sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Nolla –toleranssi




Puhuin Vaasan kaupungin katupölyinfotilaisuudessa 21.3.2011 laki ja vastuu kysymyksistä kertoneen poliisi Kauko Harjulan kanssa, hieman asian vierestä tosin, eli keinoista vähentää graffiteja ja muuta töherrystä kaupungissamme. Olimme samaa mieltä 0-toleranssin tärkeydestä, ja ripeistä toimista jos ja kun näitä luvattomia tekoja ilmenee. Luvattomien graffitien ym. ilmaannuttua omalle tai taloyhtiön tontille on syytä ottaa siitä digikameralla kuva, ja lähettää se poliisille samalla kun tekee rikosilmoituksen vahingonteosta.

Mahdollisimman nopea seinän puhdistus, töherryksen ylimaalaaminen vähentää yleensä myös uusien kuvien ilmaantumista.


Poliisin nettisivu http://www.poliisi.fi/pohjanmaa > Sähköinen rikosilmoitus > Rikosilmoitus vahingonteosta


Lomakkeessa kysytään onko kohde kuvattu, eli jos on mahdollista, niin kuva kannattaa ottaa heti itse. Poliisi voi sitä pyytää, tai käydä itse myös paikan päällä kuvaamassa.

Koska tällaiset vahingonteot eivät ole poliisin kannalta kiireellisiä asioita, niin hätänumeroon ei pidä soittaa.

Pohjanmaan poliisilaitoksen vihjepuhelin on auki 24 h, 06 – 3125001


Kuvataideopettajana tiedän, että lasten ja nuorten kiinnostus ko. asiaan on selkeästi vähentynyt viime vuosina. Ilmiö oli pahimmillaan 90-luvulla. Vaikka ymmärrys siitä, että toisten omaisuuden turmeleminen on rikos, onkin valistuksen myötä kasvanut, niin tällaisia tekijöitä valitettavasti on vieläkin. Yksityisten ja kaupungin rakennusten, aitojen ym. sotkijoita saadaan kuitenkin myös kiinni. Joissakin tapauksissa korvaukset ovat olleet hyvinkin suuret. Hyvä niin.

1 kommentti:

  1. Usein tätä asiaa ei mietitä tarpeeksi kaikista näkökulmista. Helsingin kohdalla 0- toleranssi oli paha virhe! Sen myöntää jopa, itse stop töhryille kampanjan aloittaja/johtaja. Oletko miettinyt miten seinillä on nykymailmassa isompi hinta kun ihmisella?

    Eipä ole Vaasassa mahdollisuuksia harrastaa graffitikulttuuria laillisesti missään, hietalahden pesistadionin aita/tunnelit olivat paikka mihin oli mahdollisuus laillisesti maalata. Nykyään Vaasan kaupunki on jo tämänkin kieltänyt.

    Olisiko aika jo alkaa hyväksyä graffitit nuorisokultuurina ja taidemuotona, eikä yrittää kieltää ja tuomita. Faktahan on se että graffitit eivät tule mihinkään katoamaan eikä sitä voi kokonaan pysäyttää.

    Kaupungin olisi aika tehdä asialle jotain eli: Osoittaa paikkoja/tiloja mihin laillisesti olisi mahdollisuus graffititaidetta harrastaa.

    Kalliiksihan tuo tulee veronmaksajillekin kun yritetään jokaista graffitia puhdistaa, pelkkää rahan haaskausta. Nuorikulttuurin tukeminen siis ratkaisuksi, Vaasan kaupungin ja poliisin olisi jo aika katsoa itseään peilistä. Tuntuu että Vaasassa ollaan vielä kuten jossain kivikaudella tai perämetsässä , maailma muuttuu ei kaikkia nuoria kiinnosta pesäpallo tai lätkätreenit.

    VastaaPoista

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...