keskiviikko 21. helmikuuta 2024

Toinen sukunimikaimani, Frans Nyberg

 

Frans Nyberg ja Vaasa

Katso myös blogikirjoitus Knut Nybergistä (13.2. 2024)

https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2024/02/knut-nyberg-vaasan-kuvaaja-lahes-100.html 

 

Kumpikaan näistä, ei Frans eikä myöskään Knut, taida olla isäni puolelta minulle mitään sukua. Hieman kyllä kutkuttaisi ajatus aloittaa sukututkimusharrastus – mutta kun minulla on jo näitä aikaa vieviä vapaa-ajanviettotapoja ennestäänkin kohtuullisen paljon. Ehkä sitten joskus myöhemmin?

Sekä Knut että Frans Nyberg kiehtovat minua nyt siksi, että kumpikin heistä on kuvannut Vaasaa noin sata vuotta sitten. Knut siis valokuvaamalla ja Frans tekemällä grafiikan vedoksia -ainakin muutaman etsauksen täältä Vaasastakin. Eniten maalauksia ja grafiikkaa Frans Nyberg teki kotikaupungistaan Porvoosta.   

Minua itseäni kiinnostaa kertoa sanoin ja valokuvin kotikaupunkimme Vaasan kaupunkikuvan muuttumisesta.

Näitä ENNEN JA NYT kuvia harrastaa Vaasassa aika moni muukin. Sekä tekemällä selvitystyötä, etsimällä vanhoja kuvia, tietoja niistä ja myös kuvaamalla näitä kohteita tässä hetkessä. Mainitsen tässä erityisesti Kari Sahan, joka julkaisee valtavan hienoja kuvapareja fb-sivuilla Vaasan kuvia 1900-luvulla (yksityinen ryhmä jäseniä 24,5 t.).

 

Palataan Frans Nybergiin

Tässä yksi etsaus. Rakennus on hyvinkin tuttu. Ja tänä päivänä tietenkin suojeltu, ja siis ulkoapäin ns. ennallaan. 

 

 

Kuva: Frans Nyberg, etsaus vuodelta 1929. Lainaus kirjasta Vaasan Mylly 1849–1949 – satavuotiaan kauppamyllyn vaiheita. Julkaisija Vaasan Höyrymylly Osakeyhtiö 1949.
Kuvan on minulle lähettänyt Vesa Katajisto. 



Kuva: AN 21.11. 2023

 

Katso lisää talosta ja tehdystä remontista VAASA-lehdestä

Uutiset: 6.10.2021

160-vuotias Levónin palatsi Rantakadulla remontoitiin käsityönä

https://www.vaasalehti.fi/uutiset/160-vuotias-levonin-palatsi-rantakadulla-remontoitiin-kasityona-1.17642528 


 

Löytyykö Vaasasta ketään, jolla olisi lisätietoja Frans Nybergin Vaasaa esittävistä maalauksista tai etsauksista? Olen kiinnostunut myös näkemään näitä teoksia, jos niitä jossain on. Ja jos on mahdollista myös valokuvaaman niitä ja myös saman paikan näkymät tänä päivänä.

Muistan nähneeni joitakin vuosia sitten erään nyt jo lopettaneen vanhojen tavaroiden liikkeessä ainakin yhden Frans Nybergin työn. Edullisesti olisin silloin etsauksen saanut, mutta jäi valitettavasti hankkimatta.

 

Myös tällaisen tiedonjyvän löysin netistä.    

Wilska, Liisa: Elävä esteettinen tunne, sopusointu ja viihtyisyys”: Arkkitehti Frans Nyberg graafikkona ja kirjoittajana. Taidehistorian pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto, Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos. 2008.

Lainaus:

”Myös asiamiehet ympäri Suomea myivät Frans Nybergin töitä. Fredrik Hautala Vaasasta kirjoittaa

16.5.1931 Nybergille:

”Olen kiertänyt aika laajalta ja koittanut pistää parastani. [....] Ne pitävät kyllä Teidän etsauksistanne, mutta moittivat liian kalliiksi. [....] Ja sitten voisin ottaa itse valokuvia huomatuista paikoista ja sellaisista rakennuksista, jotka menisi hyvin kaupan. Sanovat Vaasalaisetkin että kun olis aiheita täältä kaupungista niin he kyllä ostaisivat, esim. Vaasan kirkosta ja satamasta. [....] Minä en kyllä tiedä, jos herra Nyberg haluaa valokuvien mukaan piirtää, mutta se kyllä jäisi meidän omaksi salaisuudeksi, että ne on valokuvien mukaan piirretty ja etsattu.”

Kirjeenvaihdosta päätellen Nyberg ei kuitenkaan ollut valmis suostumaan Hautalan ehdotuksiin, vaan heidän yhteistyönsä päättyi pian.

Nybergin grafiikkaa myytiin ilmeisesti suhteellisen hyvin. Hänen omien muistiinpanojensa mukaan esimerkiksi vuonna 1924 kaupaksi meni noin 225 grafiikan vedosta ja sen lisäksi 70 lehteä jossakin yhteydessä järjestetyissä arpajaisissa.”

Lainaus päättyy

Ei ole ollut helppoa taidekauppiailla eikä kait taiteilijoillakaan – ei sata vuotta sitten, eikä tänä päivänäkään.

 

Wikipediassa kerrotaan Frans Nybergistä näin:  

Frans Nyberg (17. 10. 1882 Pietari – 18.5 1962 Porvoo) oli suomalainen arkkitehti, graafikko ja taidemaalari. Nyberg siirtyi tekemään yksinomaan kuvataidetta 1920-luvulta alkaen. Nyberg teki etsauksia ja akvarelleja ja hänet muistetaan ennen kaikkea ahkerana Porvoon ja muiden vanhojen suomalaiskaupunkien kuvaajana.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Frans_Nyberg 



Kuvalainaus: Taidegraafikko, arkkitehti Frans Nyberg työhuoneessaan /Helsingin kaupunginmuseo

 

Loppuun vielä linkki lisätietoon, tuohon jo yllä mainittuun Liisa Wilskan Pro gradu -tutkielmaan.

”Elävä esteettinen tunne, sopusointu ja viihtyisyys” - arkkitehti Frans Nyberg graafikkona ja kirjoittajana Pro gradu -tutkielma Jyväskylän yliopisto Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos Taidehistoria Syksy 2008 Liisa Wilska

https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/19965/URN_NBN_fi_jyu-200904201468.pdf   

 

Blogipostauksen tekstin ja kuvat koonnut

Aimo Nyberg

Kuvisope, eläkkeellä

aimonyberg(at)gmail.com

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...