Varhaisimpien Schjerfbeckin töiden ostojen lisäksi museolla on tämä vähemmän julkisuutta saanut hiilipiirros, taiteilijan myöhäinen omakuva, jonka hankinnasta kerrotaan uutuus kirjassa Taidetta kaupunkiin! /Konst för en stad! (Veljekset Gröndahlin säätiö Vaasassa, toimittaja Pamela Andersson, 2019)
Lainaus Dan Holmin kirjoituksesta, s. 88
” Aurinkoisena aamuna 3.6.2010 löysin Helsingin Sanomista Uppsalan huutokauppamamarin pienen ilmoituksen, jossa oli yksinkertainen hiilipiirros. Kyseessä oli Schjerfbeckin myöhäinen omakuva samoine syvällisine ja eksistentiaalisine ulottuvuuksineen, jotka ovat tyypillisiä tälle taiteilijan kenties omimmalle aihepiirille. Nyt on tilaisuutemme, ajattelin. Veljekset Gröndahlin Säätiö lämpeni idealle, ja antoi meille runsaasti pelivaraa voidaksemme osallistua huutokauppaan. Tein sen puhelimitse työhuoneestani käsin, ja saatuamme voiton kotiin olin lentää tuoliltani. Kiitollisena ajattelin veljeksiä ja säätiötä. Siitä tuli todennäköisesti Suomen kallein piirros. Teoksen lehdistölle esittelyä edeltävänä iltana tajusin, että olimme unohtaneet antaa piirroksen Ateneumin arvovaltaisen asiantuntijan arvioitavaksi. Yhden levottoman yön jälkeen käännyin Leena Ahtola-Moorhousen puoleen, joka sitten tutustuttuaan piirustukseen soitti ja onnitteli.”
Tänään vietetään siis myös kuvataiteen päivää. Ja Helene Schjerfbeckin syntymäpäivää. Päivä on nykyään virallinen liputuspäivä.
Yle Areena / Suomen juhlapäivät Schjerfbeck 4 minuutissa • 3 min • ti 25.6.2019 • toistaiseksi
"Helene Schjerfbeck on yksi merkittävimmistä suomalaistaiteilijoista. Hän oli rohkea, määrätietoinen ja innovatiivinen taidemaalari. Schjerfbeckin töistä maksetaan nykyisin suuria summia. Heinäkuun 10. päivä vietetään Helene Schjerfbeckin ja Suomen kuvataiteen päivää."
https://areena.yle.fi/1-50211585?fbclid=IwAR34jXPCy_u6EedfZFVUbprafUNx_ritF1gPHBUDa96fD0Dko-_JHhfYuo4
Tänään on erinomaisen hyvä päivä käydä taidemuseossa!
(Huom! Näitä Vaasassa olevia Schjerfbeckin teoksia ei nyt ole esillä, ainakaan montaa. Mitä on tänä kesänä mahdollista nähdä, sitä voi kysyä museon infosta).
Suosittelen tutustumaan myös tähän yllä mainitsemaani kirjaan, sitä on myynnissä ainakin Pohjanmaan museossa.
Kirjan kansikuva
Tasan kaksi vuotta sitten tein blogikirjoituksen samasta
aiheesta, Schjerfbeckistä ja kuvataiteen päivästä. Katso lisää tietoja Vaasassa olevista Schjerfbeckin 20 teoksesta.
Mukavaa kuvataiteen päivää kaikille!
Aimo
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti