keskiviikko 27. maaliskuuta 2024

Vaasalaisia yhdistyksiä: Vaasan Työväenyhdistys


Vaasalaisiin yhdistyksiin voi tutustua parhaiten ottamalla yhteyttä henkilöihin, jotka ovat mukana ko. yhdistyksen toimintaa järjestämässä, tai kyselemällä niiltä, jotka ovat osallistuneet yhdistyksen järjestämiin tapahtumiin.

Hyvin ja aktiivisesti toimiviin yhdistyksiin voi tutusta nykypäivänä myös netissä.

Vaasassa on useitakin yli 100 vuotta toimineita yhdistyksiä. Jotain merkittävää ne ovat tehneet ja tekevät, koska ne ”porskuttavat eteenpäin edelleen”.

Tässä kirjoitussarjassa esittelen näitä ”timantteja”. Nyt on vuorossa Vaasan Työväenyhdistys. Perustettu 2.12.1883. Eli voidaan sanoa varmuudella, että yksi Vaasan vanhimmista edelleen toimintaansa jatkavista yhdistyksistä on Vaasan Työväen yhdistys (141-vuotias vuonna 2024)

Katso myös aikaisempi blogikirjoitus: Työväenyhdistyksen perustaminen 

https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/12/tyovaenyhdistyksen-perustaminen-2.html 

 

Muistolaatta on pieni, huomaamaton. Se kertoo kuitenkin merkittävästä historiankulkuun vaikuttaneesta yhdistyksestä. Katsomalla ajassa taaksepäin, kertaamalla asioiden kulkua vuosikymmenten ajoilta, voi ymmärtää paremmin myös tätä päivää.  

 

Lainaus Demokraatti -lehdestä

Uutiset 5.12.2023

Työväki löi hynttyyt yhteen paremman elämän puolesta – Vaasan työväenyhdistys juhli 140-vuotista taivaltaan

https://demokraatti.fi/tyovaki-loi-hynttyyt-yhteen-paremman-elaman-puolesta-vaasan-tyovaenyhdistys-juhli-140-vuotista-taivaltaan?fbclid=IwAR1tez2AL_-cYkzcEatOoF_cEgTBfdOnHPaIc2OUiXLO-L81H1YiD5bFfZI 


”Työväenyhdistyksiä alettiin perustaa Viktor Julius von Wrightin ajatusten mukaisesti Helsingissä ja Vaasassa vuonna 1883. Oulu, Tampere, Pori, Turku, Kemi ja Savonlinna seurasivat vuosina 1886 ja 1887.

Liberaalit porvarit perustivat työväenyhdistyksiä teollisuuskeskittymiin, kaupunkeihin ja maaseudulle. Toimintaan lähti mukaan käsityöläisiä, teollisuustyöväkeä ja maaseudun tilatonta väkeä.

Harrastustoiminta käynnistyi heti perustamisen jälkeen: näytelmäseura, laulukuoro ja torvisoittokunta. Opetusta järjestettiin luku-, kirjoitus- ja laskutaidossa.

Alkuaikoina työväenyhdistyksien toiminta-ajatuksena oli henkisen ja aineellisen vaurastumisen edistäminen, hyödyllisen kirjallisuuden hankkiminen ja levittäminen sekä juoppouden ja raakain tapain poistaminen yhteiskunnasta.”

Kirjoitus jatkuu…

 

Kuva- ja teksti lainaus yllä mainitusta linkistä (Demokraatti 5.12.2023)

SDP:n nykyiset kansanedustajat Kim Berg ja Matias Mäkynen sekä kansanedustajana vuosina 1991–2003 toiminut Marjatta Vehkaoja Vaasan työväenyhdistyksen 140-vuotisjuhlassa.

 

”WRIGHTILÄINEN työväenyhdistysten kausi väistyi 1890-luvun lopussa. Yhdistyksissä ja puhujaseuroissa alkoi viritä sosialistista ajattelua, jota porvariston oli vaikea hillitä. Työläisten ammatillinen järjestäytyminen ja eronteko työnantajiin yleistyi.

Ammattiyhdistysliike kokosi ammatinharjoittajia yhteen ajamaan parempia työehtoja. Perustettiin työttömyys- ja avustuskassoja kriisiaikojen turvaksi ja lakoilla osoitettiin mieltä. Vaadittiin lyhempää työpäivää ja työväen edustajia valtiopäivämiesvaaleihin.

Suomen suuriruhtinaskunnan asioista päätettiin tuolloin säätyjen kesken valtiopäivillä. Edustettuina olivat papisto, aatelisto, porvaristo ja talonpojat, joilla oli maaomaisuutta. Käytännössä ilman äänioikeutta olivat kaikki naiset ja noin 90 prosenttia kaikista miehistä.

Työväenyhdistysten kokouksessa Turussa perustettiin 1899 valtakunnallinen Suomen Työväenpuolue. Se ”pyrkii kaikissa suhteissa Suomen työväen taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen vapauttamiseen”. Työväenpuolue oli ensimmäinen säätyvaltiopäivien ulkopuolella syntynyt puolue.

1900-luvun alkupuolella myös Vaasassa työväenyhdistyksen toiminta keskittyi äänioikeuskysymyksen ratkaisuun. Painettiin 1500 kappaletta Forssan kokouksen äänioikeusjulkaisua ja koottiin lisäverotuksella äänioikeusrahastoa, maksu miehiltä 10 ja naisilta 5 penniä. Valittiin myös agitatsionikomitea.

Juttu perustuu Vaasan työväenyhdistyksen sihteerin ja taloudenhoitajan, Riitta Salaston ja Heimo Salomaan Demokraatille toimittamaan tekstiin. Sen lähteet ovat Iris Olavisen teos ”Oikeutta kaikille” – Suomen työväenpuolue syntyy, Vaasan työväenyhdistys 130 vuotta -historiikki sekä Olavi Hurrin Kansanvaltaa rakentamassa.”

Teksti jatkuu …

Lainaukset Demokraatti -lehdestä päättyvät

 

VAASAN TYÖVÄENYHDISTYS, joka oli aluksi nimeltään Vaasan Suomalainen työväenyhdistys, perustettiin vuonna 1883. Se oli toinen Suomeen perustettu työväenyhdistys. Senaatti vahvisti yhdistyksen säännöt vuonna 1884. Ensimmäisen vuoden aikana yhdistykseen liittyi 57 miestä ja 17 naista.

Aikamoinen aikaansaannos on myös tämä: Työväentalo

Wikipediasta löytyy tällaista tietoa

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vaasan_ty%C3%B6v%C3%A4entalo 


Vaasan työväentalo oli Vaasan kaupungissa sijainnut työväentalo. Työväentalo myytiin vuonna 1980 Vaasan kaupungille, ja se on edelleen osa Vaasan kaupunginteatterin rakennusta.

 

VAASAN TYÖVÄENYHDISTYKSEN PERUSTAJA

Tapio Parkkarin / vaasalaisia.infon sivuiltä löytyy mielenkiintoista henkilöhistoriaa

Näe syvemmälle Vaasaan: Wilhelm Pasi – unohdettu merkkimies

https://vaasalaisia.info/nae-syvemmallea-vaasaan-wilhelm-pasi-unohdettu-merkkimies/ 


” Vaasan Työväenyhdistys ry on Helsingin Ty:n jälkeen maamme toiseksi vanhin suomenkielinen työväenyhdistys. Vaasan Työväenyhdistys sai toimilupansa helmikuussa 1884. Vaasan Työväenyhdistys perustettiin Wilhelm Pasin toimesta. Pasi oli myös lehdenkustantaja ja tulisieluinen fennomaani mutta myös viinatehtailija.”

 

Blogikirjoituksen aineiston koonnut ja jakanut

Aimo Nyberg

Kotiseutuhistorian harrastaja

aimonyberg(at)gmail.com

 



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...