perjantai 1. joulukuuta 2023

Pastori Hedberg ja 1808–1809 sodan muistomerkki

 

 


Kuva: Vasa-lehti, 24.10.1931. Kuvahaku ja jako: Vesa Katajisto

 

Sata vuotta Suomen Sodan 1808 Vanhassa Vaasassa käytyjen taistelujen jälkeen pastori Hedberg piti puheen paikalla, jossa taisteluja oli käyty. Puheen jälkeen oli toimitettu keräys. Saaduilla rahoilla paikalle pystytettiin muistokivi. Puuhan oli hoitanut pastori Hedberg. Vaasan kaupunki päätti ottaa muistokiven kunnostamisen huolekseen.

 

Vuonna 1935 oli aika pystyttää Vanhaan Vaasaan tämä muistomerkki

SUOMEN SODAN 1808–1809 MUISTOMERKKI

Suomen sodan 1808–1809 muistomerkki on paljastettu 24. kesäkuuta 1935.

Osoite: Postikatu, Vanha Vaasa (raunioalueen vieressä

https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/search?q=Suomen+sodan+muistomerkki 

 




Kuvat: AN

 

Näistä tämän sodan ajoista on jo siis 215 vuotta. Vaasan seudulla venäläistä ylivoimaa vastaan taistelleiden ja kaatuneidensoturien kunniaksi, ja Vaasan ryöstössä surmattujen kansalaisten muistoksi pystytetty muistomerkki, korkea kivipaasi laattoineen, teksteineen kertoo meille myös aikakusien käännekohdasta. Siirryttiin kuningaskunnasta keisarivaltaan.

On tärkeää, että näistä tapahtumista on näkyviä ”todisteita” muistomerkkien muodossa. Muistojen ja niistä kertovien muistomerkkien viestien, sanoman eteenpäin vieminen seuraaville sukupolville on välttämätöntä. Vain omaa historiaansa arvostava kansakunta voi hyvin nyt ja tulevaisuudessa.

 

Tämän blogin yksi suurista teemoista on kulttuurihistoria, ja sen ilmeneminen, näkyminen patsaissa, muistomerkeissä ja muistolaatoissa.

Otan suurella kiitollisuudella vastaan kuvia ja lisäaineistoa kaikilta, joita tämä aihekokonaisuus kiinnostaa.
Onko Sinulla kotialbumissasi tai vaikkapa lehtileikearkistoissasi jotain, jonka voisit jakaa meille muillekin?
Esim. aiheesta pastori Hedberg. Onko hänestä löydettävissä jotain tietoja, kuviakin kenties?

Ota yhteyttä, tehdään näitä juttuja lisää!

Aimo Nyberg

Kuvisope, eläkkeellä
Kotiseutuhistorian harrastaja

aimonyberg(at)gmail.com

 

 

1 kommentti:

  1. Tärkeä muistomerkki Vaasan lukuisten muiden merkittävien muistomerkkien joukossa. Suomen sota 1808-09, sitä seuranneet Haminan rauha ja Porvoon valtiopäivät merkitsivät tärkeää askelta Suomen itsenäistymisen historiassa.

    Suomi oli jo pitkään ollut olemassa kansakuntana, mutta nyt se sai myös valtiolliset tunnusmerkit autonomisena suuriruhtinaskuntana osana Venajän tsaarikuntaa. Maan kehitys oli 1800-luvun alkuvuosikymmeninä ripeää, mutta vuosisadan vaihteen sortovuodet venäläistämistoimenpiteineen käynnistivät hankkeet itsenäisyyden saavuttamiseksi. Myllerlykset 1900-luvun alkuvuosikymmeninä Euroopassa osaltaan auttoivat tavoitteen toteutumisessa.

    Vaasan taistelut 1808 merkitsevät huomattavaa poikkeamaa tuon ajan yleisessä sodankäynnissä. Yleensä sotajoukot asettuivat taisteluasemiin aukeilla paikoilla, kuten esimerkiksi Suomen sodan pohjalaisilla taistelupaikoilla Oravaisissa ja Juuttaalla. Vaasassa käytiin kaupunkisotaa rakennetussa ympäristössä. Tämä merkitsi myös siviiliuhreja ja taloudellisia menetyksiä ryöstöjen ja rakennustuhojen muodossa. Nykysodassa tuhot rintaman selustassa, kaupungeissa ja infrastruktuurissa yleensä, ovat yleensä suuremmat kuin rintamalla konsanaan. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on tästä hyvä esimerkki.

    VastaaPoista

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...