinista applikointitekniikalla käsin ompelemalla. Lipun keskellä menee poikittaissuuntaisesti kulkeva koneommelsauma, mikä yhdistää kaksi kankaanleveyttä. Lipun keskellä on valkoisen sapelin päällä seisova okrankeltainen Suomen leijona, jonka ympärillä on yhdeksän valkoista ruusua. Lipun perustana oleva Suomen vaakuna on peräisin Kustaa Vaasan ajalta 1500-luvulta. Lippu on yksipuolinen, mutta kuviot ovat kaksi puoleiset eli lipun toisella puolella on oikean puolen peilikuva. Lipun koko on 152 x 254 cm.”
teksti jatkuu…
Blogikirjoituksen koonti
Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti