TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Blogi on avoin kaikille asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi, ruotsiksi ja millä kielellä tahansa! Kaikki tekijäinoikeudet juttujen kirjoittajilla ja kuvien kuvaajilla! Yhteystiedot saa sivuston ylläpitäjältä.
torstai 9. helmikuuta 2017

Muovin kierrätys pelaa hyvin

Kävin tänään viemässä ensimmäistä kertaa lajittelemamme muovit ja kartongit kierrätykseen. Eikä enää poltettavaan, kuten tähän asti.

Helppoa oli. Tavara vaan oikeaan luukkuun, ja napin painallus. Itselläni tämä oli eka kerta, - ihan syystä hymy kävi suupielessä, ja hyvä mieli täytti ajatukset.

Valaan vatsassa muovia

Tämä uutinen jokin aika sitten herätti meidän kotitalouden muuttamaan omia tottumuksiamme. Ja nyt eilen oli uutisissa, että lintujenkin suolistoon kerääntyy isompaa ja pienenpää muovia yllättävät määrät. Pahalta alkaa tuntua kokonaisuuden kannalta, kun ihmislajina emme pysty vastaamaan tekojemme seurauksista.

Rannalle pyrkinyttä valasta yritettiin ajaa takaisin mereen. Se ilmeisesti tiesi mitä oli tekemässä, eikä perääntynyt. Tämän valaan kuolema, muovien löytymisen sen vatsasta, olisi voinut jäädä uutisoimatta, ainakin ennen nykypäivän somea. Ajat ovat muuttumassa, jokainen meistä voi omilla toimillaan, valinnoillaan vaikuttaa tässä ja nyt. Menneisyyttä ei voi muuttaa, mutta teoillamme voimme korjata joitain virheitä, ja edistää toivottavasti parempaa tulevaisuutta.

Muovia kertyy kahdenkin henkilön taloudessa viikossa aikamoinen määrä. Osa ruokapakkauksista on vaikeasti puhdistettavaa, eli laitoimme ne edelleen poltettaviin roskiin. Yksi iso ongelmakin tuli eteen, - nimittäin muovilaatujen merkinnät ovat liian usein aivan liian PIENIÄ. Pakkauksissa olevat kolmiomerkinnät ovat usein alle puolen cm kokoisia! Ja sen sisältä pitäisi vielä pystyä erottamaan numeron. Numero kolmosta (PVC) kun ei saa laittaa mukaan muovin kierrätykseen. Suurennuslasi piti etsiä esille, - mutta selvittiin.

Aiomme jatkaa muovin ja kartongin lajittelua. Ja suosittelemme sitä myös muille. Ei se nyt kovin paljon vaativampaa ole kuin jo hyvin toimiva biojäte-, metalli-, lasi-, patteri- ja paperilajittelu.

Muovin lajitteluohjeita löytyy esim. HSY:n nettisivuilta (Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY)

https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/lajittelujakierratys/lajitteluohjeet/muovi/Sivut/default.aspx

Erään tutkimuksen mukaan muovilaatuja on valmistettu 60 000 erilaista. Erilaisilla muovilaaduilla on hyvinkin erilaisia ominaisuuksia.

YLEISIMMÄT MUOVILAADUT

http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/aineistot/muovit/muovilaadut.htm


Netistä löytyy perusfaktat merkinnöistä 
Pakkausten merkinnät ovat aikamoista hepreaa. Tämä on toki vain haaste itselle perehtyä asiaan.

Tarvitsemme globaaleja standardeja, myös ohjeita toimia viisaasti ja vastuullisesti.

Kuvat netistä, teksti Aimo Nyberg