TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Blogi on avoin kaikille asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi, ruotsiksi ja millä kielellä tahansa! Kaikki tekijäinoikeudet juttujen kirjoittajilla ja kuvien kuvaajilla! Yhteystiedot saa sivuston ylläpitäjältä.
tiistai 7. helmikuuta 2017

Hyvä näin - ART BATTLE RULES!

Oli hämmentävää lukea Kuntsin modernin taiteen museon kymmenvuotisjuhlanäyttelystä Art Battle arvostelu jo ennen avajaisiltaa. On aivan paikallaan, että tästä kritiikistä, ja myös itse näyttelystä eli avajaisissa yleisölle näkyväksi tulleesta taideprosessista puhutaan nyt.

Lainaus aamun Pohjalaisesta, 7.2. 2017

”Pohjalaisessa julkaistiin 31.1. taidekriitikko Maaria Niemen kirjoitus, jossa Kuntsin modernin taiteen museon kymmenvuotisjuhlanäyttely Art Battle -näyttely (4.2.–3.9.2017) arvosteltiin kärkevin sanakääntein jo ennen kuin näyttelyä on ollut edes mahdollista nähdä. Eräät kirjoituksessa esitetyt virheelliset tiedot on syytä oikaista.

Yleisön osallistuminen Art Battleen ei ole sysännyt sivuun taideammattilaisia. Uudenlaisen näyttelykonseptin toteutus, ryhmätyöskentelyn koordinointi ja ohjaaminen sekä näyttelyn taustatyö on vaatinut taide- ja museoammattilaisilta jopa enemmän panostusta kuin tavallinen näyttely.

Projektissa on mukana konseptin kehittänyt kuraattori, taidehistorioitsija Kira Sjöberg ja ryhmiä ohjaa vaasalainen taiteilija Janika Herlevi. Kuntsin museoammatillinen ja museotekninen henkilökunta toimii näyttelyn ohjausryhmässä sekä hoitaa taideteosten käsittelyn ja ripustuksen.”

Lainaus päättyy


Kirjoitus kokonaan TÄÄLLÄ
(Myöhemmin luettavissa vain kirjautumalla Pohjalaisen digisivuille)

Yllä oleva näyttelypäällikkö Riina Peltosen ja Vaasan kaupungin vt. museotoimenjohtaja Selma Greenin vastine tämän päivän lehdessä (pohjalainen 7.2. 2017) on minusta oivallinen, hyvä ja myös asiallinen tilanneselostus siitä missä täällä Vaasassa mennään tänään.

Lue myös KOLUMNI Maaria Niemi: Taidetaistelu sysää ammattilaiset sivuun (Pohjalainen 31.1. 2017) Digilehti vaatii kirjautumisen.
http://www.pohjalainen.fi/
Avajaiskokemukseni

Olin viime perjantaina mukana ko. näyttelyn avajaisissa todistamassa ensinnäkin väen paljoutta. Uutta yleisöä oli onnistuttu tuomaan taidetta katsomaan riemastuttavan paljon!

Ja mikä täpinä iltaa siivitti! Jo eteisessä sisään tullessa aisti juhlakansan uudenlaisen kiinnostuksen, jännityksenkin saada olla itse mukana todistamassa näyttelykonseptia, jota ei ainakaan Vaasassa ole tällä tavalla ennen toteutettu.

Itse sanoisin, että ihan nappi suoritus. Ajoitukseltaankin, sillä vietetäänhän parhaillaan Suomi 100 v. juhlavuotta teemalla YHDESSÄ - TILLSAMMANS.

Koulumaailmassa kuvataideopettajana pitkään toimineena sanon myös tämän. Taidekasvatus on pitkälti sitä, että saa oppilaat itse innostumaan, löytämään henkilökohtaisia näkökulmia kokea omakohtaisesti taiteen ilmiöitä, tässä ja nyt, kaikilla aisteilla, jokaisen omalla persoonallisella, ainutlaatuisella tavalla.

Faktoja, perustietoja, taustoja, vertailua – tottakai sitäkin pitää olla esillä ja osta tuoda esiin. Oppia ei ole koskaan liikaa sanotaan, mutta pelkkä vanhanaikainen tiedon ”kaataminen kannusta toiseen” lopulta saa maidon muuttumaan piimäksi.

Itse asiassa voisi ajatella näinkin. Tämä Maaria Niemen etukäteissivallus on mahtava osa tätä ART BATTLEA!

Ei muuta kuin nyt kaikki Kutsin modernin taiteen museoon käymään, ja muodostamaan omaa kantaansa, konseptiin ja itse taiteeseen. (Nyt ovat kokoelmasta esillä nämä teokset – mitä sinä et olisit ottanut mukaan, - entä halunnut nyt nähdä?). Taistelu jatkukoon!

Kuntsin modernin taiteen museon sivut
http://kuntsi.vaasa.fi/

ART BATTLE on siis taidemuseon yläkerran tiloissa. Alakerrassa olevaa näyttelyä ei pidä myöskään jättää katsomatta! Anita Jensen: Kohtalokas kauneus. Laaja retrospektiivinen näyttely esittelee taiteilijan syväpainografiikkaa ja valokuvia, aiheet yhdistelevät omaperäisellä tavalla japanilaista ja suomalaista kulttuuriperintöä.


Kuvat: AN. 4.2.2017.

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg, eläkkeellä oleva kuvataideopettaja